Historia uprawy kawy w Rwandzie jest krótka, ale pomimo tego całkiem bogata. Roślinę do kraju sprowadzili Belgowie ok. 1933 roku (czyli niecałe 100 lat temu!). Na początku wszystkie plantacje podlegały ścisłym regułom nałożonym przez Belgię – przykładowo kawowce musiały zajmować 25% powierzchni gospodarstwa.
Ruanda - Urundi, jak nazywało się zależne od Belgów państwo-kolonia, skupowało kawę od rolników. Jednocześnie nałożyło na nich podatek eksportowy. Jak można się domyślić, zyski nie były więc wcale takie duże.
Po ogłoszeniu przez Republikę Rwandy niepodległości w 1961 roku, jedyną zmianą było przejęcie tego systemu produkcji przez nowych, lokalnych administratorów. Dopiero pod koniec lat 90. zniesiono monopol państwowy, zezwolono na bezpośredni handel między producentami a nabywcami. Niepotrzebnym pośrednikom odmówiono dostępu do rynku. Dopiero wtedy uprawa kawy ruszyła z kopyta.
Te radykalne zmiany doprowadziły Rwandę do stabilnego wzrostu jakości i ceny kawy. Efektem tego była większa stabilności całego społeczeństwa, którego dobrobyt w dużym stopniu opiera się właśnie na produkcji kawy. Dzięki temu w ciągu ostatnich dziesięcioleci Rwanda trafiła na listę czołowych producentów kawy na całym świecie. Kraj eksportuje obecnie ok. 20-22 tyś. ton kawy rocznie, z czego największy odsetek pochodzi z małych gospodarstw (jest ich około pół miliona), a nie dużych plantacji.
Co ciekawe, w 2000 roku kawa speciality stanowiła… 0% upraw w Rwandzie, jednak do 2017 roku procent ten wzrósł do 52%, a obecnie jest to już ponad 80%. To oznacza nie tylko wzrost jakości(chociaż to przede wszystkim), ale także wzrost świadomości tego, jak kawowce należy pielęgnować i jak właściwie zadbać o cały cykl produkcyjny.
Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co.
Dzielnica Gakenke, w której znajduje się Bumbogo, jest również obszarem znanym z wysokiej jakości produkcji kawy w Rwandzie. Jest to bardzo konkurencyjny region dla kilku zwycięskich partii Cup of Excellence w ostatnich latach.
Bumbogo to stacja najbliższa miasta Kigali, zbudowana w 2017 roku. Stacja podwoiła swoją produkcję od 2018 roku, z imponującą ilością łóżek suszących pokrywających wzgórza otaczające samą stację mycia. Stacja współpracuje ze społecznością w sposób zewnętrzny w stosunku do zakupu i przetwarzania kawy.
Rwanda Bumbogo Washed charakteryzuje się przyjemnym smakiem soczystego jabłka oraz dojrzałego winogrona, przełamany słodyczą kwiatów z czarnego bzu
Rwanda Bumbogo Washed to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.
[pokazuj] => 1 [globalna_liczba] => 2 [globalna_ocena] => 5 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/6259/codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-1000g [nazwa_bazowa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [status] => [liczba_wariantow] => ) [1] => Array ( [id] => 6260 [aktywny] => 1 [liczba] => 0 [nazwa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed waga 250g zmielona do przelew/drip/chemex [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => CPRBW250PDCh [symbol2] => CPRBW250PDCh [rodzaj] => 2 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => wyprzedana [id] => 17 ) [netto] => 3407 [podatek] => 23 [ean] => 6344382066136 [time_stamp] => 2023-05-23 11:05:10 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 6257 [opiekun] => 43 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 0 [cena_zakupu] => 1300 [marza] => 162.077 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 0 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => TPB250 [ozn_spec2] => NCP1012 [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => 19356 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 3407.0000 [do_koszyka] => 0 [dostepnosc_nazwa] => wyprzedana [brutto_bez_znizek] => 4191 [dostepnosc_google] => [brutto] => 4191 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 0 [srednia_ocena] => 0 [title] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [desc] => Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co. [keywords] => rwanda, ruanda, shyira, natural, codzienna, kawa ziarnista, przelew, filter, arabika, arabica, chemex, hemex, drip, ekspres przelewowy, french press, frencz pres, aeropress [url] => codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [opis] =>
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co.
Dzielnica Gakenke, w której znajduje się Bumbogo, jest również obszarem znanym z wysokiej jakości produkcji kawy w Rwandzie. Jest to bardzo konkurencyjny region dla kilku zwycięskich partii Cup of Excellence w ostatnich latach.
Bumbogo to stacja najbliższa Kigali, zbudowana w 2017 roku. Stacja podwoiła swoją produkcję od 2018 roku, z imponującą ilością łóżek suszących pokrywających wzgórza otaczające samą stację mycia. Stacja współpracuje ze społecznością w sposób zewnętrzny w stosunku do zakupu i przetwarzania kawy.
Rwanda Bumbogo Washed charakteryzuje się przyjemnym smakiem soczystego jabłka oraz dojrzałego winogrona, przełamany słodyczą kwiatów z czarnego bzu
Rwanda Bumbogo Washed to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.
[pokazuj] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 0 [link] => /produkt/6260/codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [nazwa_bazowa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [status] => [liczba_wariantow] => ) [2] => Array ( [id] => 6261 [aktywny] => 1 [liczba] => 0 [nazwa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed waga 250g zmielona do french press/aeropress [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => CPRBW250F [symbol2] => CPRBW250F [rodzaj] => 2 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => wyprzedana [id] => 17 ) [netto] => 3407 [podatek] => 23 [ean] => 6344381769168 [time_stamp] => 2023-05-23 11:09:51 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 6257 [opiekun] => 43 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 0 [cena_zakupu] => 1300 [marza] => 162.077 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 0 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => TPB250 [ozn_spec2] => NCP1012 [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => 19358 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 3407.0000 [do_koszyka] => 0 [dostepnosc_nazwa] => wyprzedana [brutto_bez_znizek] => 4191 [dostepnosc_google] => [brutto] => 4191 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 0 [srednia_ocena] => 0 [title] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [desc] => Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co. [keywords] => rwanda, ruanda, shyira, natural, codzienna, kawa ziarnista, przelew, filter, arabika, arabica, chemex, hemex, drip, ekspres przelewowy, french press, frencz pres, aeropress [url] => codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [opis] =>
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co.
Dzielnica Gakenke, w której znajduje się Bumbogo, jest również obszarem znanym z wysokiej jakości produkcji kawy w Rwandzie. Jest to bardzo konkurencyjny region dla kilku zwycięskich partii Cup of Excellence w ostatnich latach.
Bumbogo to stacja najbliższa Kigali, zbudowana w 2017 roku. Stacja podwoiła swoją produkcję od 2018 roku, z imponującą ilością łóżek suszących pokrywających wzgórza otaczające samą stację mycia. Stacja współpracuje ze społecznością w sposób zewnętrzny w stosunku do zakupu i przetwarzania kawy.
Rwanda Bumbogo Washed charakteryzuje się przyjemnym smakiem soczystego jabłka oraz dojrzałego winogrona, przełamany słodyczą kwiatów z czarnego bzu
Rwanda Bumbogo Washed to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.
[pokazuj] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 0 [link] => /produkt/6261/codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [nazwa_bazowa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [status] => [liczba_wariantow] => ) [3] => Array ( [id] => 6467 [aktywny] => 1 [liczba] => 0 [nazwa] => Cascara Rwanda Abakundakawa Washing Station [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => CRAWS50 [symbol2] => CRAWS50 [rodzaj] => 2 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => wycofany [id] => 15 ) [netto] => 2081 [podatek] => 23 [ean] => 6344382820370 [time_stamp] => 2023-09-30 22:40:30 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 6467 [opiekun] => 43 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 340 [marza] => 512.059 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => TSPD150 [ozn_spec2] => NCRAWS1210 [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2081.0000 [do_koszyka] => 0 [dostepnosc_nazwa] => wycofany [brutto_bez_znizek] => 2560 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2560 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 0 [srednia_ocena] => 0 [title] => Cascara Rwanda Abakundakawa Washing Station [desc] => Kolejna odsłona herbacianej Cascary. Cascara oznacza łuski lub skórki, w języku hiszpańskim. To nic innego niż suszone skórki wisienek kawowych, które do niedawna wykorzystywane były tylko jako kompost. Teraz wiśnie kawowe wykorzystywane są do produkcji unikalnych napojów. [keywords] => cascara, kaskara, kostaryka, rwanda, kawa [url] => cascara-rwanda-abakundakawa-washing-station-100g [opis] =>
Kolejna odsłona Cascary, tym razem z procesu washed. Cascara to nic innego niż suszone skórki wisienek kawowych, które do niedawna wykorzystywane były tylko jako kompost. Teraz wiśnie kawowe wykorzystywane są do produkcji unikalnych napojów.
Cascara Rwanda Abakundakawa, czyli "ci, którzy kochają kawę", jest mocno ugruntowaną spółdzielnią założoną w 1999 roku, składającą się z 1605 członków, w tym 764 kobiet.
W 2004 roku spółdzielnia zainicjowała grupę kobiet (Hingakawa) składającą się z 584 kobiet, aby pomóc im zbudować zaufanie wśród członków po tragedii ludobójstwa, a następnie zmniejszyć ubóstwo.
Plantacje znajdują się w cieniu wulkanów Prowincji Północnej, gdzie znany jest słynny dom goryli górskich.
Abakundakawa jest centralną instytucją gospodarczą i organizacyjną, która buduje lokalną infrastrukturę i wypłaca dywidendy swoim członkom. Liderzy spółdzielni, którzy są demokratycznie wybierani, realizują projekty społeczne, takie jak dostarczanie świeżej wody do lokalnego szpitala.
Abakundakawa zapewnia również swoim członkom ubezpieczenie zdrowotne i współpracuje z organizacją pozarządową, aby zapewnić wszystkim swoim członkom mleczne krowy, dzięki czemu poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe w regionie.
Cascara Rwanda Abakundakawa to napój o wyczuwalnych nutach herbaty mate i słodyczy dojrzałych owoców takich jak brzoskwinie czy morele. Nie jest to ani kawa ani herbata, więc można eksperymentować i zaparzać według własnych upodobań.
doza: 1-2 łyżeczki
temperatura: 95 C
woda: 200-400 ml
Na początek polecamy jedną do dwóch łyżeczek Cascary zaparzyć wrzątkiem (200-400ml) i pozostawić na 5-7 minut. Można zaparzać we french pressie, można w Aeropressie, można dodać trochę miodu, można i kostki lodu.
herbata mate, brzoskwinia, morela
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
W trosce o środowisko zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
W trosce o środowisko zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
Farma Kilimbi w Rwandzie jest jednym z pierwszych miejsc, które uzyskały zgodę NAEB na produkcję kawy metodami naturalną i miodową. Położenie Kilimbi na dużej wysokości sprzyja doskonałej produkcji kawy, a suszące się ziarna mają zapewniony maksymalny dostęp do przepływu powietrza i światła słonecznego na rozległych, otwartych równinach. Farma powstała w 2016 roku i jest miejscem narodzin Muraho Trading Company, jako ich pierwsza stacja myjąca.
Współpraca z Muraho Trading Co. wspiera zrzeszone kooperatywy w podnoszeniu jakości produkcji, uzyskiwaniu wyższych cen za kawę oraz wprowadzaniu ich produktów na nowe rynki. Proces ten jest ciągły, a zdobywana wiedza na temat wyzwań stojących przed rwandyjskimi producentami kawy pozwala na opracowanie modelu, który motywuje producentów do zaangażowania i maksymalizuje korzyści. Kawa dostarczana jest ze wszystkich stacji myjących Muraho, w tym z Kilimbi, do której można dotrzeć tylko łodzią. Rolnicy przeprawiają się przez jezioro Kivu, aby dostarczyć swoje zbiory.
Rwanda Nyamasheke Kilimbi Washing Station Honey to kawa wypalana z myśla o miłośnikach przelewowych metod parzenia kawy. Dlatego też wyśmienicie sprawdzi się przygotowana za pomocą drippera, chemexu, Aeropressu czy French pressu!
Kawa charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty mandarynki, melona i miodu wrzosowego. Każdy łyk tej kawy przynosi ze sobą intensywną, cytrusową świeżość mandarynki, która harmonijnie łączy się ze słodką, soczystą nutą melona. Całość dopełnia delikatna, lecz wyrazista słodycz miodu wrzosowego, która pozostawia przyjemne, długotrwałe wrażenie na podniebieniu. To doskonała propozycja dla miłośników kawy poszukujących złożonych, subtelnych smaków, które przeniosą ich w słoneczne krajobrazy Rwandy!
Kolor pudełka wybieramy losowo !
[keywords] => pixel, rwanda, nyamasheke, kilimbi, washing, station, honey, przelew, przelewowa, kawa ziarnista, ziarna, jasne, filter, chemex, przelewowy, dripper, [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 1 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/6800/pixel-rwanda-nyamasheke-kilimbi-washing-station-250g [nazwa_bazowa] => PIXEL Rwanda Nyamasheke Kilimbi Washing Station Honey kawa ziarnista [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [9] => ) 1
Rwanda jest obszarem idealnym do uprawy arabiki na większości swojego terytorium. Wszystko za sprawą położenia na dużej wysokości nad poziomem morza, obfitych opadów, łagodnego klimatu i wulkanicznych gleb. Idealne combo dla jak najlepszych zbiorów! W Rwandzie wyodrębniamy pięć głównych regionów produkujących kawę. Na północnym zachodzie leży wulkaniczny region Virunga, na zachodzie region Kivu nad jeziorem Kivu, w centrum region Kizi Rift. Dalej na
południe leży Akagera, znana ze stosunkowo niewielkiej wysokości (1300 m n.p.m.). Wreszcie na wschodzie znajduje się region Muhazi.
Góra Virunga to długa wulkaniczna góra usytuowana na północy Rwandy, na granicy z Kongo i Ugandą. Ten obszar ma wysokość nawet powyżej 2000 m n.p.m. Z ciekawostek – jest to także miejsce, w którym żyją górskie goryle Silverback. Z tego miejsca, zresztą jak sama nazwa wskazuje, pochodzi jeden z bardziej znanych producentów kawy – „Virunga Coffee Company”. To najwyżej położony obszar uprawy wysokiej jakości kawy z Rwandy. Ziarna stąd mają delikatne smaki cytrusów z intensywnymi kwiatowymi aromatami.
Położona we wschodniej Rwandzie Akagera, znajduje się na granicy z Tanzanią. Charakteryzuje się stosunkowo (jak na Rwandę) niskimi górami i żyzną glebą. Oprócz uprawy kawy, region ten znany jest także z dobrze zarządzanychi przygotowujących świetną kawę stacji mycia/myjących - Washing Stations.
W regionie tym znajduje się popularne jezioro Kivu, które leży na granicy Rwandy i Demokratycznej Republiki Konga. Kawa jest uprawiana tutaj na wulkanicznych zboczach, na wysokości do 1800 m n.p.m.
Muhazi leży kilka kilometrów na wschód od Kigali, stolicy Rwandy. W tym regionie, położonym około 1500 m n.p.m. znajduje się płytkie jezioro Muhazi, które ułatwia odpowiednie naturalne nawodnienie dla kawowych plantacji. Uprawia się tutaj zwłaszcza odmianę Bourbon.
Dolina Kizi, położona na wysokości ok. 2000 m n.p.m., znajduje się w środkowej Rwandzie. W tym regionie rosną piękne krzewy Arabiki o średniej wielkości ziarnach. Region ten jest znany z kawy o wyczulanych aromatach cytrusów i czekolady.
W Rwandzie uprawia się prawie wyłącznie Arabikę. Robusta jest rzadka i bardzo trudna w uprawie ze względu na wysokie położenie kraju. Jednak dzięki temu zbiory robusty w Rwandzie są wyjątkowe – maleńkie ziarna mają niesamowitą słodycz, a nawet (o dziwo) nuty kwasowości niespotykanej w przypadku robusty.
Główną odmianą, którą spotyka się na plantacjach w Rwandzie, jest Red Bourbon. Słynie ona z pełnego body i owocowości, znacznej kwasowości i jednocześnie dużej słodyczy. Jej walory smakowe przewyższają wiele innych odmian i są znacznie mniej podatne na choroby.
Odmiana Red Bourbon została sprowadzona do Rwandy z wyspy Reunion (w czasach kolonijnych znanej bardziej jako Burbon), do której dotarła przez Jemen z ojczyzny kawy tj. Etiopii. Kawowce potrafią przystosować się do lokalnego klimatu, stąd odmiany Red Bourbon w różnych częściach globu będą dawać nieco inne owoce. Wśród innych odmian zdarzają się także Caturra czy Catuai, ale jest ich niewiele.
Kawowce w Rwandzie kwitną we wrześniu i październiku, a zbiory odbywają się od marca do lipca. W Rwandzie dominuje obróbka na mokro. Najczęściej stosowana jest tzw. metoda podwójnego mycia, co oznacza, że owoce są moczone w wodzie źródlanej przez około 24 godziny po rozdrobnieniu. Pozostały śluz pęcznieje i rozkłada się, co ułatwia jego usunięcie, a powstałe ziarna są mogą być lepiej umyte.
Można też znaleźć ziarna obrabiane na sucho, metodą honey, a nawet zdarzają się eksperymenty z fermentacją. Metody te są jednak bardziej wymagające, zarówno jeśli chodzi o czas, przestrzeń, jak i wiedzę. Nie zmienia to faktu, że kawy przygotowane w taki sposób osiągają wyższą jakość. Głównymi importerami kawy z Rwandy są Stany Zjednoczone, Europa (Szwajcaria, Wielka Brytania, Belgia) i Azja.
Podsumowując, kawa z Rwandy to wyjątkowy produkt o bogatej historii i głębokich walorach smakowych, które docenią zarówno koneserzy kaw specialty, jak i osoby szukające wyrazistego aromatu i intensywnych doznań smakowych. Dzięki idealnym warunkom klimatycznym oraz metodom obróbki takim jak podwójne mycie, Rwanda oferuje kawę o unikalnym profilu smakowym, pełnym cytrusowych, kwiatowych i czekoladowych nut. Wspierając miejscowych rolników, przyczyniamy się również do rozwoju ich społeczności i wzmacniania lokalnej gospodarki.
Jeśli interesują Cię dalsze szczegóły związane z podróżami śladami rwandyjskich plantacji kawy, serdecznie zapraszamy do lektury naszego artykułu „Podróże z kawą: Rwanda”. Dowiesz się więcej o historii, regionach upraw oraz codziennym życiu producentów tej wyjątkowej kawy.
[data] => 2024-01-29 13:35:40 [jezyk] => 1 [wordpress] => 0 [url] => podroze-z-kawa--rwanda [id_sklepu] => 4 [widoczny] => 1 [skladniki] => [id_blog_autorzy] => 0 [autor_fotki] => [subdomena] => 0 [foto_id] => 21254 [keywords] => ciekawostki o kawie,historia kawy,kawa,kawa mielona,kawa w ziarnach,kawa z Rwandy,magazynswiezopalonej,ziarna kawy [opis] => Rwanda. To kraj tysiąca wzgórz, ale też miejsce znane z burzliwiej historii (bardzo delikatnie powiedziane). W ostatnim czasie kawa z Rwandy bardzo zyskała na popularności, a ma to prostą przyczynę – z roku na rok wzrasta jej jakość. Dlaczego tak się dzieje? Zacznijmy od początku. [title] => Podróże z kawą: RWANDA [desc] => Rwanda. To kraj tysiąca wzgórz, ale też miejsce znane z burzliwiej historii (bardzo delikatnie powiedziane). W ostatnim czasie kawa z Rwandy bardzo zyskała na popularności, a ma to prostą przyczynę – z roku na rok wzrasta jej jakość. Dlaczego tak się dzieje? Zacznijmy od początku. [kategorie] => 26 [powiazane] => 1030,1340,1405,1153,1413,1154 [tagi] => Array ( [0] => Array ( [nazwa] => ciekawostki o kawie [nazwa_url] => ciekawostki-o-kawie ) [1] => Array ( [nazwa] => historia kawy [nazwa_url] => historia-kawy ) [2] => Array ( [nazwa] => kawa [nazwa_url] => kawa ) [3] => Array ( [nazwa] => kawa mielona [nazwa_url] => kawa-mielona ) [4] => Array ( [nazwa] => kawa w ziarnach [nazwa_url] => kawa-w-ziarnach ) [5] => Array ( [nazwa] => kawa z Rwandy [nazwa_url] => kawa-z-Rwandy ) [6] => Array ( [nazwa] => magazynswiezopalonej [nazwa_url] => magazynswiezopalonej ) [7] => Array ( [nazwa] => ziarna kawy [nazwa_url] => ziarna-kawy ) ) ) 1Historia uprawy kawy w Rwandzie jest krótka, ale pomimo tego całkiem bogata. Roślinę do kraju sprowadzili Belgowie ok. 1933 roku (czyli niecałe 100 lat temu!). Na początku wszystkie plantacje podlegały ścisłym regułom nałożonym przez Belgię – przykładowo kawowce musiały zajmować 25% powierzchni gospodarstwa.
Ruanda - Urundi, jak nazywało się zależne od Belgów państwo-kolonia, skupowało kawę od rolników. Jednocześnie nałożyło na nich podatek eksportowy. Jak można się domyślić, zyski nie były więc wcale takie duże.
Po ogłoszeniu przez Republikę Rwandy niepodległości w 1961 roku, jedyną zmianą było przejęcie tego systemu produkcji przez nowych, lokalnych administratorów. Dopiero pod koniec lat 90. zniesiono monopol państwowy, zezwolono na bezpośredni handel między producentami a nabywcami. Niepotrzebnym pośrednikom odmówiono dostępu do rynku. Dopiero wtedy uprawa kawy ruszyła z kopyta.
Te radykalne zmiany doprowadziły Rwandę do stabilnego wzrostu jakości i ceny kawy. Efektem tego była większa stabilności całego społeczeństwa, którego dobrobyt w dużym stopniu opiera się właśnie na produkcji kawy. Dzięki temu w ciągu ostatnich dziesięcioleci Rwanda trafiła na listę czołowych producentów kawy na całym świecie. Kraj eksportuje obecnie ok. 20-22 tyś. ton kawy rocznie, z czego największy odsetek pochodzi z małych gospodarstw (jest ich około pół miliona), a nie dużych plantacji.
Co ciekawe, w 2000 roku kawa speciality stanowiła… 0% upraw w Rwandzie, jednak do 2017 roku procent ten wzrósł do 52%, a obecnie jest to już ponad 80%. To oznacza nie tylko wzrost jakości(chociaż to przede wszystkim), ale także wzrost świadomości tego, jak kawowce należy pielęgnować i jak właściwie zadbać o cały cykl produkcyjny.
Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co.
Dzielnica Gakenke, w której znajduje się Bumbogo, jest również obszarem znanym z wysokiej jakości produkcji kawy w Rwandzie. Jest to bardzo konkurencyjny region dla kilku zwycięskich partii Cup of Excellence w ostatnich latach.
Bumbogo to stacja najbliższa miasta Kigali, zbudowana w 2017 roku. Stacja podwoiła swoją produkcję od 2018 roku, z imponującą ilością łóżek suszących pokrywających wzgórza otaczające samą stację mycia. Stacja współpracuje ze społecznością w sposób zewnętrzny w stosunku do zakupu i przetwarzania kawy.
Rwanda Bumbogo Washed charakteryzuje się przyjemnym smakiem soczystego jabłka oraz dojrzałego winogrona, przełamany słodyczą kwiatów z czarnego bzu
Rwanda Bumbogo Washed to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.
[pokazuj] => 1 [globalna_liczba] => 2 [globalna_ocena] => 5 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/6259/codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-1000g [nazwa_bazowa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [status] => [liczba_wariantow] => ) [1] => Array ( [id] => 6260 [aktywny] => 1 [liczba] => 0 [nazwa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed waga 250g zmielona do przelew/drip/chemex [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => CPRBW250PDCh [symbol2] => CPRBW250PDCh [rodzaj] => 2 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => wyprzedana [id] => 17 ) [netto] => 3407 [podatek] => 23 [ean] => 6344382066136 [time_stamp] => 2023-05-23 11:05:10 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 6257 [opiekun] => 43 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 0 [cena_zakupu] => 1300 [marza] => 162.077 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 0 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => TPB250 [ozn_spec2] => NCP1012 [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => 19356 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 3407.0000 [do_koszyka] => 0 [dostepnosc_nazwa] => wyprzedana [brutto_bez_znizek] => 4191 [dostepnosc_google] => [brutto] => 4191 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 0 [srednia_ocena] => 0 [title] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [desc] => Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co. [keywords] => rwanda, ruanda, shyira, natural, codzienna, kawa ziarnista, przelew, filter, arabika, arabica, chemex, hemex, drip, ekspres przelewowy, french press, frencz pres, aeropress [url] => codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [opis] =>
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co.
Dzielnica Gakenke, w której znajduje się Bumbogo, jest również obszarem znanym z wysokiej jakości produkcji kawy w Rwandzie. Jest to bardzo konkurencyjny region dla kilku zwycięskich partii Cup of Excellence w ostatnich latach.
Bumbogo to stacja najbliższa Kigali, zbudowana w 2017 roku. Stacja podwoiła swoją produkcję od 2018 roku, z imponującą ilością łóżek suszących pokrywających wzgórza otaczające samą stację mycia. Stacja współpracuje ze społecznością w sposób zewnętrzny w stosunku do zakupu i przetwarzania kawy.
Rwanda Bumbogo Washed charakteryzuje się przyjemnym smakiem soczystego jabłka oraz dojrzałego winogrona, przełamany słodyczą kwiatów z czarnego bzu
Rwanda Bumbogo Washed to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.
[pokazuj] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 0 [link] => /produkt/6260/codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [nazwa_bazowa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [status] => [liczba_wariantow] => ) [2] => Array ( [id] => 6261 [aktywny] => 1 [liczba] => 0 [nazwa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed waga 250g zmielona do french press/aeropress [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => CPRBW250F [symbol2] => CPRBW250F [rodzaj] => 2 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => wyprzedana [id] => 17 ) [netto] => 3407 [podatek] => 23 [ean] => 6344381769168 [time_stamp] => 2023-05-23 11:09:51 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 6257 [opiekun] => 43 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 0 [cena_zakupu] => 1300 [marza] => 162.077 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 0 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => TPB250 [ozn_spec2] => NCP1012 [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => 19358 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 3407.0000 [do_koszyka] => 0 [dostepnosc_nazwa] => wyprzedana [brutto_bez_znizek] => 4191 [dostepnosc_google] => [brutto] => 4191 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 0 [srednia_ocena] => 0 [title] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [desc] => Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co. [keywords] => rwanda, ruanda, shyira, natural, codzienna, kawa ziarnista, przelew, filter, arabika, arabica, chemex, hemex, drip, ekspres przelewowy, french press, frencz pres, aeropress [url] => codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [opis] =>
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Bumbogo Washing Station to stacja zbudowana przez Neza Trading Company, która współpracuje z Muraho Trading Co. i znajduje się w dystrykcie Gakenke w północnym regionie Rwandy. Prowadzi ją Emmanuel Rusatira, dyrektor ds. jakości w Muraho Trading Co.
Dzielnica Gakenke, w której znajduje się Bumbogo, jest również obszarem znanym z wysokiej jakości produkcji kawy w Rwandzie. Jest to bardzo konkurencyjny region dla kilku zwycięskich partii Cup of Excellence w ostatnich latach.
Bumbogo to stacja najbliższa Kigali, zbudowana w 2017 roku. Stacja podwoiła swoją produkcję od 2018 roku, z imponującą ilością łóżek suszących pokrywających wzgórza otaczające samą stację mycia. Stacja współpracuje ze społecznością w sposób zewnętrzny w stosunku do zakupu i przetwarzania kawy.
Rwanda Bumbogo Washed charakteryzuje się przyjemnym smakiem soczystego jabłka oraz dojrzałego winogrona, przełamany słodyczą kwiatów z czarnego bzu
Rwanda Bumbogo Washed to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.
[pokazuj] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 0 [link] => /produkt/6261/codzienny-przelew-rwanda-bumbogo-washed-250g [nazwa_bazowa] => Codzienny Przelew Rwanda Bumbogo Washed [status] => [liczba_wariantow] => ) [3] => Array ( [id] => 6467 [aktywny] => 1 [liczba] => 0 [nazwa] => Cascara Rwanda Abakundakawa Washing Station [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => CRAWS50 [symbol2] => CRAWS50 [rodzaj] => 2 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => wycofany [id] => 15 ) [netto] => 2081 [podatek] => 23 [ean] => 6344382820370 [time_stamp] => 2023-09-30 22:40:30 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 6467 [opiekun] => 43 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 340 [marza] => 512.059 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => TSPD150 [ozn_spec2] => NCRAWS1210 [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2081.0000 [do_koszyka] => 0 [dostepnosc_nazwa] => wycofany [brutto_bez_znizek] => 2560 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2560 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 0 [srednia_ocena] => 0 [title] => Cascara Rwanda Abakundakawa Washing Station [desc] => Kolejna odsłona herbacianej Cascary. Cascara oznacza łuski lub skórki, w języku hiszpańskim. To nic innego niż suszone skórki wisienek kawowych, które do niedawna wykorzystywane były tylko jako kompost. Teraz wiśnie kawowe wykorzystywane są do produkcji unikalnych napojów. [keywords] => cascara, kaskara, kostaryka, rwanda, kawa [url] => cascara-rwanda-abakundakawa-washing-station-100g [opis] =>
Kolejna odsłona Cascary, tym razem z procesu washed. Cascara to nic innego niż suszone skórki wisienek kawowych, które do niedawna wykorzystywane były tylko jako kompost. Teraz wiśnie kawowe wykorzystywane są do produkcji unikalnych napojów.
Cascara Rwanda Abakundakawa, czyli "ci, którzy kochają kawę", jest mocno ugruntowaną spółdzielnią założoną w 1999 roku, składającą się z 1605 członków, w tym 764 kobiet.
W 2004 roku spółdzielnia zainicjowała grupę kobiet (Hingakawa) składającą się z 584 kobiet, aby pomóc im zbudować zaufanie wśród członków po tragedii ludobójstwa, a następnie zmniejszyć ubóstwo.
Plantacje znajdują się w cieniu wulkanów Prowincji Północnej, gdzie znany jest słynny dom goryli górskich.
Abakundakawa jest centralną instytucją gospodarczą i organizacyjną, która buduje lokalną infrastrukturę i wypłaca dywidendy swoim członkom. Liderzy spółdzielni, którzy są demokratycznie wybierani, realizują projekty społeczne, takie jak dostarczanie świeżej wody do lokalnego szpitala.
Abakundakawa zapewnia również swoim członkom ubezpieczenie zdrowotne i współpracuje z organizacją pozarządową, aby zapewnić wszystkim swoim członkom mleczne krowy, dzięki czemu poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe w regionie.
Cascara Rwanda Abakundakawa to napój o wyczuwalnych nutach herbaty mate i słodyczy dojrzałych owoców takich jak brzoskwinie czy morele. Nie jest to ani kawa ani herbata, więc można eksperymentować i zaparzać według własnych upodobań.
doza: 1-2 łyżeczki
temperatura: 95 C
woda: 200-400 ml
Na początek polecamy jedną do dwóch łyżeczek Cascary zaparzyć wrzątkiem (200-400ml) i pozostawić na 5-7 minut. Można zaparzać we french pressie, można w Aeropressie, można dodać trochę miodu, można i kostki lodu.
herbata mate, brzoskwinia, morela
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
W trosce o środowisko zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
W trosce o środowisko zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Odkryj nową odsłonę Codziennego Przelewu z kawą Rwanda Ibis PB Washed!
Stacja myjąca Ibisi Mountain Hills to prawdziwy klejnot położony na malowniczych wzgórzach południowej Rwandy, zaledwie kilka minut drogi od lasu Nyungwe. Z tej okolicy, która jest również jednym z punktów wyjściowych jednej z odnóg Nilu, Bernard Uwitije, miejscowy mieszkaniec, rozpoczął swoją niezwykłą kawową podróż.
Bernard, początkowo handlujący niemytą kawą Ordinary, odkrył potencjał kawy speciality i postanowił wykorzystać go w pełni. Zbudował swoją pierwszą myjnię, Gitega Hills, która odniosła sukces już w pierwszym roku działalności. Z czasem, z myślą o dalszym rozwoju, Bernard zdecydował się na budowę drugiej myjni, Ibisi. Na obu stacjach, jakość przetwarzanej kawy pozostaje na najwyższym poziomie, co czyni je prawdziwymi oazami dla miłośników kawy speciality.
Kawa ta to zmysłowe doświadczenie dla podniebienia, łączące bogactwo czerwonych owoców z subtelnym posmakiem hibiskusa i delikatną nutą cynamonu. Hibiskus dodaje wyrazistego, kwiatowego akcentu, który przeplata się z nutą cynamonowej słodyczy, tworząc wyważoną kompozycję smaku, idealną na każdą porę dnia.
Rwanda Ibis PB Washed to kawa idealna, stworzona do codziennego parzenia metodami przelewowymi. Dlatego też, doskonale sprawdzi się parzona za pomocą drippera, Chemex'a czy Aeropressu.
Farma Kilimbi w Rwandzie jest jednym z pierwszych miejsc, które uzyskały zgodę NAEB na produkcję kawy metodami naturalną i miodową. Położenie Kilimbi na dużej wysokości sprzyja doskonałej produkcji kawy, a suszące się ziarna mają zapewniony maksymalny dostęp do przepływu powietrza i światła słonecznego na rozległych, otwartych równinach. Farma powstała w 2016 roku i jest miejscem narodzin Muraho Trading Company, jako ich pierwsza stacja myjąca.
Współpraca z Muraho Trading Co. wspiera zrzeszone kooperatywy w podnoszeniu jakości produkcji, uzyskiwaniu wyższych cen za kawę oraz wprowadzaniu ich produktów na nowe rynki. Proces ten jest ciągły, a zdobywana wiedza na temat wyzwań stojących przed rwandyjskimi producentami kawy pozwala na opracowanie modelu, który motywuje producentów do zaangażowania i maksymalizuje korzyści. Kawa dostarczana jest ze wszystkich stacji myjących Muraho, w tym z Kilimbi, do której można dotrzeć tylko łodzią. Rolnicy przeprawiają się przez jezioro Kivu, aby dostarczyć swoje zbiory.
Rwanda Nyamasheke Kilimbi Washing Station Honey to kawa wypalana z myśla o miłośnikach przelewowych metod parzenia kawy. Dlatego też wyśmienicie sprawdzi się przygotowana za pomocą drippera, chemexu, Aeropressu czy French pressu!
Kawa charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty mandarynki, melona i miodu wrzosowego. Każdy łyk tej kawy przynosi ze sobą intensywną, cytrusową świeżość mandarynki, która harmonijnie łączy się ze słodką, soczystą nutą melona. Całość dopełnia delikatna, lecz wyrazista słodycz miodu wrzosowego, która pozostawia przyjemne, długotrwałe wrażenie na podniebieniu. To doskonała propozycja dla miłośników kawy poszukujących złożonych, subtelnych smaków, które przeniosą ich w słoneczne krajobrazy Rwandy!
Kolor pudełka wybieramy losowo !
[keywords] => pixel, rwanda, nyamasheke, kilimbi, washing, station, honey, przelew, przelewowa, kawa ziarnista, ziarna, jasne, filter, chemex, przelewowy, dripper, [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 1 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/6800/pixel-rwanda-nyamasheke-kilimbi-washing-station-250g [nazwa_bazowa] => PIXEL Rwanda Nyamasheke Kilimbi Washing Station Honey kawa ziarnista [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [9] => ) 1
Rwanda jest obszarem idealnym do uprawy arabiki na większości swojego terytorium. Wszystko za sprawą położenia na dużej wysokości nad poziomem morza, obfitych opadów, łagodnego klimatu i wulkanicznych gleb. Idealne combo dla jak najlepszych zbiorów! W Rwandzie wyodrębniamy pięć głównych regionów produkujących kawę. Na północnym zachodzie leży wulkaniczny region Virunga, na zachodzie region Kivu nad jeziorem Kivu, w centrum region Kizi Rift. Dalej na
południe leży Akagera, znana ze stosunkowo niewielkiej wysokości (1300 m n.p.m.). Wreszcie na wschodzie znajduje się region Muhazi.
Góra Virunga to długa wulkaniczna góra usytuowana na północy Rwandy, na granicy z Kongo i Ugandą. Ten obszar ma wysokość nawet powyżej 2000 m n.p.m. Z ciekawostek – jest to także miejsce, w którym żyją górskie goryle Silverback. Z tego miejsca, zresztą jak sama nazwa wskazuje, pochodzi jeden z bardziej znanych producentów kawy – „Virunga Coffee Company”. To najwyżej położony obszar uprawy wysokiej jakości kawy z Rwandy. Ziarna stąd mają delikatne smaki cytrusów z intensywnymi kwiatowymi aromatami.
Położona we wschodniej Rwandzie Akagera, znajduje się na granicy z Tanzanią. Charakteryzuje się stosunkowo (jak na Rwandę) niskimi górami i żyzną glebą. Oprócz uprawy kawy, region ten znany jest także z dobrze zarządzanychi przygotowujących świetną kawę stacji mycia/myjących - Washing Stations.
W regionie tym znajduje się popularne jezioro Kivu, które leży na granicy Rwandy i Demokratycznej Republiki Konga. Kawa jest uprawiana tutaj na wulkanicznych zboczach, na wysokości do 1800 m n.p.m.
Muhazi leży kilka kilometrów na wschód od Kigali, stolicy Rwandy. W tym regionie, położonym około 1500 m n.p.m. znajduje się płytkie jezioro Muhazi, które ułatwia odpowiednie naturalne nawodnienie dla kawowych plantacji. Uprawia się tutaj zwłaszcza odmianę Bourbon.
Dolina Kizi, położona na wysokości ok. 2000 m n.p.m., znajduje się w środkowej Rwandzie. W tym regionie rosną piękne krzewy Arabiki o średniej wielkości ziarnach. Region ten jest znany z kawy o wyczulanych aromatach cytrusów i czekolady.
W Rwandzie uprawia się prawie wyłącznie Arabikę. Robusta jest rzadka i bardzo trudna w uprawie ze względu na wysokie położenie kraju. Jednak dzięki temu zbiory robusty w Rwandzie są wyjątkowe – maleńkie ziarna mają niesamowitą słodycz, a nawet (o dziwo) nuty kwasowości niespotykanej w przypadku robusty.
Główną odmianą, którą spotyka się na plantacjach w Rwandzie, jest Red Bourbon. Słynie ona z pełnego body i owocowości, znacznej kwasowości i jednocześnie dużej słodyczy. Jej walory smakowe przewyższają wiele innych odmian i są znacznie mniej podatne na choroby.
Odmiana Red Bourbon została sprowadzona do Rwandy z wyspy Reunion (w czasach kolonijnych znanej bardziej jako Burbon), do której dotarła przez Jemen z ojczyzny kawy tj. Etiopii. Kawowce potrafią przystosować się do lokalnego klimatu, stąd odmiany Red Bourbon w różnych częściach globu będą dawać nieco inne owoce. Wśród innych odmian zdarzają się także Caturra czy Catuai, ale jest ich niewiele.
Kawowce w Rwandzie kwitną we wrześniu i październiku, a zbiory odbywają się od marca do lipca. W Rwandzie dominuje obróbka na mokro. Najczęściej stosowana jest tzw. metoda podwójnego mycia, co oznacza, że owoce są moczone w wodzie źródlanej przez około 24 godziny po rozdrobnieniu. Pozostały śluz pęcznieje i rozkłada się, co ułatwia jego usunięcie, a powstałe ziarna są mogą być lepiej umyte.
Można też znaleźć ziarna obrabiane na sucho, metodą honey, a nawet zdarzają się eksperymenty z fermentacją. Metody te są jednak bardziej wymagające, zarówno jeśli chodzi o czas, przestrzeń, jak i wiedzę. Nie zmienia to faktu, że kawy przygotowane w taki sposób osiągają wyższą jakość. Głównymi importerami kawy z Rwandy są Stany Zjednoczone, Europa (Szwajcaria, Wielka Brytania, Belgia) i Azja.
Podsumowując, kawa z Rwandy to wyjątkowy produkt o bogatej historii i głębokich walorach smakowych, które docenią zarówno koneserzy kaw specialty, jak i osoby szukające wyrazistego aromatu i intensywnych doznań smakowych. Dzięki idealnym warunkom klimatycznym oraz metodom obróbki takim jak podwójne mycie, Rwanda oferuje kawę o unikalnym profilu smakowym, pełnym cytrusowych, kwiatowych i czekoladowych nut. Wspierając miejscowych rolników, przyczyniamy się również do rozwoju ich społeczności i wzmacniania lokalnej gospodarki.
Jeśli interesują Cię dalsze szczegóły związane z podróżami śladami rwandyjskich plantacji kawy, serdecznie zapraszamy do lektury naszego artykułu „Podróże z kawą: Rwanda”. Dowiesz się więcej o historii, regionach upraw oraz codziennym życiu producentów tej wyjątkowej kawy.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.