Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Na początek wróćmy do samych podstaw. Stopień palenia kawy określa jej przeznaczenie. Ziaren o widocznie jaśniejszej barwie, najlepiej użyć w przelewie, natomiast te palone ciemniej, swój najlepszy smak zaoferują zaparzone jako espresso.
Chemex to szklana karafka, z charakterystycznym, drewnianym kołnierzem. Niepowtarzalny kształt i elegancja zaważyły na tym, że urządzenie to stało się ikoną designu użytkowego. Dla potwierdzenia tego faktu jeden z nich stoi jako eksponat między innymi w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku.
Prócz samego szklanego naczynia wprowadzono do sprzedaży specjalne, papierowe filtry. To właśnie one w wpływają na smak kawy z Chemeksa. Znaczna grubość filtrów przekłada się na bardzo delikatny i czysty napar. Doskonale sprawdzają się przy singlach o profilu owocowym, zwłaszcza z obróbki na mokro.
Pamiętaj! Grubość filtrów ma ogromne znaczenie w zaparzaniu. Im grubszy filtr tym kawa będzie się dłużej filtrować. Tym samym za każdym razem powinniśmy dostosowywać grubość mielenia do metody zaparzania.
WYPRÓBUJ NASZ SPRAWDZONY PRZEPIS NA WIĘKSZOŚĆ KAW Z CHEMEKSA
Wielu początkujących kawoszy decyduje się zacząć swoją przygodę od drippera. I bardzo dobrze! Dripper z wyglądu przypomina lejek lub filiżankę z jedną lub wieloma dziurkami na spodzie. Nieodłącznym elementem takiego zestawu jest papierowy filtr.
Dripper jest urządzeniem, w którym świetnie odnajdą się ziarna z każdego regionu. Na rynku kawowym znajdziemy wiele rodzajów dripperów, ale te najbardziej popularne takie jak: Hario V60, Kalita Wave, Melitta działają na tej samej zasadzie. Napar z nich różni się nieco w smaku, gdyż mają inny kształt, liczbę dziurek i rodzaj filtra, co wpływa na ekstrakcję, ale zasada zaparzania jest taka sama.
Ciekawostka: Pierwszy papierowy filtr został wynaleziony prze niemiecką gospodynię Melittę Bentz. To od jej imienia pochodzi nazwa marki Melitta.
OD CZEGO NAJLEPIEJ ZACZĄĆ PRZYGODĘ Z DRIPPEM? OCZYWIŚCIE OD JEGO WYBORU.
Rodzaj naparu
Jeśli jesteś fanem łagodniejszych i czystszych kaw powinieneś sięgnąć po Hario V60. Mają one stożkowy kształt i zakończone są w ten sposób, by kawa spływała do serwera w jednym punkcie. Intensywniejsze, cięższe i pełniejsze w odczuciu napary wyjdą z dripperów Kalita Wave i Melitta.
Rozmiar
Jeśli zastanawiasz się jaki rozmiar urządzenia kupić. Moja rada? Większy. Dobrej kawy nigdy za dużo. Dodatkowo w przypadku dużej Kality napar będzie bardziej napowietrzony.
Filtry
Gdy już wybierzesz swój sprzęt, trzeba jeszcze dopasować odpowiedni do niego filtr. Drippery różnią się kształtem i wielkością, dlatego dobór filtra powinien być przemyślany i warto na sam początek zacząć od tych dedykowanych. Na rynku jest ich niesamowicie dużo: papierowe (naturalne i wybielane), stalowe, o różnej przepuszczalności, czy gradacji. Wiele z nich jest uniwersalna i pasuje do wielu urządzeń, dlatego zachęcam do eksperymentów.
CZAS NA RECEPTURĘ NA IDEALNEGO DRIPA!
Przygotuj:
Proces zaparzania kawy:
Najbardziej dostępnym i najprostszym w obsłudze przyrządem do parzenia kawy jest French Press, zwany też: praską francuską, czy zaparzaczem tłokowym. Powstał we Francji w XIX w. Jednak dopiero Włoch Atillo Calimani opatentował go w 1929r. Jest to uniwersalne akcesorium, ponieważ oprócz kawy, świetnie nadaje się do parzenia herbaty, czy też cascary. Co ciekawe jest też bardzo prosty w konstrukcji - French Press składa się z dwóch części: dzbanka i tłoczka, za pomocą którego oddziela się fusy.
Do French Pressu kawę mielimy dość grubo, ponieważ drobiny i pył zapchałyby filtr w tłoczku. Poza tym napar mógłby nabrać niepożądanej goryczy i nieprzyjemnie kwaśnego smaku. Ekstrakcja we French Pressie powinna trwać od 4 do 8 minut. Im dłuższy będzie czas, tym intensywniejszy napar uzyskamy. Istnieje parę receptur korzystania z French Pressa. Najprostsza? Wsyp zmieloną kawę, zalej wodą o odpowiedniej temperaturze (92-94 stopni Celcjusza) i odczekaj ok 4-5 minut :) Po tym czasie dociśnij tłok i przelej kawę do ulubionego kubka. Enjoy!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.