Kawa i Herbata miesiąca CZERWIEC! Przez cały miesiąc kawa PIXEL Ethiopia Biftu Gudina Washed oraz Herbata Oolong Milk taniej o 20%!
Niepozorne goździki potrafią nadać wyjątkowy aromat potrawom, przetworom i napojom. Mają także właściwości lecznicze i przeciwbólowe. Sprawdź, czym są goździki, jakie mają działanie i poznaj nasz ulubiony przepis na herbatę z goździkami.
Aromatyczne goździki to zasuszone pąki kwiatów zerwane z drzewa - goździkowca korzennego, nim zdążyły się otworzyć. Suszy się je poprzez odymianie. Specyficzny, ostry smak zawdzięczają obecności eugenolu - naturalnej substancji chemicznej, której jest w pąkach nawet do 20 proc. Dostępne dzisiaj sklepach goździki pochodzą głównie ze wschodnich krajów Afryki oraz z południowej Azji.
Wszystko wskazuje na to, że goździki dotarły do Europy ok. III-IV wieku n.e. za sprawą arabskich kupców podróżujących z Chin do Wenecji. Legenda głosi, że ówcześni chińscy poddani, nim stanęli przed obliczem cesarza, musieli żuć goździki, co niwelowało nieprzyjemny zapach.
Nie tylko medycyna indyjska czy chińska znalazły zastosowanie dla goździków. Ich działanie doceniła również medycyna zachodnia, wykorzystując olejek z goździków jako środek przeciwbólowy w stomatologii. W awaryjnej sytuacji częściową ulgę w bólu zęba może przynieść żucie goździka.
Sprawdzają się także w problemach z trawieniem, zarówno podane wewnętrznie jako napar, jak i zewnętrznie poprzez wsmarowywanie olejku w okolice brzucha. Goździki mają działanie antyseptyczne. Niektóre badania wskazują na możliwość spowolnienia goździkami rozwoju choroby nowotworowej, jednak nie jest to oficjalnie zalecana metoda.
Goździki zawierają najwięcej potasu i wapnia, poza tym magnez, sód, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminy A, E, K, B6, C, a także kwas foliowy.
Ze względu na smak i aromat, jaki nadają potrawom, goździki dodaje się do kompotów, wina, sosów i czerwonego mięsa. W sypkiej formie z kolei bez przyprawy nie mogą obyć się bożonarodzeniowe pierniki i ciasteczka, dodaje się ją również do pasztetów czy farszów.
Goździki doskonale sprawdzają się jako przyprawa do herbaty w jesienne czy zimowe wieczory. Nie chodzi tylko o korzenny smak, ale także o ich właściwości - dzięki działaniu antyseptycznemu i przeciwbólowemu, łagodzą podrażnione gardło i niwelują pierwsze oznaki przeziębienia.
Napar z samych goździków, bez dodatków, to remedium na niemal każdą dolegliwość związaną z trawieniem - od zgagi i wzdęć, po bóle brzucha czy biegunkę. Łyżeczkę całych goździków należy zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać przez ok. 7 minut. Po tym czasie oddzielamy napar z goździków i pijemy małymi łykami.
Nic tak dobrze nie rozgrzewa, gdy za oknem pada deszcz czy szaleje mróz, jak kubek ciepłej herbaty z przyprawami korzennymi. Polecamy nasz przepis na rozgrzewającą herbatę z goździkami, imbirem i pomarańczą.
Składniki:
1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty,
6 goździków,
3 plastry świeżego imbiru,
2 plastry pomarańczy,
2 łyżeczki miodu.
Łyżeczkę herbaty wraz z goździkami zalewamy 200 ml gorącej wody i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Jednocześnie przygotowujemy pozostałe składniki. Po zaparzeniu oddzielamy napar od fusów i dodajemy imbir, pomarańczę oraz miód.
Przepis oczywiście można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Ciekawy smak można uzyskać, dodając również cynamon czy cytrynę. Ponieważ goździki są dość intensywną przyprawą, komponuje się je niemal wyłącznie z czarnymi herbatami.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.