Array
(
[id] => 1000
[autor] => 30
[tytul] => Podróże z kawą: Peru
[tekst] =>
Odwiedziliśmy już Brazylię, przyjrzeliśmy się bliżej produkcji kawy w Kolumbii, aż wreszcie dotarliśmy do Peru. To bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej profili smakowych.
Republika Peru leży z zachodniej części Ameryki Południowej, nad Oceanem Spokojnym. To trzecie co do wielkości państwo kontynentu po Brazylii i Argentynie, a jego stolicą jest Lima.
Według jednej z teorii nazwa Peru pochodzi od lokalnego słowa „biru”, czyli „rzeka”. Inna teoria z kolei mówi o indiańskim wodzu Beru, który został zapytany przez hiszpańskich odkrywców o nazwę kraju, ale ich nie zrozumiał i podał swoje własne imię.
To ten właśnie kraj od lat utrzymuje się w pierwszej dziesiątce producentów kawy na świecie. Jest też trzecim co do wielkości eksporter w Ameryce Południowej.
Trochę historii
Kawa dotarła do Peru w XVIII wieku. Początkowo zmienny klimat, brak dobrego transportu i nieco prymitywna gospodarka rolna utrudniały rozkwit tej dziedziny rolnictwa.
W wydaniu „Journal of the Society of Arts” z 1895 roku można było przeczytać, że Peru znane jest z produkcji kawy już od wielu lat. Jednak kawa na wybrzeżu uprawiana była głównie do konsumpcji krajowej, a eksport rozwinął się dopiero później.
Przeciętne gospodarstwa są dość małe, liczą dwa lub trzy hektary. Owoce zbierane są przede wszystkim ręcznie, przetwarzane i suszone na słońcu. Aby sprzedać swoje plony, wielu z tych rolników wędruje pieszo lub korzysta z pomocy mułów w transporcie do najbliższego miasta, gdzie znajduje się targ. Brak konkurencji zmusza do obniżenia cen kawy.
W ostatnich latach sytuacja się zmieniła, zwłaszcza gdy rolnicy przekonali się, że kawa organiczna może być droższa. To doprowadziło do powstania większej liczby gospodarstw ekologicznych i większej liczby sieci sprawiedliwego handlu (fair trade), powiązanych z peruwiańskimi spółdzielniami drobnych właścicieli.
Dziś kawa odgrywa ważną rolę w gospodarce Peru. Zapewnia dochód około 223 000 peruwiańskim rodzinom, a w 2017 roku eksport kawy był drugim co do wielkości eksportem w kraju pod względem wartości. Oprócz tego, Peru jest znane jako jeden z głównych producentów kawy organicznej na świecie.
Regiony kawowe w Peru
Niektórzy wyróżniają 10, inni aż 11 regionów kawowych w Peru. Zacznijmy od tego, że samo Peru można podzielić na 3 krainy geograficzne: Costa (wybrzeże), Sierra (góry) oraz Selva (dżungla).
Na północy kraju możemy opisać regiony:
Piura znajduje się nad samym wybrzeżem Oceanu Spokojnego, a plony stąd zazwyczaj nie są wysokie. Rolnictwo koncentruje się głównie w prowincji Huancabamba, leżącej na wysokości 900 -2 000 m n.p.m. W tym rejonie uprawiane są odmiany Caturra, Catimor i Typica o zrównoważonej kwasowości i nutach czekolady, karmelu oraz orzechów.
Cajamarca leży obok Piury, a największe prowincje zajmujące się uprawą kawy w tym rejonie to Jaén i San Ignacio. Leżą one na wysokości 900 - 1 950 m n.p.m. Region słynie ze słodkich kaw o jasnej kwasowości i nutach czerwonych i żółtych owoców. Najczęściej są to Caturra, Typica i Bourbon.
Cutervo znajduje się na wysokości 1600 - 2 100 m n.p.m. To obszar, który niedawno słynął przede wszystkim z uprawy trzciny cukrowej, a teraz coraz więcej farmerów przekwalifikowało się właśnie na kawę. Odmiany, które można tu znaleźć to Catimor, Pache, Bourbon, Typica orazi Pacamara. W profilach smakowych wyczuwalne są nuty wanilii i melasy, a sama kawa ma średnią kwasowość i zbalansowane body.
Amazonas to region, w którym przede wszystkim znajduje się najsłynniejsza dżungla na świecie, ale jest tu także siedem różnych prowincji produkujących kawę. Na wysokości 900 - 2 100 m n.p.m. uprawiane są odmiany Caturra, Catimor i Typica o profilach owocowych i słodkich, z nutami suszonych owoców, karmelu i cukierków.
San Martin to region zbliżony do Amazonas, jednak położony nieco niżej, na wysokości 900 - 1200 m n.p.m., w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Właśnie ze względu na tę wysokość produkuje się tutaj nieco mniej kawy, która ma nuty czekolady, orzechów i karmelu.
W centralnej części Peru mamy regiony:
Huánuco znajduje się na północny wschód od Limy, na zachodnich obrzeżach Andów, na wysokości 900 - 2 000 m n.p.m. Region ten otoczony jest lasami, wodospadami, jaskiniami oraz różnorodną florą i fauną. Odmiany uprawniane w tym miejscu to Caturra, Catimor i Typica o nutach pomarańczy i karmelu.
Pasco to region obejmujący dżunglę amazońską i Andy, przez co produkcja kawy jest dość niska. Kawa stąd ma nuty cytrusowe, kwiatowe i owocowe.
Junin leży na południe od Pasco na wysokości 900 - 1800 m n.p.m. W prowincjach Chanchamayo i Satipo uprawia się odmiany Caturra, Catimor i Typica o intensywnej kwasowości, kremowej konsystencji i owocowych, kremowych nutach smakowych.
Na południu warunki są szczególnie dobre do uprawy kawy organicznej oraz speciality. Tutaj wyróżniamy regiony:
Cuzco ulokowany na wysokości 900 - 2 000 m n.p.m. Trzy główne odmiany to ziaren to Caturra, Typica i Bourbon o dość mocnych nutach czekolady, kremowym body i średniej kwasowości.
Ayacucho na wysokości 1600 - 1900 m n.p.m. to jeden z nowszych regionów, o niskiej produktywności. Farmy zwykle koncentrują się w El Mar i Huanta, a jeśli chodzi o odmiany to znajdziemy tu Caturra i Typica o smaku czekolady, płatków śniadaniowych, czarnych owoców i karmelków.
Puno znajduje się na południowo-wschodnim krańcu kraju, graniczy z Boliwią i rozciąga się na wysokości 900 - 1800 m n.p.m. Odmiany Caturra, Typica i Bourbon z tego rejonu słyną z wysokiej jakości, jednak ich plony zazwyczaj nie są zbyt duże.
Jeśli chodzi o podział całej krajowej produkcji to Północ odpowiada za 43%, Centrum za 34%, a Południe za 23%.
Odmiany kawy
Peruwiańska kawa to przede wszystkim Arabica, z czego 70% to odmiana Typica, 20% to Carurra, a pozostałe 10% przypada na inne odmiany. O odmianach występujących w poszczególnych regionach już wspomniałam, więc pora tylko na podsumowanie.
W Peru uprawia się następujące odmiany:
Caturra
Catimor
Catui
Mundo Novo
Typica
Burbon
Pache
Pacamara
Zbiory rozpoczynają się w czerwcu i trwają do września.
Głównym zagrożeniem dla produkcji i handlu kawą w Peru jest globalne ocieplenie. Peru znajduje się w pierwszej trójce krajów, które prawdopodobnie najbardziej ucierpią z powodu zmian klimatycznych. A tej już mają wpływ na produkcję kawy.
Przykładowo: są okresy, kiedy nie powinno padać, ale jednak pojawiają się opady, a deszcz wpływa na czas żniw. Zmiany we wzorcach opadów zmieniają cykl produkcji kawy. Nieprzewidywalne opady deszczu przyspieszają proces kwitnienia, zaburzając etapy dojrzewania.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kawy z Peru, to pora to nadrobić!
[data] => 2021-05-16 21:35:50
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => podroze-z-kawa-peru
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16298
[desc] => Peru to bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej profili smakowych.
[keywords] => kawa, Peru, kawa z Peru, regiony kawowe Peru, odmiany kawy Peru
[opis] => Peru to bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej profili smakowych.
[title] => Podróże z kawą: Peru
[powiazane] => 773,971,985
[kategorie] => 181
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => Peru
[nazwa_url] => Peru
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kawa z Peru
[nazwa_url] => kawa-z-Peru
)
[3] => Array
(
[nazwa] => regiony kawowe Peru
[nazwa_url] => regiony-kawowe-Peru
)
[4] => Array
(
[nazwa] => odmiany kawy Peru
[nazwa_url] => odmiany-kawy-Peru
)
)
)
1
2021-05-16 21:35:50
Podróże z kawą: Peru
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Odwiedziliśmy już Brazylię, przyjrzeliśmy się bliżej produkcji kawy w Kolumbii, aż wreszcie dotarliśmy do Peru. To bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej profili smakowych.
Republika Peru leży z zachodniej części Ameryki Południowej, nad Oceanem Spokojnym. To trzecie co do wielkości państwo kontynentu po Brazylii i Argentynie, a jego stolicą jest Lima.
Według jednej z teorii nazwa Peru pochodzi od lokalnego słowa „biru”, czyli „rzeka”. Inna teoria z kolei mówi o indiańskim wodzu Beru, który został zapytany przez hiszpańskich odkrywców o nazwę kraju, ale ich nie zrozumiał i podał swoje własne imię.
To ten właśnie kraj od lat utrzymuje się w pierwszej dziesiątce producentów kawy na świecie. Jest też trzecim co do wielkości eksporter w Ameryce Południowej.
Trochę historii
Kawa dotarła do Peru w XVIII wieku. Początkowo zmienny klimat, brak dobrego transportu i nieco prymitywna gospodarka rolna utrudniały rozkwit tej dziedziny rolnictwa.
W wydaniu „Journal of the Society of Arts” z 1895 roku można było przeczytać, że Peru znane jest z produkcji kawy już od wielu lat. Jednak kawa na wybrzeżu uprawiana była głównie do konsumpcji krajowej, a eksport rozwinął się dopiero później.
Przeciętne gospodarstwa są dość małe, liczą dwa lub trzy hektary. Owoce zbierane są przede wszystkim ręcznie, przetwarzane i suszone na słońcu. Aby sprzedać swoje plony, wielu z tych rolników wędruje pieszo lub korzysta z pomocy mułów w transporcie do najbliższego miasta, gdzie znajduje się targ. Brak konkurencji zmusza do obniżenia cen kawy.
W ostatnich latach sytuacja się zmieniła, zwłaszcza gdy rolnicy przekonali się, że kawa organiczna może być droższa. To doprowadziło do powstania większej liczby gospodarstw ekologicznych i większej liczby sieci sprawiedliwego handlu (fair trade), powiązanych z peruwiańskimi spółdzielniami drobnych właścicieli.
Dziś kawa odgrywa ważną rolę w gospodarce Peru. Zapewnia dochód około 223 000 peruwiańskim rodzinom, a w 2017 roku eksport kawy był drugim co do wielkości eksportem w kraju pod względem wartości. Oprócz tego, Peru jest znane jako jeden z głównych producentów kawy organicznej na świecie.
Regiony kawowe w Peru
Niektórzy wyróżniają 10, inni aż 11 regionów kawowych w Peru. Zacznijmy od tego, że samo Peru można podzielić na 3 krainy geograficzne: Costa (wybrzeże), Sierra (góry) oraz Selva (dżungla).
Na północy kraju możemy opisać regiony:
Piura znajduje się nad samym wybrzeżem Oceanu Spokojnego, a plony stąd zazwyczaj nie są wysokie. Rolnictwo koncentruje się głównie w prowincji Huancabamba, leżącej na wysokości 900 -2 000 m n.p.m. W tym rejonie uprawiane są odmiany Caturra, Catimor i Typica o zrównoważonej kwasowości i nutach czekolady, karmelu oraz orzechów.
Cajamarca leży obok Piury, a największe prowincje zajmujące się uprawą kawy w tym rejonie to Jaén i San Ignacio. Leżą one na wysokości 900 - 1 950 m n.p.m. Region słynie ze słodkich kaw o jasnej kwasowości i nutach czerwonych i żółtych owoców. Najczęściej są to Caturra, Typica i Bourbon.
Cutervo znajduje się na wysokości 1600 - 2 100 m n.p.m. To obszar, który niedawno słynął przede wszystkim z uprawy trzciny cukrowej, a teraz coraz więcej farmerów przekwalifikowało się właśnie na kawę. Odmiany, które można tu znaleźć to Catimor, Pache, Bourbon, Typica orazi Pacamara. W profilach smakowych wyczuwalne są nuty wanilii i melasy, a sama kawa ma średnią kwasowość i zbalansowane body.
Amazonas to region, w którym przede wszystkim znajduje się najsłynniejsza dżungla na świecie, ale jest tu także siedem różnych prowincji produkujących kawę. Na wysokości 900 - 2 100 m n.p.m. uprawiane są odmiany Caturra, Catimor i Typica o profilach owocowych i słodkich, z nutami suszonych owoców, karmelu i cukierków.
San Martin to region zbliżony do Amazonas, jednak położony nieco niżej, na wysokości 900 - 1200 m n.p.m., w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Właśnie ze względu na tę wysokość produkuje się tutaj nieco mniej kawy, która ma nuty czekolady, orzechów i karmelu.
W centralnej części Peru mamy regiony:
Huánuco znajduje się na północny wschód od Limy, na zachodnich obrzeżach Andów, na wysokości 900 - 2 000 m n.p.m. Region ten otoczony jest lasami, wodospadami, jaskiniami oraz różnorodną florą i fauną. Odmiany uprawniane w tym miejscu to Caturra, Catimor i Typica o nutach pomarańczy i karmelu.
Pasco to region obejmujący dżunglę amazońską i Andy, przez co produkcja kawy jest dość niska. Kawa stąd ma nuty cytrusowe, kwiatowe i owocowe.
Junin leży na południe od Pasco na wysokości 900 - 1800 m n.p.m. W prowincjach Chanchamayo i Satipo uprawia się odmiany Caturra, Catimor i Typica o intensywnej kwasowości, kremowej konsystencji i owocowych, kremowych nutach smakowych.
Na południu warunki są szczególnie dobre do uprawy kawy organicznej oraz speciality. Tutaj wyróżniamy regiony:
Cuzco ulokowany na wysokości 900 - 2 000 m n.p.m. Trzy główne odmiany to ziaren to Caturra, Typica i Bourbon o dość mocnych nutach czekolady, kremowym body i średniej kwasowości.
Ayacucho na wysokości 1600 - 1900 m n.p.m. to jeden z nowszych regionów, o niskiej produktywności. Farmy zwykle koncentrują się w El Mar i Huanta, a jeśli chodzi o odmiany to znajdziemy tu Caturra i Typica o smaku czekolady, płatków śniadaniowych, czarnych owoców i karmelków.
Puno znajduje się na południowo-wschodnim krańcu kraju, graniczy z Boliwią i rozciąga się na wysokości 900 - 1800 m n.p.m. Odmiany Caturra, Typica i Bourbon z tego rejonu słyną z wysokiej jakości, jednak ich plony zazwyczaj nie są zbyt duże.
Jeśli chodzi o podział całej krajowej produkcji to Północ odpowiada za 43%, Centrum za 34%, a Południe za 23%.
Odmiany kawy
Peruwiańska kawa to przede wszystkim Arabica, z czego 70% to odmiana Typica, 20% to Carurra, a pozostałe 10% przypada na inne odmiany. O odmianach występujących w poszczególnych regionach już wspomniałam, więc pora tylko na podsumowanie.
W Peru uprawia się następujące odmiany:
Caturra
Catimor
Catui
Mundo Novo
Typica
Burbon
Pache
Pacamara
Zbiory rozpoczynają się w czerwcu i trwają do września.
Głównym zagrożeniem dla produkcji i handlu kawą w Peru jest globalne ocieplenie. Peru znajduje się w pierwszej trójce krajów, które prawdopodobnie najbardziej ucierpią z powodu zmian klimatycznych. A tej już mają wpływ na produkcję kawy.
Przykładowo: są okresy, kiedy nie powinno padać, ale jednak pojawiają się opady, a deszcz wpływa na czas żniw. Zmiany we wzorcach opadów zmieniają cykl produkcji kawy. Nieprzewidywalne opady deszczu przyspieszają proces kwitnienia, zaburzając etapy dojrzewania.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kawy z Peru, to pora to nadrobić!