Pyszna miętowa matcha latte to ciekawy pomysł na słodką odmianę. Ugasi pragnienie, zaspokoi potrzebę na “coś słodkiego” i trochę nasyci. Doskonale smakuje w chłodne dni, rozgrzewając i pobudzając do działania.
Kiedy podać miętową matcha latte?
Oczywiście - kiedy masz ochotę. Doskonale pasuje do czekoladowych deserów, jak i bez towarzystwa słodkości. Ciepła świetnie rozgrzewa, a miętowy smak nadaje jej charakteru. Do tego delikatna pianka - oto napój idealny.
Zwracamy jednak uwagę, by nie sięgać po gotowe mieszanki oznaczone jako miętowa matcha, ponieważ w większości przypadków będzie to aromatyzowana matcha. Aby uzyskać pełnię smaku warto sięgnąć po suszone liście mięty - zebrane samodzielnie lub kupione jako susz.
Co jest potrzebne do miętowej matcha latte?
Lista jest bardzo krótka, a każdy ze składników - naturalny. Amatorzy słodkości dodają do tej kompozycji jeszcze cukier, ale nie jest to konieczne. Dobrze przyrządzona matcha latte jest delikatna i słodka sama w sobie. Z cukrem trzeba uważać - łatwo zabić nim smak napoju.
Matcha - najlepsza będzie ta, którą akurat mamy pod ręką, do latte nie trzeba wybierać specjalnej matchy.
Mięta - najzwyklejsza, mocna mięta pieprzowa. Najlepiej liściasta, niearomatyzowana. Można ją kupić w każdym sklepie zielarskim, aptece i w większości sklepów spożywczych. Idealna byłaby ta samodzielnie zbierana.
Mleko - tu nie ma jednej recepty. Jedni wolą mleko krowie, inni roślinne. Jeśli krowie, najlepsze będzie 2%, a jeśli roślinne, najsmaczniej komponuje się mleko owsiane.
Oprócz powyższych składników potrzebna będzie oczywiście gorąca woda do zaparzenia mięty. Gdy przestygnie, napar posłuży do przyrządzenia matchy. Konieczne jest również urządzenie do rozrobienia matchy i spienienia mleka. Idealnie byłoby posiadać chasen do matchy, jednak jego brak nie jest końcem świata.
Najbardziej optymalnym narzędziem będzie spieniacz do mleka - elektryczny lub ręczny. Od biedy można wykorzystać też widelec, ale wtedy trzeba włożyć w przyrządzanie napoju sporo siły. Ostatecznie nada się nawet słoik z zakrętką. Byle nie pachniał kiszonymi ogórkami.
Miętowa matcha latte - przepis
Składniki potrzebne do przyrządzenia jednej filiżanki miętowej matcha latte:
1 łyżeczka matcha
2 łyżeczki suszonej mięty
100 ml mleka
100 ml gorącej wody
Miętę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. W tym czasie przesiewamy matchę do miski, a w rondelku gotujemy mleko uważając, by się nie zagotowało. Podczas podgrzewania należy je spieniać, by zwiększyło objętość. Jeśli korzystamy ze słoika, po podgrzaniu przelewamy je do niego i mocno potrząsamy.
Miętę odcedzamy, a napar przelewamy do miski z matchą. Rozrabiamy ją chasenem, spieniaczem lub widelcem. Następnie łączymy z mlekiem i podajemy w filiżance.
Miętowa matcha latte. Jak urozmaicić smak klasycznej matchy? Przepis
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Pyszna miętowa matcha latte to ciekawy pomysł na słodką odmianę. Ugasi pragnienie, zaspokoi potrzebę na “coś słodkiego” i trochę nasyci. Doskonale smakuje w chłodne dni, rozgrzewając i pobudzając do działania.
Kiedy podać miętową matcha latte?
Oczywiście - kiedy masz ochotę. Doskonale pasuje do czekoladowych deserów, jak i bez towarzystwa słodkości. Ciepła świetnie rozgrzewa, a miętowy smak nadaje jej charakteru. Do tego delikatna pianka - oto napój idealny.
Zwracamy jednak uwagę, by nie sięgać po gotowe mieszanki oznaczone jako miętowa matcha, ponieważ w większości przypadków będzie to aromatyzowana matcha. Aby uzyskać pełnię smaku warto sięgnąć po suszone liście mięty - zebrane samodzielnie lub kupione jako susz.
Co jest potrzebne do miętowej matcha latte?
Lista jest bardzo krótka, a każdy ze składników - naturalny. Amatorzy słodkości dodają do tej kompozycji jeszcze cukier, ale nie jest to konieczne. Dobrze przyrządzona matcha latte jest delikatna i słodka sama w sobie. Z cukrem trzeba uważać - łatwo zabić nim smak napoju.
Matcha - najlepsza będzie ta, którą akurat mamy pod ręką, do latte nie trzeba wybierać specjalnej matchy.
Mięta - najzwyklejsza, mocna mięta pieprzowa. Najlepiej liściasta, niearomatyzowana. Można ją kupić w każdym sklepie zielarskim, aptece i w większości sklepów spożywczych. Idealna byłaby ta samodzielnie zbierana.
Mleko - tu nie ma jednej recepty. Jedni wolą mleko krowie, inni roślinne. Jeśli krowie, najlepsze będzie 2%, a jeśli roślinne, najsmaczniej komponuje się mleko owsiane.
Oprócz powyższych składników potrzebna będzie oczywiście gorąca woda do zaparzenia mięty. Gdy przestygnie, napar posłuży do przyrządzenia matchy. Konieczne jest również urządzenie do rozrobienia matchy i spienienia mleka. Idealnie byłoby posiadać chasen do matchy, jednak jego brak nie jest końcem świata.
Najbardziej optymalnym narzędziem będzie spieniacz do mleka - elektryczny lub ręczny. Od biedy można wykorzystać też widelec, ale wtedy trzeba włożyć w przyrządzanie napoju sporo siły. Ostatecznie nada się nawet słoik z zakrętką. Byle nie pachniał kiszonymi ogórkami.
Miętowa matcha latte - przepis
Składniki potrzebne do przyrządzenia jednej filiżanki miętowej matcha latte:
1 łyżeczka matcha
2 łyżeczki suszonej mięty
100 ml mleka
100 ml gorącej wody
Miętę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. W tym czasie przesiewamy matchę do miski, a w rondelku gotujemy mleko uważając, by się nie zagotowało. Podczas podgrzewania należy je spieniać, by zwiększyło objętość. Jeśli korzystamy ze słoika, po podgrzaniu przelewamy je do niego i mocno potrząsamy.
Miętę odcedzamy, a napar przelewamy do miski z matchą. Rozrabiamy ją chasenem, spieniaczem lub widelcem. Następnie łączymy z mlekiem i podajemy w filiżance.