Skosztuj kawy i herbaty miesiąca! Przez cały miesiąc Wakacyjne Espresso Brazil Suncoffe Mumbuca Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Tajemnica dobrego tortu tkwi we właściwej wilgotności ciasta. Biszkopt najlepiej nasączyć herbatą, która nada deserowi charakteru. Jaką herbatę wybrać do nasączenia biszkoptu białego i kakaowego? W jaki sposób nasączać biszkopt herbatą? Jakie ciasta można nasączać...
Barmani znają mnóstwo rozmaitych przepisów na niesamowite drinki i koktajle, wyróżniające się smakiem i potrafiące przyjemnie zaskoczyć podniebienie osób, które je spożywają. Poza oczywiście odpowiednim alkoholem wysokiej jakości, do drinków stosuje się wyjątkowe składniki,...
Filiżanka herbaty wypita w trakcie posiłku może mieć niekorzystne działanie. Ale jeśli sięgniemy po nią po jedzeniu, przyniesie nam wiele dobrego. Sprawdź, kiedy pić herbatę oraz po jaką herbatę sięgać rano, w ciągu dnia, a po jaką wieczorem. I czy w ogóle można pić herbatę...
Czym różnią się od siebie cukier trzcinowy i cukier buraczany? Do czego się nadają i gdzie się je produkuje? Czy wiesz, że statystyczny Polak zjada ok. 24 łyżeczek cukru dziennie? Przekonaj się, który cukier jest dłużej znany człowiekowi i czy istnieje coś takiego jak zdrowy...
W naszej podróży kawowej z Kostaryki z młyna Diamante wybieramy się Gwatemali, tym razem na plantację Finca La Ventana. Mająca już 30 lat farma została nazwana na cześć jednego z "okien" farmy, które ujawnia niesamowity widok na plantacje kawy znajdujące się w rejonie...
Na dobrze zaparzoną, aromatyczną kawę składa się kilka czynników. Wpływ mają nie tylko rodzaj ziaren, stopień ich wypalenia, pochodzenie, smak wody, jej temperatura czy sposób, w jaki ją przygotowujesz. Również kremowość pianki oraz apetyczny wygląd przesądza o tym, czy mamy...
Ból brzucha to jedna z powszechniejszych dolegliwości, która dotyczy właściwie każdego. Dlatego domowych sposobów na ból żołądka, niestrawność, ból podbrzusza przy miesiączce czy bliżej nieokreślony ból brzucha u dziecka jest sporo. Zanim sięgniemy po leki, warto spróbować...
Zwany herbatą Inków napar z kory drzewa lapacho stosuje się w medycynie Indian od pokoleń. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak wiele leków, lapacho ma jednak również przeciwwskazania do stosowania. Sprawdź, jakie mogą być efekty uboczne...
Grudzień w tym roku zaskoczył nas niskimi temperaturami i anomaliami pogodowymi. Podobne zaskoczenie przeżyliśmy w momencie wypalenia nowej dostawy kawy Costa Rica Montañas del Diamante. Costa Rica Montañas del Diamante Washed to kawa, która od pierwszego łyku zachwyci swoim smakiem i...
Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź...
Kwitnąca herbata, czyli niepozorna kulka, która po włożeniu do wody rozwija się niczym kwitnący kwiat - to nie tylko smakowa, ale także wizualna uczta. Sprawdź, jak robi się kwitnące herbaty i jak je parzyć. Czym jest herbata kwitnąca? Wyjątkowa herbata zaklęta w...
Jak temperować czekoladę w domu? Wbrew pozorom nie jest to trudne ani nie wymaga specjalistycznego sprzętu, ale zdecydowanie jest to wyzwanie dla cierpliwych. Bardzo łatwo tu o błąd, a wtedy trzeba zaczynać od nowa, często - z nową czekoladą. Ale właściwie - po co temperuje się...
Najmniejsza porcja kawy, jaką możemy zamówić, czyli ristretto, to w wolnym tłumaczeniu skrócone espresso - kawa parzona podobnie, ale krócej i w efekcie - mniejszą ilością wody. Jakie jeszcze są różnice pomiędzy espresso a ristretto? Jaka to kawa? Ile kofeiny ma ristretto i jaki...
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że alkohol świetnie komponuje się z kawą. Drinki z dodatkiem kofeiny cieszą się dużą popularnością w wielu krajach na całym świecie. Niestety w Polsce są one mało znane. Z czego to wynika? Przyczyną tego nie jest skrajne ubóstwo dotyczące...
Istnieje cała masa sposobów parzenia kawy, różniących się od siebie pod wieloma względami, jednak ich cel jest wspólny - mają zapewnić pyszny napar. Spośród metod alternatywnych da się wyróżnić kilka szczególnie ciekawych propozycji, a niewątpliwie jedną z nich jest syfon do...
Kawa to napój, który raczej nie nazwalibyśmy orzeźwiającym. Jest za to rozgrzewającym i pobudzającym naparem, kojarzymy z nią chwile relaksu. Do niedawna jedynym orzeźwiającym wariantem kawy była jej mrożona wersja, serwowana głównie w długie, gorące letnie dni. Teraz jednak...
Choć liście pochodzą z jednej rośliny, można z nich wyprodukować różne kolory herbat. Wszystko zależy od zabiegów, jakim poddawane są przed lub po zerwaniu. Sprawdź, jak powstają różne kolory herbaty - jak robi się herbatę czarną, a jak zieloną? Dlaczego liście białej...
Przedstawiamy Wam kolejny artykuł przybliżający pochodzenie naszych kaw. Finca Monteblanco jest jedną z trzech farm należących do Rodrigo Sancheza. Właściciel zasłynął nie tylko jako producent świetnej jakości ziaren, ale także jako osoba, która znajduje nowe podejście do...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: pawel@swiezopalona.pl. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.