Cześć! Wiesz co jest świetne w aloesie? Jest to nie tylko ozdoba parapetu w naszym domu, ale również roślina, którą możesz użyć w swojej kuchni! Dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, jak zrobić pyszną herbatę z aloesem, która nie tylko smakuje świetnie, ale także ma wiele korzyści zdrowotnych.

Czym jest aloes?

Powszechna nazwa roślin sukulentowych, obejmująca ponad 500 gatunków. Naturalnie występują na suchych terenach Półwyspu Arabskiego, Afryki i Madagaskaru. Różne gatunki przybierają formy drzew, krzewów, a nawet lian. Mają grube, mięsiste liście, często wykończone kolcami. Z właściwości aloesu ludzkość korzysta od tysiącleci, stosując go do leczenia ran, nawadniania skóry i całego organizmu, balsamowania ciał, nadawania przyjemnego zapachu tkaninom.

Właściwości herbaty z aloesem

To roślina o wszechstronnym zastosowaniu - można ją jeść, pić, stosować jako głęboko nawilżający i odbudowujący kosmetyk do skóry i włosów lub jako opatrunek przyspieszający gojenie ran. Zawiera witaminy A, B12, C, E oraz minerały, takie jak wapń, chrom, miedź, magnez, potas, selen, cynk.

Aloes przyjmowany doustnie nawadnia i wzmacnia organizm. Doskonale sprawdza się w upalne dni. Trzeba jednak uważać z dawkowaniem miąższu z aloesu, ponieważ w większych ilościach powoduje biegunkę. Z tego powodu osoby z chorobami jelit powinny podchodzić do produktów z aloesem ostrożnie. Nie jest również wskazany dla kobiet w ciąży, ponieważ powoduje przekrwienie narządów wewnętrznych, które może doprowadzić nawet do poronienia.

Przepis na herbatę z aloesem

Choć w sprzedaży można znaleźć gotowe mieszanki, w których składzie znajduje się aloes, z jego prawdziwej mocy najwięcej będziemy czerpać, gdy wykorzystamy świeży liść. Nie kupimy go pewnie w osiedlowym markecie, ale warto sprawdzić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością - stacjonarnych lub internetowych.

Aloes doskonale nawadnia i dobrze smakuje w upalne dni, za to źle znosi podgrzewanie, dlatego najlepiej sprawdzi się jako składnik zimnego herbacianego napoju. Można łączyć go właściwie z każdą herbatą, choć najciekawiej komponuje się z herbatami oolong i czarnymi. Jeśli wykorzystujemy mocniejszą herbatę, do napoju można dodać słodzik w postaci miodu lub syropu klonowego. W przypadku delikatniejszych naparów słodzik może zdominować napój.

Składniki:

  • 5 łyżeczek ulubionej herbaty, np. oolong
  • 600 ml wody
  • 5 cm liścia aloesu
  • opcjonalnie 3 łyżki miodu

Z wyprzedzeniem zaparzamy ulubioną herbatę w proporcji 5 łyżeczek na 600 ml wody. Esencję rozcieńczamy później aloesem. Po oddzieleniu od liści, herbatę odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy liść aloesu - można użyć do tego obieraczki lub wykroić miąższ nożem - wszystkie techniki dozwolone. Do blendera przekładamy miąższ pokrojony w kostkę oraz śluz, który uda się nam zeskrobać ze skórki. Dodajemy ostudzoną herbatę i ewentualnie słodzik. Miksujemy całość i przelewamy do szklanek.

Jak przechowywać liść aloesu?

Liście zazwyczaj sprzedawane są w całości, liczą sobie kilkadziesiąt centymetrów. Nie sposób wykorzystać liścia za jednym razem, ale na szczęście można go przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce nawet do 8 miesięcy bez utraty właściwości.

Liść można chłodzić lub mrozić w całości albo obrać i przechowywać sam miąższ. Uwaga, podgrzewanie aloesu niweluje sporą część substancji odżywczych, dlatego nigdy do rozmrażania nie powinno się używać mikrofalówki. Aloes, zarówno w całości jak i obrany, rozmrażamy w lodówce lub na blacie. Jeśli miąższ pokroimy w kostki i zamrozimy, sprawdzi się jako dodatek do zimnych napojów zamiast lodu. Można go też wcześniej zmiksować i przelać do foremek na kostki lodu.