Opowiemy o czarnej herbacie - dowiesz się dlaczego jest czarna, gdzie się ją uprawia i jak herbata z różnych krajów różni się od siebie smakiem. Tym razem zamiast kubka kawy proponujemy Ci  przygotowanie sobie aromatycznej herbaty. Gotowy/a? To zaczynamy!

CZYM JEST CZARNA HERBATA?

Podobnie jak inne rodzaje herbat, tak i czarna ma wiele wariantów smakowych i aromatycznych. Wpływ na nie mają nie tylko sposób postępowania z liśćmi, ale także miejsce i warunki, w których krzewy herbaciane dorastają - wysokość nad poziomem morza, szerokość geograficzna, klimat, skład gleby, rośliny znajdujące się w  bezpośrednim sąsiedztwie…

Czarną herbatą nazywamy liście, które po zebraniu poddane zostały  specjalnym procesom - więdnięciu, skręcaniu oraz pełnej fermentacji, a następnie suszeniu. Właśnie fermentacja odróżnia czarną herbatę od innych. Dzięki niej powstaje charakterystyczny smak i aromat.

Warto pamiętać, że ta sama herbata, którą my nazywamy czarną ze względu na wygląd suszu, w Chinach nazywana jest czerwoną z powodu koloru naparu.

W skład suszu czarnej herbaty wchodzić mogą, zależnie od rodzaju, zarówno liście, jak i pąki czy gałązki. Surowiec zbiera się z krzewów jednej z dwóch odmian - chińskiej, uprawianej poza Chinami również w Japonii czy Tybecie, oraz odmiany assamskiej, poza Indiami popularnej w Birmie czy na Półwyspie Indochińskim.

GDZIE UPRAWIA SIĘ CZARNĄ HERBATĘ?

Oba warianty herbaty - chińska i assamska - mają nieco inne potrzeby i lepiej rosną w innych warunkach. Odmiana chińska dobrze radzi sobie w klimacie chłodniejszym, umiarkowanym, podczas gdy assamska najlepiej rozkwita w gorącym klimacie tropikalnym.

Ważna jest także wysokość nad poziomem morza. Oczywiście istnieją doskonałe uprawy rozciągające się na nizinach, ale zazwyczaj bujniej rosną krzewy sadzone w wyższych partiach, gdzie gleba jest bogatsza w minerały, a powietrze chłodniejsze i bardziej wilgotne.

Warunki sprzyjające uprawie herbaty panują w wielu krajach. Wśród nich najwięcej czarnej herbaty produkuje się w:

  • Chinach
  • Indiach
  • Sri Lance
  • Nepalu
  • Kenii
  • Malawi
  • Japonii
  • Korei Południowej

CZARNE HERBATY Z CHIN

Tutejsze czarne herbaty wyróżniają się słodyczą i gładkością oraz charakterystycznym dymnym aromatem. Najbardziej znane herbaty chińskie:

  • Jin Jun Mei - znana również jako Złote Brwi,
    składa się wyłącznie z pąków z pierwszych,
    wiosennych zbiorów. Jej smak jest miodowo-
    owocowy. Jedna z najdroższych herbat chińskich.
  • Keemun - herbata z prowincji Anhui, z hrabstwa
    Qimen. Liście pochodzą z wiosennych i letnich
    zbiorów. We wszystkich jej rodzajach wyczuć
    można nutę śliwki, sosny oraz kwiatów.
  • Lapsang Souchong - herbata z krzewów
    rosnących w prowincji Fujian, w regionie gór
    Wuyi. Swój sosnowo-dymny smak i aromat
    zawdzięcza suszeniu liści nad ogniskiem z
    iglastych drzew. Wersja niewędzona
    pozbawiona jest cierpkości, bardziej
    wyczuwalne są w niej nuty jagód i kakao.

INDYJSKIE CZARNE HERBATY

Mocne, intensywne, słodkie, delikatne - indyjskich rodzajów czarnej herbaty jest tak dużo, że niemal każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych zalicza się:

  • Assam - region, w których rośnie herbata dająca
    intensywny, słodki napar bez cienia goryczy. Dobrze
    komponuje się z mlekiem i przyprawami korzennymi.
  • Nilgiri - herbata uprawiana na górzystym terenie, ma
    żywy kolor i delikatny smak z bogatym aromatem
    owoców.
  • Darjeeling - region, w którym powstaje
    najdelikatniejsza czarna herbata indyjska, bogaty jest w
    opady i słońce. Smak, aromat i kolor herbaty wyraźnie
    różnią się w zależności od pory zbiorów.

CZARNE HERBATY ZE SRI LANKI

Mocne, rześkie, cytrusowe - tak w skrócie można scharakteryzować lankijskie czarne herbaty. Najwyżej cenione herbaty produkowane na wyspie:

  • Nuwara Eliya - uprawy znajdują się na wysokości
    ponad 1800 m n.p.m., gdzie panują stosunkowo
    niskie temperatury. Liście dają napar o szlachetnym,
    delikatnym aromacie z kwiatowymi nutami.
  • Kandy - rośliny uprawiane są niżej, choć zbiory
    różnią się między sobą w zależności od ekspozycji na
    monsuny. Wszystkie rodzaje herbat z Kandy cechuje
    słodki smak, pełne body i bogaty aromat.

CZARNE HERBATY Z NEPALU

Tutejsze herbaty porównywane są do tych zbieranych w Darjeeling - wynika to ze zbliżonych warunków naturalnych. Z tego też ppwodu dawniej najlepsze czarne nepalskie herbaty eksportowano do Indii i sprzedawano jako herbaty Darjeeling. Tutejsze zbiory dają napar pełny, gładki, kwiatowy, bez cierpkiej nuty. Zauważalne są różnice pomiędzy zbiorami z różnych pór roku - herbata z wiosennych zbiorów jest delikatna, a im bliżej końca lata, tym napar jest bardziej wyrazisty, owocowy, pełniejszy. Jesienne zbiory są znowu  delikatniejsze, z nutami kwiatów i cytrusów.

KENIJSKIE CZARNE HERBATY

Kraj ten posiada doskonałe warunki do uprawy herbaty - bogatą w minerały glebę, odpowiednie nasłonecznienie i opady deszczu. Bliżej jej do indyjskich wyrazistych herbat, przez co również świetnie smakuje w połączeniu z mlekiem. Jednak produkcja dobrej jakościowo herbaty jest w Kenii skromna. Znaczną większość zbiorów przetwarza się metodą CTC (crush, tear, curl), co sprzyja masowej produkcji, ale pozbawia liście bogatego smaku i szlachetności.

CZARNA HERBATA Z MALAWI

Do niedawna większość plantacji stosowała metodę CTC, jednak powoli się to zmienia. Coraz częściej w Malawi herbata przetwarzana jest tradycyjnymi metodami, co znacznie podnosi jej jakość. Z tutejszych zbiorów powstaje wyrazisty napar z nutami słodowymi i owocowymi.

JAPOŃSKIE CZARNE HERBATY

W Kraju Kwitnącej Wiśni zdecydowanie prym wiodą zielone herbaty, jednak w ciągu ostatnich 20-30 lat powoli się to zmienia. Co ciekawe, Japończycy zdecydowali się tworzyć czarne herbaty z tych samych krzewów, z których do tej pory produkowali herbaty zielone. Pozwoliło to na uzyskanie nowego, ciekawego smaku o aromatycznych kwiatowych nutach. Tutejsze czarne herbaty są lekkie, nie mają cierpkiego posmaku.

KOREA POŁUDNIOWA I CZARNA HERBATA

Ogrody herbaciane znajdują się głównie w pobliżu góry Jiri, w hrabstwie Hadong. Panuje tu sprzyjający klimat i wysoka wilgotność powietrza, a gleba zasilana jest minerałami dzięki bliskiemu sąsiedztwu morza. Wytwarzana tu czarna herbata daje napar łagodny, z nutami czekolady i wanilii, z wyczuwalnymi owocami czy miodem.