Kawa i Herbata miesiąca CZERWIEC! Przez cały miesiąc kawa PIXEL Ethiopia Biftu Gudina Washed oraz Herbata Oolong Milk taniej o 20%!
Aromat naturalny w herbacie można uzyskać na kilka sposobów - poprzez dodanie owoców, kwiatów do suszu, gotowanie liści z przyprawami czy rolowanie ich z kwiatami. Można również wzbogacać susz naturalnymi olejkami i ekstraktami z roślin. Dlaczego warto wybierać herbaty naturalnie...
Bangladesz herbatę na masową skalę produkuje od czasów panowania Imperium Brytyjskiego. Jednak sprzyjający klimat i duże doświadczenie sprawiły, że w latach 70., po odzyskaniu niepodległości, rząd również postawił na rozwój herbacianego przemysłu, który produkuje 1 proc....
W naszej podróży przez kawowe kraje pora na przystanek w Etiopii. Nie ukrywam, że jeśli chodzi o mnie, kawę z tego kraju pijam najczęściej. Z jednej strony dlatego, że po prostu mam do niej jakąś słabość, a z drugiej – liczba regionów, subregionów i odmian w nich uprawianych...
Liście herbaty można ponownie użyć do pielęgnacji skóry, nawożenia roślin, czyszczenia lub odświeżania domu. Sprawdź, jak wykorzystać fusy po herbacie. Poznaj ekologiczne pomysły, które jednocześnie pomogą zaoszczędzić trochę pieniędzy. Dlaczego warto wykorzystać...
Czekolada pitna znana była już 4000 lat temu. Starożytni mieszkańcy dzisiejszego Meksyku uważali, że napój pochodzi od boga Quetzalcoatla i przypisywali mu cudowne właściwości. Czekolada faktycznie dodaje energii i poprawia nastrój. Sprawdź, jaka jest historia czekolady, jej rodzaje...
Orzeźwiające napoje w upalny dzień pomogą nam stanąć na nogi i cieszyć się pogodą, a jednocześnie będą zdrowe. Wybierz mrożoną herbatę z owocami - bardzo łatwo przygotować ją samodzielnie, wystarczy mieć ulubioną herbatę, kilka kostek lodu i trochę owoców. Sprawdź nasze...
Właściwości kawy są znane ludzkości już od od dawna. Zawarta w niej kofeina ma działanie pobudzające, wspomagające koncentrację, a także pozytywnie wpływa na pamięć. Picie naparu kawowego może także oddziaływać pozytywnie na nasze zdrowie. Dla wielu osób filiżanka kawy o...
Dieta keto dla niektórych bywa skomplikowana. “Przełączenie” swojego organizmu w tryb wykorzystywania tłuszczy jako źródła energii wymaga kilku poświęceń, jednak mimo wszystko jego efekty są zauważalne i co najważniejsze - ten rodzaj diety jest skuteczny, co zostało...
Laphet, czyli fermentowana birmańska herbata, liczy sobie ok. tysiąc lat. Stała się popularna w Mjanmie na długo przed skolonizowaniem kraju przez Wielką Brytanię. Przekonaj się, jaką herbatę podaje się w Birmie - kraju, który znajduje się w pierwszej dziesiątce światowych...
Plantacje herbaty w Indonezji zostały założone kilka wieków temu przez Holendrów. Uprawa krzewów ma się dzisiaj bardzo dobrze, stanowi ok. 17 proc. krajowego rolnictwa. Sprawdź, w których rejonach Indonezji produkuje się herbatę i w jaki sposób podaje się tu napar. Historia...
Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki...
Herbatę w Turcji na dużą skalę pije się dopiero od ok. stu lat. Mimo to żadne spotkanie towarzyskie nie może obejść się bez filiżanki herbaty po turecku. Jak powstała ta tradycja? Gdzie w Turcji produkuje się Rize çay i jaka jest roczna produkcja kraju w skali świata? ...
Wielu rodziców zastanawia się, czy dzieci mogą pić kawę. Zdania naukowców na ten temat są podzielone. Według specjalistów podawanie najmłodszym kofeiny może być niebezpieczne. Czy istnieje zatem jakaś alternatywa dla standardowego napoju kofeinowego? Czy można kupić specjalną...
Każdy rodzaj orzechów ma nieco inne właściwości. Wszystkie jednak dostarczają organizmowi sporo białka, wapnia, błonnika, witamin, ale także kalorii. Czy w takim razie orzechy są zdrowe? Oczywiście, ale wszystko jak zwykle zależy od ilości. Zobacz, jakie minerały, witaminy i...
Dość popularne w Polsce drzewo może być wykorzystane do leczenia przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Herbatka z igieł sosny działa przede wszystkim dzięki olejkom eterycznym i ogromnej zawartości witaminy C. Sprawdź, gdzie kupić igły sosnowe i jaki jest przepis na...
Five o’clock to jedna z najbardziej rozpoznawalnych tradycji picia herbaty na świecie, choć nie liczy sobie nawet 200 lat. Herbatę po angielsku, podawaną po południu, przygotowuje się według konkretnych zasad. Sprawdź, skąd wzięła się angielska tradycja picia herbatki, jak ją...
Odwiedziliśmy już Brazylię , przyjrzeliśmy się bliżej produkcji kawy w Kolumbii , aż wreszcie dotarliśmy do Peru. To bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej...
Dlaczego herbata jest gorzka, choć sporo kosztowała? Przyczyn gorzkiego smaku herbaty zielonej czy czarnej może być kilka, ale najważniejsza z nich to nieodpowiedni sposób parzenia. Najlepsza rada to czytanie wskazówek producenta odnośnie czasu i temperatury parzenia herbaty. A dlaczego...
Pozostajemy w Etiopii, ale tym razem przenosimy się do rejonu Guji. Odwiedzimy Sasaba washing station – farmę, z które ziarna b ardzo przypadły wam do gustu. Wiedzie tu autostrada Addis Abeba-Moyale, którą jedziemy na południe, mijamy rejon Yirgacheffe, aż docieramy do...
Historie miejsc, z których pozyskujemy dla was ziarna bywają naprawdę ciekawe. Dlatego rozpoczynamy nowy cykl opowiadania o farmach, z którymi współpracujemy. Wszystko po to, żebyście wiedzieli jak najwięcej o kawie, którą pijecie. Jedną z farm, z których ziarna ostatnio...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.