Idealne aromaty na lipcowe upały! Przez cały miesiąc Pixel Fruity Espresso Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Od momentu jej odkrycia zdobyła mnóstwo fanów na całym świecie. Przez lata opracowano setki różnych sposobów jej przygotowywania i podawania. Kawa - bo to o niej mowa - jest jednym z najczęściej spożywanych napojów w wielu krajach na naszej planecie. W niektórych przypadkach...
Ziarna kawowca stanowią najbardziej pożądany element tej rośliny. To właśnie z nich powstaje jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, czyli kawa. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się z pozostałą częścią owocu. Okazuje się, że skórka również jest...
Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce. Stacja została założona przez Regulo Urena i Isabel Rojas. Rodzice wraz z czwórką...
Fioletowy czy ciemnoczerwony kolor warzyw i owoców to nie jedyna zaleta istnienia antocyjanów. Właściwości dla zdrowia człowieka tych związków w jedzeniu są ogromne - działają m.in. na układ krwionośny, zapobiegają cukrzycy, poprawiają wzrok i odporność. Sprawdź, które owoce...
Herbata z kwiatowym dodatkiem zyska zupełnie nowy aromat, a do tego może mieć właściwości lecznicze. Zobacz, po płatki których kwiatów warto sięgać. Jeśli masz możliwość zbieranie świeżych kwiatów, zobacz, jak je suszyć. Jak dodaje się kwiaty do herbaty?...
Gorąca czekolada do picia to prawdziwe wybawienie w chłodne wieczory - rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. Sprawdź, jak zrobić czekoladę do picia i jakie dodatki do niej pasują. Poznaj nasze przepisy na domową gorącą czekoladę, której przygotowanie jest bardzo proste....
Domowa bubble tea na bazie ulubionej herbaty z kulkami tapioki, które aż proszą się, by je żuć. Do tego porcja owoców i białka pod postacią ulubionego mleka. Jak zrobić bubble tea w domu i jakie składniki są do tego potrzebne? Sprawdź nasze przepisy na bubble tea. Co to jest...
Na czym polega pasteryzacja, a na czym tyndalizacja? Co można kisić, a co warto zamarynować? Sprawdź, jakie są domowe sposoby na konserwowanie żywności i czym różnią się od siebie. Smakiem lata możesz cieszyć się przez cały rok, jeśli odpowiednio przygotujesz ulubione owoce czy...
Czym różnią się termosy plastikowe ze szklanym wkładem od termosów ze stali nierdzewnej? Jaki wybrać termos dla dziecka do szkoły, a jaki na wyprawę w górach? Sprawdź nasz przewodnik po termosach i wybierz najlepszy dla siebie - bez względu na to, czy wolisz kawę, czy herbatę....
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Codziennie ludzie wypijają setki tysięcy litrów tego napoju. Od momentu jej odkrycia i rozpowszechnienia powstało mnóstwo sposobów przygotowywania i podawania naparu. Dzięki temu dziś mamy ogromny wybór napojów kawowych, z...
Każdy miłośnik kawy chce, żeby sporządzany przez niego napar smakował jak najlepiej, dlatego przed zakupem konkretnego produktu warto się poważnie zastanowić. Rynek zdominowały dwa gatunki kaw, dlatego w niniejszym tekście pomożemy Ci zdecydować, który będzie lepszym wyborem:...
W drugiej połowie XVIII wieku Amerykanie sprzeciwiali się polityce Wielkiej Brytanii dotyczącej spraw celnych i podatkowych związanych z importem herbaty. Wydarzenie z 16 grudnia 1773 roku przeszło do historii jako herbatka bostońska i stało się jednym z ważniejszych epizodów w drodze...
Przez ponad 1000 lat handel między Chinami a Tybetem opierał się na wymianie koni za herbatę. Tak powstał Tea Horse Road, szlak, a właściwie sieć tras, łącząca prowincje po różnych stronach Himalajów. W wymianie herbaty i koni, ale także srebra, złota czy soli, brał udział...
W Pakistanie tradycja picia herbaty jest bardzo silna. Podaje się ją od święta oraz w codziennych sytuacjach. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po pakistańsku na dwa sposoby - podstawową kadak chai oraz bardziej odświętną kashmiri chai. Jak uzyskać charakterystyczną piankę?...
Syrop do kawy można zrobić w domu i nie jest to wielka sztuka. Czekoladowy czy waniliowy syrop nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Przy domowym karmelowym syropie do kawy potrzeba nieco ostrożności, ale przepis również nie należy do skomplikowanych. Zrób swój syrop do kawy i...
Zamiast chemicznych zamienników, sięgnij po naturalny, domowy napój energetyzujący na bazie zielonej herbaty. Przekonasz się, ile siły i smaku tkwi w naturze. Energetyk z herbatą sprawdzi się podczas nauki czy pracy umysłowej, gdy musimy wysilić szare komórki lub w trakcie długiej...
Pierwszą plantację założono na próbę na początku XX wieku w ogrodach botanicznych w Entebbe, stolicy kraju. Rośliny przyjęły się bardzo dobrze, dlatego już w latach 20. rozpoczęto komercyjną produkcję herbaty na masową skalę. Historia herbaty w Ugandzie W kolejnych...
Zielona herbata jaśminowa jest najpopularniejsza, jednak spotkać można również mieszanki czarnych czy białych herbat z jaśminem. Ciekawa w smaku jest również herbata rooibos z płatkami tych kwiatów. Przekonaj się, czy jaśmin ma szczególne właściwości zdrowotne, jak parzyć...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.