Zlokalizowana w sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny fabryka Emile Henry od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny.
Naczynia Emile Henry to ogromny wybór form do pieczenia inspirowanych kuchnią francuską, rondli ceramicznych "cocotte", czy wywodzących się z Maroka charakterystycznych garnków tagine. To także naczynia stołowe w klimacie paryskich bistro i rustykalne akcesoria kuchenne. Uzupełnieniem jest nowa linia zestawów prezentowych dla wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia.
Proces produkcji, technologia Ceradon® i wypalanie w temperaturze 1150 stopni C sprawiają, że wyroby tej firmy nie mają sobie równych: są wytrzymałe na uderzenia i odporne na gwałtowne zmiany temperatury (bezpośrednio po wyjęciu naczynia z zamrażarki lub lodówki można je wstawić do gorącego piekarnika).
Większość naczyń Emile Henry wytwarza się ręcznie. Każdy egzemplarz jest wyjątkowy i opatrzony na spodzie inicjałami pracownika, który go tworzył. Kontrolę produktów również wykonuje się ręcznie.
Wszystkie składniki stosowane do produkcji naczyń Emile Henry są naturalne. Dotyczy to zarówno samej masy glinianej, jak i materiałów wykończeniowych. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.