Jak kupować herbatę online i stacjonarnie? Prosty przewodnik, by cieszyć się smakiem i jakością
Array
(
[id] => 1245
[autor] => 43
[tytul] => Jak kupować herbatę online i stacjonarnie? Prosty przewodnik, by cieszyć się smakiem i jakością
[tekst] =>
Wybór rodzaju herbaty to nie wszystko. Ważne też, by kupić ją w odpowiednim miejscu, bez względu na to, czy wybieramy sklep tradycyjny czy sklep online z herbatą. Sprawdź, jak kupować herbatę i na co trzeba zwrócić uwagę, by cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem naparu.
Jak wybrać dobry sklep z herbatą?
Herbatę można kupić w Polsce w sklepach stacjonarnych i internetowych. Jeśli jednak zaczynamy dopiero podróż z herbatą, warto wybrać te najlepsze, by nie zrazić się na początku. Kupowanie od sprawdzonych producentów, właściwe przechowywanie, wiedza o produkcie, a na koniec odpowiednie pakowanie i wskazówki dla klienta - to cechy, po których można rozpoznać dobry sklep z herbatą.
Na co więc zwrócić uwagę, kupując herbatę w sklepie stacjonarnym lub online?
Pochodzenie herbaty
Nie każdej herbacie można przypisać plantację, z której pochodzi - w wielu krajach farmerzy z danego regionu sprzedają liście do skupu, i dopiero stąd producenci uzyskują surowiec na susz. Dlatego spotkać można herbaty dobrej jakości, które posiadają w opisie nie plantację, ale region lub nawet kraj i nie ma w tym nic niewłaściwego.
W przypadku liści, które dostępne są wyłącznie sezonowo, np. tylko podczas pierwszego, wiosennego zbioru, ta informacja również powinna się pojawić. Może być zawarta w kodzie złożonym z kilku liter, w którym każda odnosi się do jakiejś cechy liści.
Prawdziwe zdjęcia suszu
W przypadku sklepu online wiadomo, że kupujemy oczami. Zwróć uwagę, czy zdjęcia suszu są zrobione przez sprzedającego - mogą być w jednej stylistyce, mieć podobne zbliżenia itp. Zdjęcia zrobione bezpośrednio przez sprzedawcę świadczą o tym, że sam jest pasjonatem herbat, ogląda susz i wybiera tylko co, co uzna za warte podzielenia się.
Sposób przechowywania herbaty
To możemy zaobserwować w sklepie stacjonarnym. Jeśli widzimy przezroczyste słoiki z suszem ustawione w sklepowej witrynie, a nie jest to dekoracja, nie powinniśmy nawet wchodzić do środka. Herbata jest bardzo wrażliwa na światło i temperatury, dobry sprzedawca powinien o tym doskonale wiedzieć.
Wiedza o herbacie
W sklepie stacjonarnym zapytamy wprost. W internetowym o herbacie możemy poczytać, a jeśli mamy dodatkowe pytania - zawsze możemy się skontaktować ze sprzedawcą. Podczas sprzedaży lub przy otrzymywaniu produktu powinniśmy także dostać informacje o sposobie parzenia liści.
Jak kupować herbatę? Mniej, a lepszej jakości
Jeśli nasza ulubiona herbata jest stosunkowo tania, może nas kusić, by kupić jej więcej na zapas. Właściwie przechowywana herbata oczywiście się nie zepsuje. Jednak większość z nich z czasem wietrzeje, tracąc smak i aromat.
Poza tym, im głębiej wchodzimy w świat herbat, tym nasze gusta się zmieniają. Gdy zaczynamy dostrzegać różnice w smakach i aromatach, nasze ulubione herbaty sprzed roku czy dwóch mogą już nie robić na nas takiego wrażenia, jak dawniej. Najlepiej zawsze robić takie zapasy herbaty, które zużyjemy w ciągu 6 miesięcy.
Na ile filiżanek wystarczy 100 g herbaty?
Parzenie herbaty w torebkach jest prostsze ze względu na brak konieczności odmierzania odpowiedniej porcji suszu. W przypadku herbat liściastych o różnych kształtach bywa z tym trudniej. Standardowo herbatę kupuje się na wagę, zazwyczaj po 100 g, a w przypadku droższych herbat - 50 g.
Jednak objętościowo herbaty o takiej samej wadze różnią się od siebie. Wynika to ze sposobu, w jaki są suszone, np. liście, z których powstaje sencha cięte są na paski i pozostawiane do naturalnego wyschnięcia. Dlatego susz zajmuje sporo miejsca, jest luźny. Z kolei herbata gunpowder to susz składający się z liści, które na samym początku zwija się w maleńkie kulki przypominające proch strzelniczy. Torebka takiego suszu będzie znacznie mniejsza objętościowo, kulki znajdują się blisko siebie, pojemnik wypełnia znacznie mniej powietrza.
Większość herbat przyrządza się, zaparzając 3-4 g suszu w 200 ml wody. Jeśli kupimy 100 g herbaty, powinno z niego wyjść ok. 30 filiżanek. Ale pod warunkiem, że będziemy susz właściwie odmierzać. Przyjmuje się, że standardowa łyżeczka mieści herbatę ważącą 3 g. Jest to jednak wartość orientacyjna i najlepszym sposobem, by się o tym przekonać, jest użycie wagi.
[data] => 2022-12-22 11:20:01
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-kupowac-herbate-online-i-stacjonarnie-prosty-przewodnik-by-cieszyc-sie-smakiem-i-jakoscia
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18818
[opis] => Wybór rodzaju herbaty to nie wszystko. Ważne też, by kupić ją w odpowiednim miejscu, bez względu na to, czy wybieramy sklep tradycyjny czy sklep online z herbatą. Sprawdź, jak kupować herbatę i na co trzeba zwrócić uwagę, by cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem naparu.
[keywords] => herbata, poradnik, czarna herbata, zielona herbata
[desc] => Wybór rodzaju herbaty to nie wszystko. Ważne też, by kupić ją w odpowiednim miejscu, bez względu na to, czy wybieramy sklep tradycyjny czy sklep online z herbatą. Sprawdź, jak kupować herbatę i na co trzeba zwrócić uwagę, by cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem naparu.
[title] => Jak kupować herbatę online i stacjonarnie? Prosty przewodnik, by cieszyć się smakiem i jakością
[kategorie] => 194
[powiazane] => 624,803,623
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czarna herbata
[nazwa_url] => czarna-herbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => poradnik
[nazwa_url] => poradnik
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zielona herbata
[nazwa_url] => zielona-herbata
)
)
)
1
2022-12-22 11:20:01
Jak kupować herbatę online i stacjonarnie? Prosty przewodnik, by cieszyć się smakiem i jakością
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Wybór rodzaju herbaty to nie wszystko. Ważne też, by kupić ją w odpowiednim miejscu, bez względu na to, czy wybieramy sklep tradycyjny czy sklep online z herbatą. Sprawdź, jak kupować herbatę i na co trzeba zwrócić uwagę, by cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem naparu.
Jak wybrać dobry sklep z herbatą?
Herbatę można kupić w Polsce w sklepach stacjonarnych i internetowych. Jeśli jednak zaczynamy dopiero podróż z herbatą, warto wybrać te najlepsze, by nie zrazić się na początku. Kupowanie od sprawdzonych producentów, właściwe przechowywanie, wiedza o produkcie, a na koniec odpowiednie pakowanie i wskazówki dla klienta - to cechy, po których można rozpoznać dobry sklep z herbatą.
Na co więc zwrócić uwagę, kupując herbatę w sklepie stacjonarnym lub online?
Pochodzenie herbaty
Nie każdej herbacie można przypisać plantację, z której pochodzi - w wielu krajach farmerzy z danego regionu sprzedają liście do skupu, i dopiero stąd producenci uzyskują surowiec na susz. Dlatego spotkać można herbaty dobrej jakości, które posiadają w opisie nie plantację, ale region lub nawet kraj i nie ma w tym nic niewłaściwego.
W przypadku liści, które dostępne są wyłącznie sezonowo, np. tylko podczas pierwszego, wiosennego zbioru, ta informacja również powinna się pojawić. Może być zawarta w kodzie złożonym z kilku liter, w którym każda odnosi się do jakiejś cechy liści.
Prawdziwe zdjęcia suszu
W przypadku sklepu online wiadomo, że kupujemy oczami. Zwróć uwagę, czy zdjęcia suszu są zrobione przez sprzedającego - mogą być w jednej stylistyce, mieć podobne zbliżenia itp. Zdjęcia zrobione bezpośrednio przez sprzedawcę świadczą o tym, że sam jest pasjonatem herbat, ogląda susz i wybiera tylko co, co uzna za warte podzielenia się.
Sposób przechowywania herbaty
To możemy zaobserwować w sklepie stacjonarnym. Jeśli widzimy przezroczyste słoiki z suszem ustawione w sklepowej witrynie, a nie jest to dekoracja, nie powinniśmy nawet wchodzić do środka. Herbata jest bardzo wrażliwa na światło i temperatury, dobry sprzedawca powinien o tym doskonale wiedzieć.
Wiedza o herbacie
W sklepie stacjonarnym zapytamy wprost. W internetowym o herbacie możemy poczytać, a jeśli mamy dodatkowe pytania - zawsze możemy się skontaktować ze sprzedawcą. Podczas sprzedaży lub przy otrzymywaniu produktu powinniśmy także dostać informacje o sposobie parzenia liści.
Jak kupować herbatę? Mniej, a lepszej jakości
Jeśli nasza ulubiona herbata jest stosunkowo tania, może nas kusić, by kupić jej więcej na zapas. Właściwie przechowywana herbata oczywiście się nie zepsuje. Jednak większość z nich z czasem wietrzeje, tracąc smak i aromat.
Poza tym, im głębiej wchodzimy w świat herbat, tym nasze gusta się zmieniają. Gdy zaczynamy dostrzegać różnice w smakach i aromatach, nasze ulubione herbaty sprzed roku czy dwóch mogą już nie robić na nas takiego wrażenia, jak dawniej. Najlepiej zawsze robić takie zapasy herbaty, które zużyjemy w ciągu 6 miesięcy.
Na ile filiżanek wystarczy 100 g herbaty?
Parzenie herbaty w torebkach jest prostsze ze względu na brak konieczności odmierzania odpowiedniej porcji suszu. W przypadku herbat liściastych o różnych kształtach bywa z tym trudniej. Standardowo herbatę kupuje się na wagę, zazwyczaj po 100 g, a w przypadku droższych herbat - 50 g.
Jednak objętościowo herbaty o takiej samej wadze różnią się od siebie. Wynika to ze sposobu, w jaki są suszone, np. liście, z których powstaje sencha cięte są na paski i pozostawiane do naturalnego wyschnięcia. Dlatego susz zajmuje sporo miejsca, jest luźny. Z kolei herbata gunpowder to susz składający się z liści, które na samym początku zwija się w maleńkie kulki przypominające proch strzelniczy. Torebka takiego suszu będzie znacznie mniejsza objętościowo, kulki znajdują się blisko siebie, pojemnik wypełnia znacznie mniej powietrza.
Większość herbat przyrządza się, zaparzając 3-4 g suszu w 200 ml wody. Jeśli kupimy 100 g herbaty, powinno z niego wyjść ok. 30 filiżanek. Ale pod warunkiem, że będziemy susz właściwie odmierzać. Przyjmuje się, że standardowa łyżeczka mieści herbatę ważącą 3 g. Jest to jednak wartość orientacyjna i najlepszym sposobem, by się o tym przekonać, jest użycie wagi.