Niezwykły świat herbat. Odkryj nowe smaki i aromaty
Array
(
[id] => 596
[autor] => 4
[tytul] => Niezwykły świat herbat. Odkryj nowe smaki i aromaty
[tekst] =>
Obok popularnej czarnej, czerwonej i zielonej herbaty, oferujemy również szeroki wybór mniej znanych, ale równie ciekawych herbat białych czy oolong, a także mieszanki do przygotowywania naparów ziołowych oraz owocowych.
Najpopularniejsza w Europie, czarna herbata, posiada wiele odmian. Od mocnych cejlońskich, które tworzone są z najdojrzalszych liści, po aromatyczne earl grey, chętnie wykorzystywane jako baza bawarki. Niektóre z czarnych herbat, jak Black Spiral, mają skręcane ręcznie liście, które w trakcie zaparzania otwierają się, uwalniając smak i aromat. W naszej ofercie nie brakuje również gatunków pochodzących z prowincji Dajeerling, uznawanych za jedne z najlepszych na świecie. Chińskie sadzonki zostały tu sprowadzone w XIX wieku na zlecenie Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej.
Osobom, które lubią korzenne smaki, polecamy czerwoną herbatę Pu-erh Special, która początkowo zarezerwowana była dla rodzin chińskich cesarzy. Jedną z ciekawszych wśród zielonych herbat jest z kolei Gunpowder Special, której liście, zwinięte w błyszczące drobne kulki, przypominają proch strzelniczy. Niepowtarzalny smak ma natomiast Bi Luo Chun - dzięki uprawie krzewów w sąsiedztwie drzew owocowych, napar ma delikatny, kwiatowo-owocowy aromat. Zielone herbaty doskonale komponują się z płatkami kwiatów czy owocami, dlatego w naszej ofercie mamy kilka takich propozycji. Zarówno liście zielonych, jak i czerwonych herbat, można zalewać kilkakrotnie, za każdym razem uzyskując napar o nieco innym smaku i aromacie.
Niezwykle delikatna biała herbata, Pai Mu Tan, zawdzięcza swą nazwę podobieństwu do białej piwonii. Liście nie są skręcane ani poddawane fermentacji, jak w przypadku innych odmian. Dzięki temu uzyskujemy aksamitny napar. Z kolei herbaty oolong, potocznie nazywane niebieskimi lub turkusowymi, pochodzą z nadmorskich prowincji Chin oraz sąsiedniego Tajwanu. Proces fermentacji liści przerwany jest w połowie, nadaje liściom charakterystyczny wygląd, a naparowi oryginalny smak i aromat. Niezwykły, mleczno-śmietankowy smak można poczuć, zaparzając herbatę Oolong Milk.
W naszej ofercie nie mogło zabraknąć również tzw. herbat ziołowych czy owocowych. To znane na całym świecie napary z leczniczych ziół lub owoców. Potocznie nazywa się je herbatkami, chociaż w składach tych mieszanek często nie ma suszu pochodzącego z herbacianych krzewów. Nie ustępują jednak one innym herbatom swoimi właściwościami leczniczymi. Owocowe herbatki są także świetną alternatywą dla słodzonych napojów.
Niezwykły świat herbat. Odkryj nowe smaki i aromaty
Autor:Julia Świerczyńska
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele. Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Obok popularnej czarnej, czerwonej i zielonej herbaty, oferujemy również szeroki wybór mniej znanych, ale równie ciekawych herbat białych czy oolong, a także mieszanki do przygotowywania naparów ziołowych oraz owocowych.
Najpopularniejsza w Europie, czarna herbata, posiada wiele odmian. Od mocnych cejlońskich, które tworzone są z najdojrzalszych liści, po aromatyczne earl grey, chętnie wykorzystywane jako baza bawarki. Niektóre z czarnych herbat, jak Black Spiral, mają skręcane ręcznie liście, które w trakcie zaparzania otwierają się, uwalniając smak i aromat. W naszej ofercie nie brakuje również gatunków pochodzących z prowincji Dajeerling, uznawanych za jedne z najlepszych na świecie. Chińskie sadzonki zostały tu sprowadzone w XIX wieku na zlecenie Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej.
Osobom, które lubią korzenne smaki, polecamy czerwoną herbatę Pu-erh Special, która początkowo zarezerwowana była dla rodzin chińskich cesarzy. Jedną z ciekawszych wśród zielonych herbat jest z kolei Gunpowder Special, której liście, zwinięte w błyszczące drobne kulki, przypominają proch strzelniczy. Niepowtarzalny smak ma natomiast Bi Luo Chun - dzięki uprawie krzewów w sąsiedztwie drzew owocowych, napar ma delikatny, kwiatowo-owocowy aromat. Zielone herbaty doskonale komponują się z płatkami kwiatów czy owocami, dlatego w naszej ofercie mamy kilka takich propozycji. Zarówno liście zielonych, jak i czerwonych herbat, można zalewać kilkakrotnie, za każdym razem uzyskując napar o nieco innym smaku i aromacie.
Niezwykle delikatna biała herbata, Pai Mu Tan, zawdzięcza swą nazwę podobieństwu do białej piwonii. Liście nie są skręcane ani poddawane fermentacji, jak w przypadku innych odmian. Dzięki temu uzyskujemy aksamitny napar. Z kolei herbaty oolong, potocznie nazywane niebieskimi lub turkusowymi, pochodzą z nadmorskich prowincji Chin oraz sąsiedniego Tajwanu. Proces fermentacji liści przerwany jest w połowie, nadaje liściom charakterystyczny wygląd, a naparowi oryginalny smak i aromat. Niezwykły, mleczno-śmietankowy smak można poczuć, zaparzając herbatę Oolong Milk.
W naszej ofercie nie mogło zabraknąć również tzw. herbat ziołowych czy owocowych. To znane na całym świecie napary z leczniczych ziół lub owoców. Potocznie nazywa się je herbatkami, chociaż w składach tych mieszanek często nie ma suszu pochodzącego z herbacianych krzewów. Nie ustępują jednak one innym herbatom swoimi właściwościami leczniczymi. Owocowe herbatki są także świetną alternatywą dla słodzonych napojów.