Kawa i Herbata miesiąca CZERWIEC! Przez cały miesiąc kawa PIXEL Ethiopia Biftu Gudina Washed oraz Herbata Oolong Milk taniej o 20%!
Herbata z mlekiem jest popularna przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, jednak sięgają po nią również mieszkańcy innych europejskich krajów. Herbatę z mlekiem gotuje się w Indiach, Nepalu, Mongolii i wielu innych miejscach na świecie. Czy wszyscy popełniają błąd? Czy herbata z...
Czy wiesz, na co pomagają poszczególne zioła? Po które sięgnąć w przypadku niestrawności, a co sprawdzi się podczas przeziębienia? Sprawdź, na co pomagają poszczególne zioła i uzupełnij swoją domową apteczkę lekami prosto z natury. Zioła w domowej apteczce Wiele z...
Wiedzieliście, że - według legend - to właśnie w Etiopii w XIV wieku odkryto kawę? I że Agnieszka Rojewska, sięgając w 2018 roku po tytuł Mistrzyni Świata Baristów, podała sędziom właśnie kawę z tego Etiopii? Myślę, że warto bliżej przyjrzeć się temu kraju i przybliżyć...
Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego...
Kiedy w pierwszej chwili zobaczyłam Delter Coffee Press pomyślałam, że to nowa wersja AeroPressu. Im dłużej jednak przyglądałam się obu urządzeniom, tym więcej różnić między nimi widziałam. I to całkiem sporych. Zacznę jednak od podobieństw Owszem, oba urządzenia...
Izotonik z herbatą to zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych specyfików, które często zawierają sztuczne barwniki i inne niepotrzebne składniki. Domowy napój izotoniczny na bazie herbaty przygotujesz we własnej kuchni w kilka minut z dostępnych pod ręką składników. Zobacz...
Koktajle z herbatą doskonale gaszą pragnienie i dostarczają nam mnóstwo witamin. Można przygotować je zamiast klasycznego śniadania lub ciepłego obiadu w upalny dzień. Jakie herbaty do koktajlu można wykorzystać i z czym je łączyć? Sprawdź przepisy na koktajle z herbatą i...
Dobranie młynka do kawy do własnej kuchni nie jest proste, ponieważ na rynku występuje wiele ich rodzajów. Różnią się nie tylko funkcjami, wydajnością pracy i głośnością działania, ale też materiałem wykonania. Możesz wybrać do swojej kuchni młynki o żarnach ceramicznych,...
Nic tak dobrze nie przyniesie ochłody w upalny dzień, jak lemoniada. A co, jeśli połączyć lemoniadę z herbatą? Osiągniemy bardzo ciekawy napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale również ma smak ulubionej herbaty. Lemoniada jest bardzo wdzięcznym napojem, ponieważ nie musimy...
Odmiana Acaiá IAC 474-1 to pochodna Mundo Novo, stworzona specjalnie z myślą o kawach wysokojakościowych. Uprawiana przede wszystkim w Brazylii. Historia Ta odmiana została wyselekcjonowana i po raz pierwszy rozprowadzona wśród plantatorów w Brazylii w 1977 roku. Nazwa Acaiá w...
Odporna na suszę i bardzo dobra jakościowo odmiana, jednak równocześnie podatna na poważne choroby. SL28 występuje w Kenii, Malawi, Ugandzie i Zimbabwe. Historia SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy z Afryki. Wyodrębniona w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott...
Bardzo płodna, wysoka odmiana z dużą tolerancją na suszę i zimno. Występuje głównie w Kenii i Ugandzie. Historia Odmiana SL14 została pierwotnie wyselekcjonowana w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott Agricultural Laboratories. Swój początek wzięła od jednego drzewa...
Yellow Catucai 2SL to krzyżówka odmian Icatu i Catuai , słynąca z wysokiej wydajności i intensywnego wzrostu. Historia Odmiana powstała w Brazylii, skąd pochodzi zdecydowana większość jej upraw. Jednak ze względu na bardzo dobry stosunek wydajności do jakości, szybko...
Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra . Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem. Historia Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania...
W poprzednim tekście opisałam klasyczne metody obróbki ziaren kawy, tzn. natural, washed i honey. Świat się zmienia, także ten kawowy. Na przełomie ostatnich lat pojawiły się nowe metody obróbki ziaren, którym sprzyja nowoczesna technika. Jakie to metody? Oto kilka z nich....
Zapewne czytając nazwy lub opisy kaw nie raz zetknęliście się z takimi pojęciami jak washed, natural, honey czy fermentacja. Każde z nich odnosi się do konkretnego sposobu obróbki kawy, czyli procesu przygotowania kawy od zebrania do wysłania ziaren do palarni. Część z metod...
Samodzielne przygotowanie herbaty w torebkach daje nam możliwość zabrania jej niemal wszędzie i wygodne przygotowanie nawet, jeśli do dyspozycji nie mamy odpowiedniego czajnika. Warto jednak wiedzieć, jak i z czego zrobić torebki na herbatę oraz co można wrzucić do takiej saszetki. ...
Szałwia zdobyła niezwykłą popularność już w Starożytności i do dzisiaj medycyna chętnie ją wykorzystuje. To ziele o wysokiej skuteczności antybakteryjnej i odkażającej. Napar wskazany jest przy przeziębieniach, gorączce, a nawet nadmiernej potliwości. Sprawdź, jakie...
Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki...
Kto nie pamięta z dzieciństwa ciepłej herbaty z miodem i cytryną po szaleństwie na śniegu? Miód jest bardzo zdrowym dodatkiem do herbaty, o ile stosujemy go w odpowiedni sposób. Sprawdź, jak się ma temperatura herbaty do miodu i ile ma kalorii łyżeczka miodu. Do jakiej herbaty...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.