Uprawa herbaty w domu w doniczce jest możliwa. Po ok. 3 latach uprawy możemy cieszyć się własną herbatą zieloną lub czarną. Camellia sinensis to trudna w uprawie domowej roślina, ale samodzielnie przyrządzony napar wart jest tego zachodu. Przekonaj się, jak uprawiać herbatę w domu, jak zbierać i suszyć liście herbaty.
W sprzyjających warunkach krzew herbaciany zasadzony w ziemi osiąga nawet 2-3 metry wysokości. Rośliny najlepiej rozwijają się w ciepłym i wilgotnym klimacie, ale nie straszne im również nieco chłodniejsze górskie regiony. W sezonie zimowym zazwyczaj wzrost znacznie spowalnia. Jeśli temperatury nie spadną poniżej 10 stopni Celsjusza, krzew herbaciany przeżyje do kolejnej wiosny.
W Polsce klimat nie jest aż tak sprzyjający roślinom, ale domowa uprawa herbacianego krzewu camellia sinensis w doniczce może przynieść zaskakujący efekt. Co prawda nie ma co liczyć na roślinę, która osiągnie takie rozmiary, jak w naturze, ale nawet w domowych warunkach możemy cieszyć się własnym zbiorem herbaty.
W niektórych sklepach ogrodniczych można kupić nasiona lub gotowe sadzonki herbaty. Sadzi się je w zwyczajnej ziemi do roślin doniczkowych. Warto zrobić to na przełomie kwietnia i maja, gdy temperatury w nocy nie spadają poniżej 10 stopni Celsjusza. Doniczkę stawiamy na oknie, w słonecznym miejscu.
Gdy roślina osiągnie ok. 10 cm, latem można wstawić ją na zewnątrz. Im młodsza, tym bardziej będzie wrażliwa na chłód, więc przy załamaniu pogody lepiej zabrać ją z powrotem do domu. Herbaciany krzew powinniśmy przesadzać raz w roku do doniczki większej o 1-2 rozmiary.
Najtrudniejsza w uprawie herbaty w domu jest zima. Krzew pozostawiony w ogrzewanym pomieszczeniu zacznie tracić liście i usychać. Utrzymywanie wysokiej wilgotności może być niewystarczające. Herbata najlepiej zimuje w temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza. Takie warunki znajdziemy na klatce schodowej, na strychu bądź w piwnicy z oknem.
Ponieważ nasz krzew herbaciany w doniczce ma być nie tylko ozdobą, ale w przyszłości stanowić źródło domowej herbaty, spośród nawozów powinniśmy wybierać wyłącznie te naturalnego pochodzenia.
Herbata to roślina dla cierpliwych. Pierwsze liście i kwiatowe pąki, z których można zrobić napar, pojawiają się na roślinie po ok. 3 latach. Obrywamy wyłącznie 2-3 najmłodsze listki. Najlepiej zacząć od przygotowania zielonej herbaty.
Gdy liści będzie więcej, można spróbować poddać je fermentacji, tworząc inne rodzaje herbat - czarną, czerwoną, oolong… Do takich eksperymentów warto jednak zainwestować w kilka krzewów.
Oberwane liście odkładamy na gazecie w zacienionym miejscu do delikatnego zwiędnięcia. Następnie ustawiamy piekarnik na 100 stopni Celsjusza. Jednocześnie nastawiamy garnek do gotowania na parze i gdy woda zawrze, wrzucamy listki na ok. 1 minutę. Delikatnie wyciągamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Liście suszymy przez ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je, pozwalamy ostygnąć i gdy upewnimy się, że są suche i chłodne, możemy włożyć je do słoika lub puszki, gdzie będą czekać na kolejne liście, aż nazbiera się ich tyle, by zaparzyć herbatę.
Pierwszy etap po zerwaniu liści to zrolowanie ich w dłoniach. Trzeba uważać, by liści nie rozerwać. Najlepiej robić to małymi partiami, po jednym listku. Kilkakrotnie zwijamy liść w rulon, w kulkę itd, aż mikrouszkodzeń będzie tak dużo, że liść będzie poddawać się bez oporu.
Liście układamy na kawałku gazety i odkładamy w chłodne, bezwietrzne miejsce. Przez dwie doby powinny sfermentować i nabrać czarnego koloru. Gdy to się stanie, wykładamy je na papierze do pieczenia i wkładamy na blasze do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 30 minut. Ostudzone liście chowamy do metalowej puszki lub słoika i chronimy przed światłem.
Warunki, w jakich wzrastają w naturze herbaciane krzewy są bardzo odległe od tego, co możemy zaoferować im w domu. Począwszy od gleby, przez wilgotność powietrza, na dostępie do światła kończąc.
Dlatego domową uprawę herbaty należy traktować raczej jako ciekawostkę i cieszyć się samym faktem utrzymania rośliny przy życiu. A jeśli mimo wszystko napar będzie dobrze smakował - gratulujemy!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.