Zielona herbata z imbirem świetnie się komponuje, a do tego doskonale rozgrzewa. Można łączyć ją z dodatkami, jak cytryna, miód czy pomarańcza. Filiżanka naparu pomoże nam się rozgrzać po długim spacerze i przyspieszy leczenie przeziębienia.

Herbata z imbirem na rozgrzanie

Ciepła herbata rozgrzewa i pobudza organizm do działania. Napar z zielonej herbaty pomaga się skoncentrować, skupić na zadaniu. A jednocześnie ma szereg zalet dla zdrowia, które widoczne są przy regularnym wypijaniu filiżanki herbaty - spowalnia starzenie się komórek, poprawia pracę mózgu, układu trawiennego i krwionośnego.

W chłodne wieczory nic tak jednak nie rozgrzewa, jak dobry dodatek do herbaty - imbir. Bogaty jest w witaminy, minerały i olejki eteryczne. Wzmacnia odporność, przyspiesza leczenie przeziębienia, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. 

Czy imbir parzy się razem z herbatą?

Istnieją różne szkoły przyrządzania herbaty z imbirem. Imbir może spowodować częściowe zatrzymanie zaparzania się zielonej herbaty. Zależy od jakości i rodzaju suszu, świeżości imbiru itp. Rzadziej zdarza się to w przypadku czarnych herbat. 

Druga kwestia to jakość naparu z samego imbiru. Parzony oddzielnie może mieć bardziej wyrazisty, ostry smak. Ten jednak nie każdemu odpowiada. Poza tym, czas parzenia obu składników można modyfikować. Warto przetestować oba sposoby parzenia - razem i osobno - i wybrać ten, który daje lepszy efekt z naszą ulubioną herbatą.

Zielona herbata z imbirem - przepisy

Podstawowy napar - zielona herbata i imbir

Wersja podstawowa naparu herbacianego w połączeniu z naparem z imbiru. Świetnie smakuje i rozgrzewa, ale sprawdzi się także jako baza. Zachęcamy do eksperymentowania i wybierania własnych dodatków. Do bazy potrzebne są:

  • 3 łyżeczki zielonej herbaty

  • 6 plasterków imbiru o grubości ok. 2 mm

  • 500 ml wody o temperaturze 80 st. Celsjusza

Susz wsypujemy do czajnika, zalewamy 400 ml wody i zaparzamy przez 3 minuty. Jednocześnie w drugim naczyniu pokrojony imbir zalewamy 100 ml wody i parzymy przez 4 minuty. Po odcedzeniu, oba napary łączymy ze sobą.

Zielona herbata z imbirem, cytryną i miodem

Przyrządzamy podstawowy napar, jak wyżej. Po przelaniu do filiżanek, dodajemy do każdej po łyżeczce miodu i połówce plastra cytryny. Taki napój świetnie sprawdzi się w trakcie przeziębienia albo po długim zimowym spacerze. 

Zielona herbata z imbirem, pomarańczą i goździkami

To idealna herbata dla osób, które chcą poczuć świąteczny klimat bez względu na porę roku. Oprócz podstawowego naparu (przepis wyżej), potrzebne będą:

  • świeży sok z połówki pomarańczy

  • bardzo drobno pokrojona druga połówka pomarańczy (sam wyfiletowany miąższ)

  • 4 goździki

  • 4 łyżeczki miodu

Podstawowy napar przygotowujemy jak w przepisie powyżej, ale do tego z imbiru dorzucamy goździki. Gdy będa gotowe, łaczymy je ze sobą, dolewamy sok z pomarańczy i dodajemy cząstki owocu. Delikatnie mieszając, dodajemy powoli miód. Napar wystarczy przelać do filiżanek i można cieszyć się smakiem. 

Zielona herbata z imbirem i limonką

Znacznie delikatniejsza, bardziej słodka, niż cytryna, limonka świetnie sprawdza się w połączeniu z zieloną herbatą i naparem z imbiru. Przygotowujemy podstawowy napar z herbaty i imbiru (przepis wyżej) i przelewamy go do filiżanki. 

Dodajemy plaster limonki ze skórką i delikatnie wyciskamy ją łyżeczką. Limonka nie jest tak kwaśna, jak cytryna, więc nie trzeba dodatkowo słodzić napoju. Choć oczywiście można dodać dodać odrobinę miodu na podrażnione gardło.