Świeżo Palona
Menu
  • Odmiany kawy, czyli od Typica przez Bourbon po Pacas
    2017-05-22 14:51:11

    Odmiany kawy, czyli od Typica przez Bourbon po Pacas

    TYPICA Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Na początku XVI wieku trafiła z Jemenu do Azji, a po 1720 r. na Karaiby oraz do Ameryki Łacińskiej. BOURBON Około 1715 r. odmiana ta trafiła z Jemenu na wyspę Reunion (dawniej zwaną wyspą Bourbon), a następnie do Ameryki...

  • Poznaj smak herbaty parzonej w dripperze
    2017-01-13 12:21:13

    Poznaj smak herbaty parzonej w dripperze

    Do zaparzania herbaty przeznaczone są specjalne drippery, w kształcie dzbanka lub kuli, zamykane pokrywką. Klasyczne drippery do kawy, zazwyczaj w formie filiżanki o kształcie kawowego filtra, nie posiadają pokrywek. Nie nadają się do zaparzania herbaty, której liście potrzebują...

  • French press do parzenia herbaty? Oczywiście!
    2016-12-12 14:15:19

    French press do parzenia herbaty? Oczywiście!

    Do niedawna french pressy kojarzyły się głównie z parzeniem kawy. Jednak te charakterystyczne zaparzacze, znane już w XIX-wiecznej Francji, rewelacyjne sprawdzają się także w przyrządzaniu herbaty. Oryginalną konstrukcję stworzył włoski projektant, Attillo Calimani, w XIX wieku....

  • Dzbanek, czyli klasyczne naczynie do parzenia herbaty
    2016-12-05 16:46:43

    Dzbanek, czyli klasyczne naczynie do parzenia herbaty

    Od wieków najpopularniejszym naczyniem do parzenia herbaty są dzbanki. Ich forma i materiał, z jakiego są wykonane, różnią się od siebie w zależności od miejsca i czasu pochodzenia. Przez lata udoskonalano je, szukając formy, która najlepiej wydobędzie aromat z liści. Najstarsze...

  • Niezwykły świat herbat. Odkryj nowe smaki i aromaty
    2016-10-30 21:00:27

    Niezwykły świat herbat. Odkryj nowe smaki i aromaty

    Obok popularnej czarnej, czerwonej i zielonej herbaty, oferujemy również szeroki wybór mniej znanych, ale równie ciekawych herbat białych czy oolong, a także mieszanki do przygotowywania naparów ziołowych oraz owocowych. Najpopularniejsza w Europie, czarna herbata, posiada wiele...

  • Etiopia 3x: Sidamo Mame, Yirgacheffe, Keffa Boginda
    2016-04-11 12:35:46

    Etiopia 3x: Sidamo Mame, Yirgacheffe, Keffa Boginda

    Etiopia jest kolebką Coffea Arabica, a tym samym jest źródłem ogromnej bazy genetycznej, która objawia się niezliczoną ilością odmian botanicznych tej rośliny, których nie sposób nawet sklasyfikować. Każdy rolnik przynoszący swoje zbiory do lokalnych stacji obróbki może oddawać...

  • Drogocenna perła wśród wag - Acaia Pearl Black
    2016-02-29 13:12:47

    Drogocenna perła wśród wag - Acaia Pearl Black

    Jesteście pierwszymi w Polsce i jednymi z nielicznych na świecie, którzy mogą poznać już z bliska nowość ze stajni Acaia Scale - Acaia Black. Kilka miesięcy temu przybyła do mnie paczka prosto z Acai. Wiedziałem, że mam się w niej spodziewać nowego produktu, który niebawem...

  • Zassenhaus Panama - młynek do zadań specjalnych
    2016-02-16 10:19:07

    Zassenhaus Panama - młynek do zadań specjalnych

    Współczesne ręczne młynki do kawy to w większości przypadków niewielkie, ceramiczne żarna i lekka konstrukcja. Zassenhaus Panama to zgoła odmienna filozofia. Ma być precyzyjnie, konkretnie i szybko. Czy tak jest rzeczywiście? Tak ogólnie przyjęło się w światku kawowym, że...

  • Bialetti Dama, prawdziwa piękność wśród kawiarek
    2016-02-04 11:32:19

    Bialetti Dama, prawdziwa piękność wśród kawiarek

    Wlać wodę, założyć sitko, wsypać kawę, zakręcić i postawić na kuchence ­kawiarkę. Kawiarka, bo o niej mowa, to proste, ładne urządzenie, które gości w niejednym domu. Synonim włoskiej kawy i włoskiej mocy. Czy słusznie? Zapraszam na kolejny odcinek Kawy w domu! Do kawiarki...

  • Moccamaster - ekspres przelewowy, który zadowoli każdego
    2016-01-21 11:08:38

    Moccamaster - ekspres przelewowy, który zadowoli każdego

    Ekspres przelewowy jeszcze do niedawna bardzo łatwo było znaleźć w wielu domach. Teraz, ze względu na modę i łatwą dostępność, królują ekspresy ciśnieniowe automatyczne lub kapsułkowe. Wiem, w czym leży problem w takich przelewówkach. I wiem, że to wcale nie musi tak...

  • Acaia - perła wśród kawowych wag
    2016-01-14 12:09:49

    Acaia - perła wśród kawowych wag

    Dawno minęły czasy, kiedy stawiano tylko na użyteczność, pomijając zupełnie kwestie wizualne przedmiotu. Widać to na przykładzie telefonów, komputerów, samochodów czy wyposażenia kuchni. Design kawowy to także spora działka, prężnie rozwijająca się, co potwierdza Acaia Scale....

  • Test porównawczy młynków Rhinowares V2 i Zassenhaus Quito
    2016-01-05 10:13:49

    Test porównawczy młynków Rhinowares V2 i Zassenhaus Quito

    Nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi w kwestii różnic między kompaktowymi młynkami ręcznymi, za akceptowalne dla mnie pieniądze. Postanowiłem więc zbadać sprawę i po przeanalizowaniu dostępnych opcji podjąć ryzyko zakupienia nowego produktu. Dzielę się tu moimi...

  • Kawa ziarnista, a kawa mielona
    2015-09-22 11:23:29

    Kawa ziarnista, a kawa mielona

    Wiele osób pyta nas, czy w naszym sklepie można kupić kawę mieloną, lub czy naszą kawę ziarnistą możemy zmielić do dowolnej metody zaparzania. Oczywiście! Ale odpowiedź nie zawsze jest jednoznaczna. Kawę mielimy, mamy profesjonalne młynki sklepowe, które potrafią zmielić...

  • Trzecia fala kawy (Third Wave Coffee)
    2015-06-09 13:02:08

    Trzecia fala kawy (Third Wave Coffee)

    Mamy wielkie szczęście - żyjemy w czasie tzw. „Trzeciej Fali" kawy (z ang. „Third Wave"). Za granicą datę początku tej epoki przyjmuje się na lata 90. U nas zainteresowanie rynkiem kaw Speciality rozpoczęło się mniej więcej w 2006-2010 roku i zwiększa się, powodując...

  • Uniwersytet Acaia - Dlaczego kalibracja jest istotna?
    2015-04-21 15:48:41

    Uniwersytet Acaia - Dlaczego kalibracja jest istotna?

    Kolejny odcinek z serii "Uniwersytet Acaia" rozpoczynamy kilkoma słowami na temat kalibracji. Przemysł związany ze Specialty Coffee cały czas udoskonala badania naukowe oraz wykorzystuje ową naukę, by ulepszyć produkt końcowy. Wagi jednak, choć uznawane za bardzo ważną część...

  • Uniwersytet Acaia - Zmiany temperatury
    2015-04-13 14:19:39

    Uniwersytet Acaia - Zmiany temperatury

    W tym artykule odpowiemy na parę istotnych kwestii odnośnie wagi Acaia:   Dlaczego waga zaczyna odliczanie po zakończeniu zaparzania? Dlaczego należy używać podkładki grzewczej?   Odparowanie Zgodnie z testami specjalistów Acaia, z butelki gorącej wody (90 °...

  • Uniwersytet Acaia - Dlaczego równa powierzchnia jest ważna?
    2015-04-10 10:58:33

    Uniwersytet Acaia - Dlaczego równa powierzchnia jest ważna?

    Jeśli waga nie będzie ustawiona na równym podłożu, nie będzie w stanie prawidłowo zmierzyć wagi przedmiotu prawidłowo. Co tak na prawdę może zmierzyć waga? Mierzy ona siłę wywieraną w kierunku prostopadłym do powierzchni. Wykonaj prosty test: przyciśnij wagę dłonią, a...

  • Uniwersytet Acaia - Czujnik wagi
    2015-04-08 09:10:42

    Uniwersytet Acaia - Czujnik wagi

    Jednym z atrybutów wag Acaia Pearl jest ich responsywność, czyli czas w jakim reagują na zmianę wagi. Perła sprawnie i bardzo szybko odczytuje właściwy wynik podczas ważenia - zajmuje jej to około 20 milisekund. Nie trzeba zatem się martwić o opóźnienie na wyświetlaczu, jak na...

  • Otwieramy Uniwersytet Acaia
    2015-04-08 09:02:20

    Otwieramy Uniwersytet Acaia

    W kolejnych kilku wpisach z serii Uniwersytet Acaia przedstawimy zaawansowane funkcje i ciekawe możliwości, które kryje w sobie najlepsza na rynku waga skonstruowana specjalnie w celu kontrolowania procesu zaparzania kawy. Napiszemy o responsywności wagi (jest najszybszą dostępną wagą...

  • Jaki ekspres wybrać?
    2015-03-27 14:32:24

    Jaki ekspres wybrać?

    JAKI EKSPRES WYBRAĆ? Espresso z racji domowych eksperymentów można czasem porównać do samogonu. Co prawda nie korzysta się już ze skomplikowanych, miedzianych urządzeń do destylacji, ani nie jest konieczna fermentacja w starodawnych kadziach, ale zarówno amatorzy, jak i koneserzy...