Goździki do herbaty. Przyprawa, która zmienia smak naparu
Array
(
[id] => 939
[autor] => 4
[tytul] => Goździki do herbaty. Przyprawa, która zmienia smak naparu
[tekst] =>
Niepozorne goździki potrafią nadać wyjątkowy aromat potrawom, przetworom i napojom. Mają także właściwości lecznicze i przeciwbólowe. Sprawdź, czym są goździki, jakie mają działanie i poznaj nasz ulubiony przepis na herbatę z goździkami.
Goździki - co to za przyprawa?
Aromatyczne goździki to zasuszone pąki kwiatów zerwane z drzewa - goździkowca korzennego, nim zdążyły się otworzyć. Suszy się je poprzez odymianie. Specyficzny, ostry smak zawdzięczają obecności eugenolu - naturalnej substancji chemicznej, której jest w pąkach nawet do 20 proc. Dostępne dzisiaj sklepach goździki pochodzą głównie ze wschodnich krajów Afryki oraz z południowej Azji.
Wszystko wskazuje na to, że goździki dotarły do Europy ok. III-IV wieku n.e. za sprawą arabskich kupców podróżujących z Chin do Wenecji. Legenda głosi, że ówcześni chińscy poddani, nim stanęli przed obliczem cesarza, musieli żuć goździki, co niwelowało nieprzyjemny zapach.
Właściwości i działanie goździków
Nie tylko medycyna indyjska czy chińska znalazły zastosowanie dla goździków. Ich działanie doceniła również medycyna zachodnia, wykorzystując olejek z goździków jako środek przeciwbólowy w stomatologii. W awaryjnej sytuacji częściową ulgę w bólu zęba może przynieść żucie goździka.
Sprawdzają się także w problemach z trawieniem, zarówno podane wewnętrznie jako napar, jak i zewnętrznie poprzez wsmarowywanie olejku w okolice brzucha. Goździki mają działanie antyseptyczne. Niektóre badania wskazują na możliwość spowolnienia goździkami rozwoju choroby nowotworowej, jednak nie jest to oficjalnie zalecana metoda.
Goździki zawierają najwięcej potasu i wapnia, poza tym magnez, sód, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminy A, E, K, B6, C, a także kwas foliowy.
Zastosowanie goździków w kuchni
Ze względu na smak i aromat, jaki nadają potrawom, goździki dodaje się do kompotów, wina, sosów i czerwonego mięsa. W sypkiej formie z kolei bez przyprawy nie mogą obyć się bożonarodzeniowe pierniki i ciasteczka, dodaje się ją również do pasztetów czy farszów.
Herbata z goździkami
Goździki doskonale sprawdzają się jako przyprawa do herbaty w jesienne czy zimowe wieczory. Nie chodzi tylko o korzenny smak, ale także o ich właściwości - dzięki działaniu antyseptycznemu i przeciwbólowemu, łagodzą podrażnione gardło i niwelują pierwsze oznaki przeziębienia.
Napar z goździków
Napar z samych goździków, bez dodatków, to remedium na niemal każdą dolegliwość związaną z trawieniem - od zgagi i wzdęć, po bóle brzucha czy biegunkę. Łyżeczkę całych goździków należy zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać przez ok. 7 minut. Po tym czasie oddzielamy napar z goździków i pijemy małymi łykami.
Przepis na herbatę z goździkami, imbirem i pomarańczą
Nic tak dobrze nie rozgrzewa, gdy za oknem pada deszcz czy szaleje mróz, jak kubek ciepłej herbaty z przyprawami korzennymi. Polecamy nasz przepis na rozgrzewającą herbatę z goździkami, imbirem i pomarańczą.
Składniki:
1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty,
6 goździków,
3 plastry świeżego imbiru,
2 plastry pomarańczy,
2 łyżeczki miodu.
Łyżeczkę herbaty wraz z goździkami zalewamy 200 ml gorącej wody i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Jednocześnie przygotowujemy pozostałe składniki. Po zaparzeniu oddzielamy napar od fusów i dodajemy imbir, pomarańczę oraz miód.
Przepis oczywiście można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Ciekawy smak można uzyskać, dodając również cynamon czy cytrynę. Ponieważ goździki są dość intensywną przyprawą, komponuje się je niemal wyłącznie z czarnymi herbatami.
[data] => 2020-09-29 10:52:24
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => gozdziki-do-herbaty-przyprawa-ktora-zmienia-smak-naparu
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 14432
[title] => Goździki do herbaty. Przyprawa, która zmienia smak naparu. Zastosowanie, właściwości i działanie goździków w herbacie
[desc] => Niepozorne goździki potrafią nadać wyjątkowy aromat potrawom, przetworom i napojom. Mają także właściwości lecznicze i przeciwbólowe. Sprawdź, czym są goździki, jakie mają działanie i poznaj nasz ulubiony przepis na herbatę z goździkami.
[keywords] => przepis, zioła, przyprawy, czarna herbata
[opis] => Niepozorne goździki potrafią nadać wyjątkowy aromat potrawom, przetworom i napojom. Mają także właściwości lecznicze i przeciwbólowe. Sprawdź, czym są goździki, jakie mają działanie i poznaj nasz ulubiony przepis na herbatę z goździkami.
[kategorie] => 192
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czarna herbata
[nazwa_url] => czarna-herbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[2] => Array
(
[nazwa] => przyprawy
[nazwa_url] => przyprawy
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zioła
[nazwa_url] => ziola
)
)
)
1
2020-09-29 10:52:24
Goździki do herbaty. Przyprawa, która zmienia smak naparu
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Niepozorne goździki potrafią nadać wyjątkowy aromat potrawom, przetworom i napojom. Mają także właściwości lecznicze i przeciwbólowe. Sprawdź, czym są goździki, jakie mają działanie i poznaj nasz ulubiony przepis na herbatę z goździkami.
Goździki - co to za przyprawa?
Aromatyczne goździki to zasuszone pąki kwiatów zerwane z drzewa - goździkowca korzennego, nim zdążyły się otworzyć. Suszy się je poprzez odymianie. Specyficzny, ostry smak zawdzięczają obecności eugenolu - naturalnej substancji chemicznej, której jest w pąkach nawet do 20 proc. Dostępne dzisiaj sklepach goździki pochodzą głównie ze wschodnich krajów Afryki oraz z południowej Azji.
Wszystko wskazuje na to, że goździki dotarły do Europy ok. III-IV wieku n.e. za sprawą arabskich kupców podróżujących z Chin do Wenecji. Legenda głosi, że ówcześni chińscy poddani, nim stanęli przed obliczem cesarza, musieli żuć goździki, co niwelowało nieprzyjemny zapach.
Właściwości i działanie goździków
Nie tylko medycyna indyjska czy chińska znalazły zastosowanie dla goździków. Ich działanie doceniła również medycyna zachodnia, wykorzystując olejek z goździków jako środek przeciwbólowy w stomatologii. W awaryjnej sytuacji częściową ulgę w bólu zęba może przynieść żucie goździka.
Sprawdzają się także w problemach z trawieniem, zarówno podane wewnętrznie jako napar, jak i zewnętrznie poprzez wsmarowywanie olejku w okolice brzucha. Goździki mają działanie antyseptyczne. Niektóre badania wskazują na możliwość spowolnienia goździkami rozwoju choroby nowotworowej, jednak nie jest to oficjalnie zalecana metoda.
Goździki zawierają najwięcej potasu i wapnia, poza tym magnez, sód, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminy A, E, K, B6, C, a także kwas foliowy.
Zastosowanie goździków w kuchni
Ze względu na smak i aromat, jaki nadają potrawom, goździki dodaje się do kompotów, wina, sosów i czerwonego mięsa. W sypkiej formie z kolei bez przyprawy nie mogą obyć się bożonarodzeniowe pierniki i ciasteczka, dodaje się ją również do pasztetów czy farszów.
Herbata z goździkami
Goździki doskonale sprawdzają się jako przyprawa do herbaty w jesienne czy zimowe wieczory. Nie chodzi tylko o korzenny smak, ale także o ich właściwości - dzięki działaniu antyseptycznemu i przeciwbólowemu, łagodzą podrażnione gardło i niwelują pierwsze oznaki przeziębienia.
Napar z goździków
Napar z samych goździków, bez dodatków, to remedium na niemal każdą dolegliwość związaną z trawieniem - od zgagi i wzdęć, po bóle brzucha czy biegunkę. Łyżeczkę całych goździków należy zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać przez ok. 7 minut. Po tym czasie oddzielamy napar z goździków i pijemy małymi łykami.
Przepis na herbatę z goździkami, imbirem i pomarańczą
Nic tak dobrze nie rozgrzewa, gdy za oknem pada deszcz czy szaleje mróz, jak kubek ciepłej herbaty z przyprawami korzennymi. Polecamy nasz przepis na rozgrzewającą herbatę z goździkami, imbirem i pomarańczą.
Składniki:
1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty,
6 goździków,
3 plastry świeżego imbiru,
2 plastry pomarańczy,
2 łyżeczki miodu.
Łyżeczkę herbaty wraz z goździkami zalewamy 200 ml gorącej wody i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Jednocześnie przygotowujemy pozostałe składniki. Po zaparzeniu oddzielamy napar od fusów i dodajemy imbir, pomarańczę oraz miód.
Przepis oczywiście można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Ciekawy smak można uzyskać, dodając również cynamon czy cytrynę. Ponieważ goździki są dość intensywną przyprawą, komponuje się je niemal wyłącznie z czarnymi herbatami.