Array
(
[id] => 951
[autor] => 34
[tytul] => Woda do parzenia kawy - jaka powinna być ?
[tekst] =>
Dlaczego woda jest tak ważna? Wynika to z wielu rozpuszczonych w niej substancji, a zwłaszcza minerałów. Ich zawartość określa się skrótem TDS (Total Dissolved Solids). Przyjęty dopuszczalny poziom substancji rozpuszczonych w wodzie do spożycia, to 1000 mg/litr. Jak podają organizacje SCAA oraz SCAE, do sporządzenia doskonałej kawy, najodpowiedniejsza będzie taka, o zawartości TDS na poziomie 120 – 160 mg/litr.
Tylko co to oznacza w praktyce?
Twardość wody kranowej różni się w zależności od lokalizacji na terenie naszego kraju. Może to być woda twarda albo miękka, czyli o różnym stopniu mineralizacji. Na twardość wody składają się m.in. jony wapnia, jony magnezu czy wodorowęglany. Zawartość minerałów w użytej wodzie ma bezpośredni wpływ na smak przyrządzanego napoju. Kawa zaparzona na mocniej zmineralizowanej wodzie o wysokiej twardości, będzie miała charakterystyczny „płaski” smak i nierozwinięte napary. Z kolei woda miękka, pozbawiona minerałów i mikroelementów, przyczyni się do „szorstkiego” posmaku. Okazuje się zatem, że najlepsza opcja znajduje się „pomiędzy”. Dlatego też zaleca się, przepuszczenie wody kranowej przez filtr, umieszczany bezpośrednio w ekspresie lub w dzbankach z wymiennymi wkładami filtrującymi. W ten sposób uzyskamy wodę o odpowiednim poziomie TDS.
Była mowa o kranówce, ale przecież to nie jedyne źródło wody. Można przecież użyć wody zakupionej w sklepie. W takim przypadku rodzi się pytanie: jaka woda butelkowana do kawy? Jeśli chodzi o wodę dostępną na sklepowych półkach, to należy zwrócić uwagę na następujące kwestie: mineralizację, pH oraz zawartość chloru. Poziom pH wody powinien mieścić się w przedziale między 5,5 a 7. Jest to wskaźnik zakwaszenia wody, poniżej dolnej granicy, przygotowany napój nabierze nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Z kolei pH powyżej progu, spowoduje cierpki posmak. Jeśli chodzi o zawartość chloru i jego pochodnych, to mogą być one przyczyną kwaskowatego aromatu. Kolejnym problemem, związanym z tym kojarzącym się z basenem pierwiastkiem, jest przyspieszony proces korozji podatnych elementów ekspresu.
Co z temperaturą wody?
Temperatura wody do parzenia kawy to kolejny niezwykle istotny parametr, którego zdecydowanie nie można pominąć. Okazuje się, że zalewanie kawy wrzątkiem to duży błąd, który zapewne wielu z nas nieustannie popełnia. Użycie wrzątku zabija wiele walorów smakowych kawy, a także umniejsza jej pozytywnemu działaniu na organizm. Zatem ile stopni powinna mieć woda do kawy? Według specjalistów optymalnie najlepsza temperatura wody wynosi od 88˚C do 94˚C. Woda o temperaturze poniżej dolnej granicy nada kwaskowatego aromatu i pozbawi dodatkowych nut smakowych. Całość nabierze przykrej „płaskości”. Odchodząc w drugą skrajność, za wysoka temperatura, przyczyni się do gorzkości i utraty typowo „kawowego” stylu. Jak widać, warto zadbać o odpowiednią temperaturę wody, ponieważ od niej, zależy naprawdę wiele. Możemy ją z powodzeniem kontrolować, przy zastosowaniu najzwyklejszego nawet, termometru spożywczego.
Woda do espresso
Być może spotkałeś się z przypadkiem, kiedy zamawiając kawę espresso, w kawiarni o dobrej renomie, kelner podał Ci dodatkowo naczynie z wodą. Większość zwyczajnie nie wie, w jakim celu tę wodę dostali i co należy z nią zrobić. Służy ona oczyszczeniu jamy ustnej, w tym języka i kubków smakowych, a także przełyku. Wodę pijemy przed espresso. Ma to za zadanie ułatwić delektowanie się tym wyjątkowym napojem, jakim jest kawa.
Co z wodą do ekspresu do kawy?
Jak wcześniej wspominano, potrzebny jest balans, dlatego woda do ekspresu nie może być ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Woda mocno zmineralizowana może przynieść kłopoty z osadzaniem się kamienia. Natomiast zbyt miękka woda jest niewskazana, ze względów smakowych. Ekspres do kawy należy regularnie oczyszczać z nagromadzonych wewnątrz osadów, które są pochodną minerałów zawartych w twardej wodzie.
Jaka woda do kawy jest najlepsza?
Jak widać, proces parzenia kawy to sztuka wyczucia i precyzji. Ważne są nawet najdrobniejsze elementy. Znając tajemnice przyrządzania napoju, jesteś w stanie wydobyć z niej to, co najlepsze. Doskonały smak wymaga staranności i dbałości o szczegóły. Jednym z tak istotnych czynników, jest właśnie woda do parzenia kawy. Bariści twierdzą, że najkorzystniejszą opcją, umożliwiającą uzyskanie najlepszej kawy, jest zastosowanie wody kranowej, lecz wcześniej przepuszczonej przez specjalne, ogólnodostępne filtry.
[data] => 2020-11-10 14:45:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => woda-do-parzenia-kawy-jaka-powinna-byc
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[foto_id] => 14690
[title] => Woda do parzenia kawy - jaka powinna być ?
[desc] => Przyrządzanie kawy jest swoistą formą sztuki. Każdy z etapów odgrywa niebagatelną rolę, od
trafnego doboru składników zaczynając, a na odpowiednim podaniu kończąc. Powszechnie
wiadomo, że pochodzenie ziaren ma ogromne znaczenie. Jednak czy zastanawiałeś się
kiedykolwiek, jaka powinna być woda do parzenia kawy?
[keywords] => woda, jaka woda do kawy, woda do kawy, kawa
[opis] => Okazuje się, że smak i aromat kawy, nie zależy wyłącznie od rodzaju ziaren czy sposobu
przyrządzania tego najsławniejszego napoju na świecie. Otóż ogromny wpływ ma również woda,
która stanowi ok. 98% kawy
[powiazane] => 636,83,102
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => jaka woda do kawy
[nazwa_url] => jaka-woda-do-kawy
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[2] => Array
(
[nazwa] => woda
[nazwa_url] => woda
)
[3] => Array
(
[nazwa] => woda do kawy
[nazwa_url] => woda-do-kawy
)
)
)
1
2020-11-10 14:45:00
Woda do parzenia kawy - jaka powinna być ?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Dlaczego woda jest tak ważna? Wynika to z wielu rozpuszczonych w niej substancji, a zwłaszcza minerałów. Ich zawartość określa się skrótem TDS (Total Dissolved Solids). Przyjęty dopuszczalny poziom substancji rozpuszczonych w wodzie do spożycia, to 1000 mg/litr. Jak podają organizacje SCAA oraz SCAE, do sporządzenia doskonałej kawy, najodpowiedniejsza będzie taka, o zawartości TDS na poziomie 120 – 160 mg/litr.
Tylko co to oznacza w praktyce?
Twardość wody kranowej różni się w zależności od lokalizacji na terenie naszego kraju. Może to być woda twarda albo miękka, czyli o różnym stopniu mineralizacji. Na twardość wody składają się m.in. jony wapnia, jony magnezu czy wodorowęglany. Zawartość minerałów w użytej wodzie ma bezpośredni wpływ na smak przyrządzanego napoju. Kawa zaparzona na mocniej zmineralizowanej wodzie o wysokiej twardości, będzie miała charakterystyczny „płaski” smak i nierozwinięte napary. Z kolei woda miękka, pozbawiona minerałów i mikroelementów, przyczyni się do „szorstkiego” posmaku. Okazuje się zatem, że najlepsza opcja znajduje się „pomiędzy”. Dlatego też zaleca się, przepuszczenie wody kranowej przez filtr, umieszczany bezpośrednio w ekspresie lub w dzbankach z wymiennymi wkładami filtrującymi. W ten sposób uzyskamy wodę o odpowiednim poziomie TDS.
Była mowa o kranówce, ale przecież to nie jedyne źródło wody. Można przecież użyć wody zakupionej w sklepie. W takim przypadku rodzi się pytanie: jaka woda butelkowana do kawy? Jeśli chodzi o wodę dostępną na sklepowych półkach, to należy zwrócić uwagę na następujące kwestie: mineralizację, pH oraz zawartość chloru. Poziom pH wody powinien mieścić się w przedziale między 5,5 a 7. Jest to wskaźnik zakwaszenia wody, poniżej dolnej granicy, przygotowany napój nabierze nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Z kolei pH powyżej progu, spowoduje cierpki posmak. Jeśli chodzi o zawartość chloru i jego pochodnych, to mogą być one przyczyną kwaskowatego aromatu. Kolejnym problemem, związanym z tym kojarzącym się z basenem pierwiastkiem, jest przyspieszony proces korozji podatnych elementów ekspresu.
Co z temperaturą wody?
Temperatura wody do parzenia kawy to kolejny niezwykle istotny parametr, którego zdecydowanie nie można pominąć. Okazuje się, że zalewanie kawy wrzątkiem to duży błąd, który zapewne wielu z nas nieustannie popełnia. Użycie wrzątku zabija wiele walorów smakowych kawy, a także umniejsza jej pozytywnemu działaniu na organizm. Zatem ile stopni powinna mieć woda do kawy? Według specjalistów optymalnie najlepsza temperatura wody wynosi od 88˚C do 94˚C. Woda o temperaturze poniżej dolnej granicy nada kwaskowatego aromatu i pozbawi dodatkowych nut smakowych. Całość nabierze przykrej „płaskości”. Odchodząc w drugą skrajność, za wysoka temperatura, przyczyni się do gorzkości i utraty typowo „kawowego” stylu. Jak widać, warto zadbać o odpowiednią temperaturę wody, ponieważ od niej, zależy naprawdę wiele. Możemy ją z powodzeniem kontrolować, przy zastosowaniu najzwyklejszego nawet, termometru spożywczego.
Woda do espresso
Być może spotkałeś się z przypadkiem, kiedy zamawiając kawę espresso, w kawiarni o dobrej renomie, kelner podał Ci dodatkowo naczynie z wodą. Większość zwyczajnie nie wie, w jakim celu tę wodę dostali i co należy z nią zrobić. Służy ona oczyszczeniu jamy ustnej, w tym języka i kubków smakowych, a także przełyku. Wodę pijemy przed espresso. Ma to za zadanie ułatwić delektowanie się tym wyjątkowym napojem, jakim jest kawa.
Co z wodą do ekspresu do kawy?
Jak wcześniej wspominano, potrzebny jest balans, dlatego woda do ekspresu nie może być ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Woda mocno zmineralizowana może przynieść kłopoty z osadzaniem się kamienia. Natomiast zbyt miękka woda jest niewskazana, ze względów smakowych. Ekspres do kawy należy regularnie oczyszczać z nagromadzonych wewnątrz osadów, które są pochodną minerałów zawartych w twardej wodzie.
Jaka woda do kawy jest najlepsza?
Jak widać, proces parzenia kawy to sztuka wyczucia i precyzji. Ważne są nawet najdrobniejsze elementy. Znając tajemnice przyrządzania napoju, jesteś w stanie wydobyć z niej to, co najlepsze. Doskonały smak wymaga staranności i dbałości o szczegóły. Jednym z tak istotnych czynników, jest właśnie woda do parzenia kawy. Bariści twierdzą, że najkorzystniejszą opcją, umożliwiającą uzyskanie najlepszej kawy, jest zastosowanie wody kranowej, lecz wcześniej przepuszczonej przez specjalne, ogólnodostępne filtry.
Spróbujcie górnikom powiedzieć że kawy nie zalewa się wrzatkiem....A nie mówię o całej reszczcie wiadomych zasad dla cywilizowanych ludzi ... ..czekam na odważnego.. ????????????pozdrawiam odpowiednich..????