Utarło się przekonanie, że herbata mocna to herbata ciemna. A biała herbata nie zawiera kofeiny, ponieważ jest bardzo jasna. Nic bardziej mylnego. Teiny w herbacie nie wyczujemy w smaku czy w kolorze. Za nie odpowiada proces utleniania, jakiemu mogą być poddane liście. W niektórych przypadkach biała herbata może zawierać więcej kofeiny niż czarna.
Tzw. biała herbata to wyselekcjonowane liście krzewu Camellia sinensis, które są poddawane określonym procesom, nim trafią do sprzedaży. Charakterystyczne dla białej herbaty są delikatne srebrno-białe włoski, którymi pokryte są pąki znajdujące się w suszu.
Biała herbata jest szczególna już od chwili zbioru - liście najczęściej zrywa się wczesną wiosną, wybierając wyłącznie dwa najwyższe, delikatne listki i nieotwarty pąk. Pozostałe rodzaje herbat po zebraniu poddawane są procesowi utleniania, liście są zwijane, gniecione, lub kruszone. W przypadku białej herbaty liście od razu osusza się i wystawia na słońce, by procesy fermentacyjne zostały jak najszybciej przerwane.
Ponieważ czas od zerwania do wyschnięcia odgrywa ogromną rolę, nie traci się go na zwijanie czy skręcanie liście, co dodatkowo zwiększałoby utlenianie. Liście schną więc, naturalnie się podwijając. Dlatego po zaparzeniu w dzbanku możemy obserwować rozwijające się pełne listki.
Napar z białej herbaty nie jest biały, ale ma bardzo jasny, żółtawy kolor. Smak jest delikatny, nie wyczuwa się w nim goryczy charakterystycznej dla innych rodzajów herbat, która wynika właśnie z utleniania się liści.
To prawda, że trudno podać dokładną zawartość kofeiny w herbacie, dlatego zazwyczaj podaje się przedziały, w jakich zazwyczaj występuje teina w filiżance. Standardowa zawartość teiny to:
Gołym okiem można zauważyć, że w niektórych sytuacjach biała herbata może zawierać więcej kofeiny od czarnej herbaty. Skąd wynika tak duża rozpiętość jej zawartości? Wpływ na to mają:
Zdecydowanie, biała herbata zawiera kofeinę, w herbacie nazywaną teiną. W niektórych przypadkach biała może być nawet mocniejsza niż czarne herbaty. Delikatny smak i jasny kolor mogą być mylące.
Trzeba pamiętać, że podobnie jak w przypadku pozostałych rodzajów herbat, również białe mają wiele odmian i nie można wrzucać ich do jednego worka. Tak, jak różnią się smakiem, aromatem czy kolorem, posiadają również inny poziom kofeiny. Nie ma lepszego sposobu na poznanie mocy herbaty, niż eksperymentowanie i poszukiwanie najlepszego naparu dla siebie.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.