Dlaczego herbata jest gorzka, choć sporo kosztowała? Przyczyn gorzkiego smaku herbaty zielonej czy czarnej może być kilka, ale najważniejsza z nich to nieodpowiedni sposób parzenia. Najlepsza rada to czytanie wskazówek producenta odnośnie czasu i temperatury parzenia herbaty. A dlaczego...
Pozostajemy w Etiopii, ale tym razem przenosimy się do rejonu Guji. Odwiedzimy Sasaba washing station – farmę, z które ziarna b ardzo przypadły wam do gustu. Wiedzie tu autostrada Addis Abeba-Moyale, którą jedziemy na południe, mijamy rejon Yirgacheffe, aż docieramy do...
Historie miejsc, z których pozyskujemy dla was ziarna bywają naprawdę ciekawe. Dlatego rozpoczynamy nowy cykl opowiadania o farmach, z którymi współpracujemy. Wszystko po to, żebyście wiedzieli jak najwięcej o kawie, którą pijecie. Jedną z farm, z których ziarna ostatnio...
Bakalie, czyli suszone owoce i orzechy, znane są ludzkości co najmniej od kilku tysięcy lat. Niewielkie, a dostarczają mnóstwo energii, witamin i mikroelementów. Skąd pochodzą poszczególne bakalie? Czy są zdrowe i zalecane dla każdego? Na co uważać, sięgając po suszone czy...
Choć herbata w Wietnamie rośnie naturalnie od kilku tysięcy lat, to pierwsze plantacje zostały założone dopiero pod koniec XIX wieku przez Francuzów. Zobacz, gdzie uprawia się herbatę w Wietnamie, jakie są jej najpopularniejsze rodzaje, skąd wzięła się dzika herbata z drzew i...
Orzechy, suszone owoce, mleko roślinne, miód - baton energetyczny, który z przepisu zrobimy sami w domu, będzie znacznie zdrowszy niż większość dostępnych w sklepach produktów tego typu. Ogromną zaletą samodzielnego przygotowywania batonów energetycznych jest także możliwość...
Historia masowej uprawy herbaty na Tajwanie jest dość krótka, ale smak tutejszych oolongów uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie. Tajwańskie herbaty, często ze słowem formosa w nazwie, to głównie herbaty wysokogórskie. Poznaj historię herbaty na Tajwanie, skalę i sposób...
Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych...
Masło z herbatą to ciekawy pomysł na odmianę codziennych posiłków. Zobacz, jak łatwo zrobić w domu masło do kanapek z herbatą lub klarowane masło z herbatą do smażenia. Skoro w wielu tradycjach dodaje się masło do herbaty, dlaczego nie spróbować dodać herbaty do masła?...
Ryż jest bazą wielu kuchni świata. Kojarzymy go przede wszystkim z kuchnią azjatycką i to właśnie tam produkuje się go najwięcej - Chiny, Indie i Indonezja w 2019 roku łącznie wyprodukowały 443 mln ton ryżu. Czym różnią się ryże basmati, brązowy i jaśminowy? Skąd...
Cejlońska herbata, czyli uprawiana na Sri Lance, uważana jest za najlepsza na świecie. Na wyspie nadal liście zbiera się tradycyjnie, wyłącznie ręcznie, a proces ich obróbki jest ściśle przestrzegany. Wszystko, by herbata z Cejlonu była zawsze najlepszej jakości. Poznaj historię...
Rodzaje cukrów i syropy różnią się od siebie nie tylko pochodzeniem, ale także składem. Który cukier jest najzdrowszy? Czym zastąpić biały cukier w wypiekach, by miały więcej wartości odżywczych? Po które zamienniki warto sięgnąć? Rodzaje cukrów do słodzenia Cukier...
Ciastka z matchą nie tylko ciekawie wyglądają, ale także świetnie smakują. Do tego są nieco zdrowsze od zwykłych słodkości. Warto dodać trochę zielonego proszku i przekonać się, jak wpływa na wypieki. Podpowiadamy trzy ciekawe przepisy - na ciasta z matchą i białą czekoladą,...
Kolumbia to kraj, w którym znajduje się najwięcej szmaragdów na świecie. Wydobywa się tu także ropę naftową i złoto. To także trzeci pod względem wielkości (po Brazylii i Wietnamie) producent kawy na świecie. I to właśnie o kolumbijskiej kawie dziś będzie mowa. Kolumbia...
Żurek to jedna z najbardziej polskich zup. Zakwas na żur przygotowuje się bardzo łatwo, ale na efekt trzeba czekać kilka dni. Mimo wszystko warto przygotować domowy zakwas i cieszyć się naturalnym smakiem. Sprawdź, jak zrobić go samodzielnie. Gdy zakwas na żur będzie już gotowy,...
Choć herbata produkowana jest w Indiach od niecałych 200 lat, to nazwy takie jak Assam, Dardżyling czy Nilgiri są znane nawet amatorom złotego trunku. Jak to się stało, że Wielka Brytania zajęła się uprawą herbaty w indyjskiej kolonii? W których regionach jest dzisiaj produkowana...
Kakaowce pochodzą z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, ale dobrze przyjęły się również w innych częściach świata. Sprawdź, jakie właściwości ma kakao oraz gdzie uprawia się kakaowce, z których następnie pozyskuje się pyszne kakao. Czym jest kakaowiec? Kakaowce...
Kiper herbaciany to bardzo niszowa profesja, ale wysoko ceniona w świecie plantatorów i producentów herbaty. Czym zajmuje się kiper herbaciany i na czym dokładnie polega jego praca? Kto może zostać degustatorem herbaty i jakich słów warto się nauczyć, by umiejętnie opisywać...
Jedną z alternatywnych metod parzenia kawy, które w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność i wciąż zdobywają kolejnych wielbicieli jest drip, czyli, innymi słowy, metoda przelewowa. Drip (lub dripper) ma wiele zalet - nie dość, że jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego...
Jeśli uważnie studiujecie etykiety kawy, które trafia do waszych kubków, pewnie zwróciliście uwagę, że często pojawiają się tam daty zbiorów, obejmujące dwa lata, np. 2018/19 czy 2019/20. To kiedy zbiera się kawę? Sezon na zbiór owoców kawowca trwa zazwyczaj od...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.