Dieta keto dla niektórych bywa skomplikowana. “Przełączenie” swojego organizmu w tryb wykorzystywania tłuszczy jako źródła energii wymaga kilku poświęceń, jednak mimo wszystko jego efekty są zauważalne i co najważniejsze - ten rodzaj diety jest skuteczny, co zostało...
Laphet, czyli fermentowana birmańska herbata, liczy sobie ok. tysiąc lat. Stała się popularna w Mjanmie na długo przed skolonizowaniem kraju przez Wielką Brytanię. Przekonaj się, jaką herbatę podaje się w Birmie - kraju, który znajduje się w pierwszej dziesiątce światowych...
Plantacje herbaty w Indonezji zostały założone kilka wieków temu przez Holendrów. Uprawa krzewów ma się dzisiaj bardzo dobrze, stanowi ok. 17 proc. krajowego rolnictwa. Sprawdź, w których rejonach Indonezji produkuje się herbatę i w jaki sposób podaje się tu napar. Historia...
Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki...
Herbatę w Turcji na dużą skalę pije się dopiero od ok. stu lat. Mimo to żadne spotkanie towarzyskie nie może obejść się bez filiżanki herbaty po turecku. Jak powstała ta tradycja? Gdzie w Turcji produkuje się Rize çay i jaka jest roczna produkcja kraju w skali świata? ...
Wielu rodziców zastanawia się, czy dzieci mogą pić kawę. Zdania naukowców na ten temat są podzielone. Według specjalistów podawanie najmłodszym kofeiny może być niebezpieczne. Czy istnieje zatem jakaś alternatywa dla standardowego napoju kofeinowego? Czy można kupić specjalną...
Każdy rodzaj orzechów ma nieco inne właściwości. Wszystkie jednak dostarczają organizmowi sporo białka, wapnia, błonnika, witamin, ale także kalorii. Czy w takim razie orzechy są zdrowe? Oczywiście, ale wszystko jak zwykle zależy od ilości. Zobacz, jakie minerały, witaminy i...
Dość popularne w Polsce drzewo może być wykorzystane do leczenia przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Herbatka z igieł sosny działa przede wszystkim dzięki olejkom eterycznym i ogromnej zawartości witaminy C. Sprawdź, gdzie kupić igły sosnowe i jaki jest przepis na...
Five o’clock to jedna z najbardziej rozpoznawalnych tradycji picia herbaty na świecie, choć nie liczy sobie nawet 200 lat. Herbatę po angielsku, podawaną po południu, przygotowuje się według konkretnych zasad. Sprawdź, skąd wzięła się angielska tradycja picia herbatki, jak ją...
Odwiedziliśmy już Brazylię , przyjrzeliśmy się bliżej produkcji kawy w Kolumbii , aż wreszcie dotarliśmy do Peru. To bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej...
Dlaczego herbata jest gorzka, choć sporo kosztowała? Przyczyn gorzkiego smaku herbaty zielonej czy czarnej może być kilka, ale najważniejsza z nich to nieodpowiedni sposób parzenia. Najlepsza rada to czytanie wskazówek producenta odnośnie czasu i temperatury parzenia herbaty. A dlaczego...
Pozostajemy w Etiopii, ale tym razem przenosimy się do rejonu Guji. Odwiedzimy Sasaba washing station – farmę, z które ziarna b ardzo przypadły wam do gustu. Wiedzie tu autostrada Addis Abeba-Moyale, którą jedziemy na południe, mijamy rejon Yirgacheffe, aż docieramy do...
Historie miejsc, z których pozyskujemy dla was ziarna bywają naprawdę ciekawe. Dlatego rozpoczynamy nowy cykl opowiadania o farmach, z którymi współpracujemy. Wszystko po to, żebyście wiedzieli jak najwięcej o kawie, którą pijecie. Jedną z farm, z których ziarna ostatnio...
Bakalie, czyli suszone owoce i orzechy, znane są ludzkości co najmniej od kilku tysięcy lat. Niewielkie, a dostarczają mnóstwo energii, witamin i mikroelementów. Skąd pochodzą poszczególne bakalie? Czy są zdrowe i zalecane dla każdego? Na co uważać, sięgając po suszone czy...
Choć herbata w Wietnamie rośnie naturalnie od kilku tysięcy lat, to pierwsze plantacje zostały założone dopiero pod koniec XIX wieku przez Francuzów. Zobacz, gdzie uprawia się herbatę w Wietnamie, jakie są jej najpopularniejsze rodzaje, skąd wzięła się dzika herbata z drzew i...
Historia masowej uprawy herbaty na Tajwanie jest dość krótka, ale smak tutejszych oolongów uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie. Tajwańskie herbaty, często ze słowem formosa w nazwie, to głównie herbaty wysokogórskie. Poznaj historię herbaty na Tajwanie, skalę i sposób...
Cejlońska herbata, czyli uprawiana na Sri Lance, uważana jest za najlepsza na świecie. Na wyspie nadal liście zbiera się tradycyjnie, wyłącznie ręcznie, a proces ich obróbki jest ściśle przestrzegany. Wszystko, by herbata z Cejlonu była zawsze najlepszej jakości. Poznaj historię...
Rodzaje cukrów i syropy różnią się od siebie nie tylko pochodzeniem, ale także składem. Który cukier jest najzdrowszy? Czym zastąpić biały cukier w wypiekach, by miały więcej wartości odżywczych? Po które zamienniki warto sięgnąć? Rodzaje cukrów do słodzenia Cukier...
Kolumbia to kraj, w którym znajduje się najwięcej szmaragdów na świecie. Wydobywa się tu także ropę naftową i złoto. To także trzeci pod względem wielkości (po Brazylii i Wietnamie) producent kawy na świecie. I to właśnie o kolumbijskiej kawie dziś będzie mowa. Kolumbia...
Choć herbata produkowana jest w Indiach od niecałych 200 lat, to nazwy takie jak Assam, Dardżyling czy Nilgiri są znane nawet amatorom złotego trunku. Jak to się stało, że Wielka Brytania zajęła się uprawą herbaty w indyjskiej kolonii? W których regionach jest dzisiaj produkowana...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.