Cześć! Czasami poza siorbaniem kawci lubimy też poodpoczywać ;) W dniach 1-3 maja sklep i showroom będą nieczynne.
Wiedzieliście, że - według legend - to właśnie w Etiopii w XIV wieku odkryto kawę? I że Agnieszka Rojewska, sięgając w 2018 roku po tytuł Mistrzyni Świata Baristów, podała sędziom właśnie kawę z tego Etiopii? Myślę, że warto bliżej przyjrzeć się temu kraju i przybliżyć...
Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego...
Kiedy w pierwszej chwili zobaczyłam Delter Coffee Press pomyślałam, że to nowa wersja AeroPressu. Im dłużej jednak przyglądałam się obu urządzeniom, tym więcej różnić między nimi widziałam. I to całkiem sporych. Zacznę jednak od podobieństw Owszem, oba urządzenia...
Izotonik z herbatą to zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych specyfików, które często zawierają sztuczne barwniki i inne niepotrzebne składniki. Domowy napój izotoniczny na bazie herbaty przygotujesz we własnej kuchni w kilka minut z dostępnych pod ręką składników. Zobacz...
Koktajle z herbatą doskonale gaszą pragnienie i dostarczają nam mnóstwo witamin. Można przygotować je zamiast klasycznego śniadania lub ciepłego obiadu w upalny dzień. Jakie herbaty do koktajlu można wykorzystać i z czym je łączyć? Sprawdź przepisy na koktajle z herbatą i...
Dobranie młynka do kawy do własnej kuchni nie jest proste, ponieważ na rynku występuje wiele ich rodzajów. Różnią się nie tylko funkcjami, wydajnością pracy i głośnością działania, ale też materiałem wykonania. Możesz wybrać do swojej kuchni młynki o żarnach ceramicznych,...
Lody z matchą to doskonałe rozwiązanie dla amatorów zielonej herbaty, gdy żar leje się z nieba. Przepisy na domowe lody z zieloną herbatą są dość proste do wykonania, ale niektóre z nich również czasochłonne. Mimo to warto, ponieważ lody z japońską herbatą mają...
Nic tak dobrze nie przyniesie ochłody w upalny dzień, jak lemoniada. A co, jeśli połączyć lemoniadę z herbatą? Osiągniemy bardzo ciekawy napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale również ma smak ulubionej herbaty. Lemoniada jest bardzo wdzięcznym napojem, ponieważ nie musimy...
Odmiana Acaiá IAC 474-1 to pochodna Mundo Novo, stworzona specjalnie z myślą o kawach wysokojakościowych. Uprawiana przede wszystkim w Brazylii. Historia Ta odmiana została wyselekcjonowana i po raz pierwszy rozprowadzona wśród plantatorów w Brazylii w 1977 roku. Nazwa Acaiá w...
Odporna na suszę i bardzo dobra jakościowo odmiana, jednak równocześnie podatna na poważne choroby. SL28 występuje w Kenii, Malawi, Ugandzie i Zimbabwe. Historia SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy z Afryki. Wyodrębniona w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott...
Bardzo płodna, wysoka odmiana z dużą tolerancją na suszę i zimno. Występuje głównie w Kenii i Ugandzie. Historia Odmiana SL14 została pierwotnie wyselekcjonowana w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott Agricultural Laboratories. Swój początek wzięła od jednego drzewa...
Yellow Catucai 2SL to krzyżówka odmian Icatu i Catuai , słynąca z wysokiej wydajności i intensywnego wzrostu. Historia Odmiana powstała w Brazylii, skąd pochodzi zdecydowana większość jej upraw. Jednak ze względu na bardzo dobry stosunek wydajności do jakości, szybko...
Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra . Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem. Historia Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania...
W poprzednim tekście opisałam klasyczne metody obróbki ziaren kawy, tzn. natural, washed i honey. Świat się zmienia, także ten kawowy. Na przełomie ostatnich lat pojawiły się nowe metody obróbki ziaren, którym sprzyja nowoczesna technika. Jakie to metody? Oto kilka z nich....
Zapewne czytając nazwy lub opisy kaw nie raz zetknęliście się z takimi pojęciami jak washed, natural, honey czy fermentacja. Każde z nich odnosi się do konkretnego sposobu obróbki kawy, czyli procesu przygotowania kawy od zebrania do wysłania ziaren do palarni. Część z metod...
Mojito z herbaty to ciekawa wariacja na temat jednego z najpopularniejszych drinków świata. Do herbacianego mojito potrzebujemy podobnych składników, co do oryginalnego drinka, jednak nieodzowna będzie tu zielona herbata, najlepiej matcha, sencha lub gunpowder. Wypróbuj przepisy na mojito...
Samodzielne przygotowanie herbaty w torebkach daje nam możliwość zabrania jej niemal wszędzie i wygodne przygotowanie nawet, jeśli do dyspozycji nie mamy odpowiedniego czajnika. Warto jednak wiedzieć, jak i z czego zrobić torebki na herbatę oraz co można wrzucić do takiej saszetki. ...
Szałwia zdobyła niezwykłą popularność już w Starożytności i do dzisiaj medycyna chętnie ją wykorzystuje. To ziele o wysokiej skuteczności antybakteryjnej i odkażającej. Napar wskazany jest przy przeziębieniach, gorączce, a nawet nadmiernej potliwości. Sprawdź, jakie...
Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki...
Kto nie pamięta z dzieciństwa ciepłej herbaty z miodem i cytryną po szaleństwie na śniegu? Miód jest bardzo zdrowym dodatkiem do herbaty, o ile stosujemy go w odpowiedni sposób. Sprawdź, jak się ma temperatura herbaty do miodu i ile ma kalorii łyżeczka miodu. Do jakiej herbaty...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.