Kiedy w pierwszej chwili zobaczyłam Delter Coffee Press pomyślałam, że to nowa wersja AeroPressu. Im dłużej jednak przyglądałam się obu urządzeniom, tym więcej różnić między nimi widziałam. I to całkiem sporych. Zacznę jednak od podobieństw Owszem, oba urządzenia...
Izotonik z herbatą to zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych specyfików, które często zawierają sztuczne barwniki i inne niepotrzebne składniki. Domowy napój izotoniczny na bazie herbaty przygotujesz we własnej kuchni w kilka minut z dostępnych pod ręką składników. Zobacz...
Koktajle z herbatą doskonale gaszą pragnienie i dostarczają nam mnóstwo witamin. Można przygotować je zamiast klasycznego śniadania lub ciepłego obiadu w upalny dzień. Jakie herbaty do koktajlu można wykorzystać i z czym je łączyć? Sprawdź przepisy na koktajle z herbatą i...
Dobranie młynka do kawy do własnej kuchni nie jest proste, ponieważ na rynku występuje wiele ich rodzajów. Różnią się nie tylko funkcjami, wydajnością pracy i głośnością działania, ale też materiałem wykonania. Możesz wybrać do swojej kuchni młynki o żarnach ceramicznych,...
Nic tak dobrze nie przyniesie ochłody w upalny dzień, jak lemoniada. A co, jeśli połączyć lemoniadę z herbatą? Osiągniemy bardzo ciekawy napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale również ma smak ulubionej herbaty. Lemoniada jest bardzo wdzięcznym napojem, ponieważ nie musimy...
Odmiana Acaiá IAC 474-1 to pochodna Mundo Novo, stworzona specjalnie z myślą o kawach wysokojakościowych. Uprawiana przede wszystkim w Brazylii. Historia Ta odmiana została wyselekcjonowana i po raz pierwszy rozprowadzona wśród plantatorów w Brazylii w 1977 roku. Nazwa Acaiá w...
Odporna na suszę i bardzo dobra jakościowo odmiana, jednak równocześnie podatna na poważne choroby. SL28 występuje w Kenii, Malawi, Ugandzie i Zimbabwe. Historia SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy z Afryki. Wyodrębniona w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott...
Bardzo płodna, wysoka odmiana z dużą tolerancją na suszę i zimno. Występuje głównie w Kenii i Ugandzie. Historia Odmiana SL14 została pierwotnie wyselekcjonowana w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott Agricultural Laboratories. Swój początek wzięła od jednego drzewa...
Yellow Catucai 2SL to krzyżówka odmian Icatu i Catuai , słynąca z wysokiej wydajności i intensywnego wzrostu. Historia Odmiana powstała w Brazylii, skąd pochodzi zdecydowana większość jej upraw. Jednak ze względu na bardzo dobry stosunek wydajności do jakości, szybko...
Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra . Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem. Historia Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania...
W poprzednim tekście opisałam klasyczne metody obróbki ziaren kawy, tzn. natural, washed i honey. Świat się zmienia, także ten kawowy. Na przełomie ostatnich lat pojawiły się nowe metody obróbki ziaren, którym sprzyja nowoczesna technika. Jakie to metody? Oto kilka z nich....
Zapewne czytając nazwy lub opisy kaw nie raz zetknęliście się z takimi pojęciami jak washed, natural, honey czy fermentacja. Każde z nich odnosi się do konkretnego sposobu obróbki kawy, czyli procesu przygotowania kawy od zebrania do wysłania ziaren do palarni. Część z metod...
Samodzielne przygotowanie herbaty w torebkach daje nam możliwość zabrania jej niemal wszędzie i wygodne przygotowanie nawet, jeśli do dyspozycji nie mamy odpowiedniego czajnika. Warto jednak wiedzieć, jak i z czego zrobić torebki na herbatę oraz co można wrzucić do takiej saszetki. ...
Szałwia zdobyła niezwykłą popularność już w Starożytności i do dzisiaj medycyna chętnie ją wykorzystuje. To ziele o wysokiej skuteczności antybakteryjnej i odkażającej. Napar wskazany jest przy przeziębieniach, gorączce, a nawet nadmiernej potliwości. Sprawdź, jakie...
Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki...
Kto nie pamięta z dzieciństwa ciepłej herbaty z miodem i cytryną po szaleństwie na śniegu? Miód jest bardzo zdrowym dodatkiem do herbaty, o ile stosujemy go w odpowiedni sposób. Sprawdź, jak się ma temperatura herbaty do miodu i ile ma kalorii łyżeczka miodu. Do jakiej herbaty...
Lipa, jedno z bardziej charakterystycznych dla Polski drzew, raz w roku kwietnie, wydając kwiaty, z których susz stosuje się w domowej medycynie przede wszystkim na przeziębienia. Jednak zastosowanie znajdzie również jako delikatna herbatka na uspokojenie czy problemy trawienne. Lipa -...
Melisa powszechnie znana jest ze swojego działania uspokajającego i nasennego. Sprawdza się zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Działanie melisy jest jednak znacznie szersze. Filiżanka naparu pomoże na problemy trawienne czy ból głowy. Melisa lekarska Inaczej zwana rojownikiem,...
Swego czasu suplementy diety na bazie ginkgo biloba , czyli miłorzębu japońskiego, zrobiły zawrotną karierę jako panaceum na starzenie się. Ile w tym jest prawdy? Czy napar z miłorzębu japońskiego pomoże w walce z przemijającym czasem, demencją czy chorobą Alzheimera? ...
Jako społeczeństwo stajemy się coraz bardziej świadomi ekologicznie, co jest niewątpliwie jednym z ważniejszych trendów ostatnich lat. Należysz do osób, które chcą ograniczyć ilość plastiku, jaki ląduje na śmietnikach? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość! Postanowiliśmy...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.