Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Dlaczego woda jest tak ważna? Wynika to z wielu rozpuszczonych w niej substancji, a zwłaszcza minerałów. Ich zawartość określa się skrótem TDS (Total Dissolved Solids). Przyjęty dopuszczalny poziom substancji rozpuszczonych w wodzie do spożycia, to 1000 mg/litr. Jak podają organizacje SCAA oraz SCAE, do sporządzenia doskonałej kawy, najodpowiedniejsza będzie taka, o zawartości TDS na poziomie 120 – 160 mg/litr.
Twardość wody kranowej różni się w zależności od lokalizacji na terenie naszego kraju. Może to być woda twarda albo miękka, czyli o różnym stopniu mineralizacji. Na twardość wody składają się m.in. jony wapnia, jony magnezu czy wodorowęglany. Zawartość minerałów w użytej wodzie ma bezpośredni wpływ na smak przyrządzanego napoju. Kawa zaparzona na mocniej zmineralizowanej wodzie o wysokiej twardości, będzie miała charakterystyczny „płaski” smak i nierozwinięte napary. Z kolei woda miękka, pozbawiona minerałów i mikroelementów, przyczyni się do „szorstkiego” posmaku. Okazuje się zatem, że najlepsza opcja znajduje się „pomiędzy”. Dlatego też zaleca się, przepuszczenie wody kranowej przez filtr, umieszczany bezpośrednio w ekspresie lub w dzbankach z wymiennymi wkładami filtrującymi. W ten sposób uzyskamy wodę o odpowiednim poziomie TDS.
Była mowa o kranówce, ale przecież to nie jedyne źródło wody. Można przecież użyć wody zakupionej w sklepie. W takim przypadku rodzi się pytanie: jaka woda butelkowana do kawy? Jeśli chodzi o wodę dostępną na sklepowych półkach, to należy zwrócić uwagę na następujące kwestie: mineralizację, pH oraz zawartość chloru. Poziom pH wody powinien mieścić się w przedziale między 5,5 a 7. Jest to wskaźnik zakwaszenia wody, poniżej dolnej granicy, przygotowany napój nabierze nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Z kolei pH powyżej progu, spowoduje cierpki posmak. Jeśli chodzi o zawartość chloru i jego pochodnych, to mogą być one przyczyną kwaskowatego aromatu. Kolejnym problemem, związanym z tym kojarzącym się z basenem pierwiastkiem, jest przyspieszony proces korozji podatnych elementów ekspresu.
Temperatura wody do parzenia kawy to kolejny niezwykle istotny parametr, którego zdecydowanie nie można pominąć. Okazuje się, że zalewanie kawy wrzątkiem to duży błąd, który zapewne wielu z nas nieustannie popełnia. Użycie wrzątku zabija wiele walorów smakowych kawy, a także umniejsza jej pozytywnemu działaniu na organizm. Zatem ile stopni powinna mieć woda do kawy? Według specjalistów optymalnie najlepsza temperatura wody wynosi od 88˚C do 94˚C. Woda o temperaturze poniżej dolnej granicy nada kwaskowatego aromatu i pozbawi dodatkowych nut smakowych. Całość nabierze przykrej „płaskości”. Odchodząc w drugą skrajność, za wysoka temperatura, przyczyni się do gorzkości i utraty typowo „kawowego” stylu. Jak widać, warto zadbać o odpowiednią temperaturę wody, ponieważ od niej, zależy naprawdę wiele. Możemy ją z powodzeniem kontrolować, przy zastosowaniu najzwyklejszego nawet, termometru spożywczego.
Być może spotkałeś się z przypadkiem, kiedy zamawiając kawę espresso, w kawiarni o dobrej renomie, kelner podał Ci dodatkowo naczynie z wodą. Większość zwyczajnie nie wie, w jakim celu tę wodę dostali i co należy z nią zrobić. Służy ona oczyszczeniu jamy ustnej, w tym języka i kubków smakowych, a także przełyku. Wodę pijemy przed espresso. Ma to za zadanie ułatwić delektowanie się tym wyjątkowym napojem, jakim jest kawa.
Jak wcześniej wspominano, potrzebny jest balans, dlatego woda do ekspresu nie może być ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Woda mocno zmineralizowana może przynieść kłopoty z osadzaniem się kamienia. Natomiast zbyt miękka woda jest niewskazana, ze względów smakowych. Ekspres do kawy należy regularnie oczyszczać z nagromadzonych wewnątrz osadów, które są pochodną minerałów zawartych w twardej wodzie.
Jak widać, proces parzenia kawy to sztuka wyczucia i precyzji. Ważne są nawet najdrobniejsze elementy. Znając tajemnice przyrządzania napoju, jesteś w stanie wydobyć z niej to, co najlepsze. Doskonały smak wymaga staranności i dbałości o szczegóły. Jednym z tak istotnych czynników, jest właśnie woda do parzenia kawy. Bariści twierdzą, że najkorzystniejszą opcją, umożliwiającą uzyskanie najlepszej kawy, jest zastosowanie wody kranowej, lecz wcześniej przepuszczonej przez specjalne, ogólnodostępne filtry.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.