Zielona herbata z imbirem świetnie się komponuje, a do tego doskonale rozgrzewa. Można łączyć ją z dodatkami, jak cytryna, miód czy pomarańcza. Filiżanka naparu pomoże nam się rozgrzać po długim spacerze i przyspieszy leczenie przeziębienia.
Ciepła herbata rozgrzewa i pobudza organizm do działania. Napar z zielonej herbaty pomaga się skoncentrować, skupić na zadaniu. A jednocześnie ma szereg zalet dla zdrowia, które widoczne są przy regularnym wypijaniu filiżanki herbaty - spowalnia starzenie się komórek, poprawia pracę mózgu, układu trawiennego i krwionośnego.
W chłodne wieczory nic tak jednak nie rozgrzewa, jak dobry dodatek do herbaty - imbir. Bogaty jest w witaminy, minerały i olejki eteryczne. Wzmacnia odporność, przyspiesza leczenie przeziębienia, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Istnieją różne szkoły przyrządzania herbaty z imbirem. Imbir może spowodować częściowe zatrzymanie zaparzania się zielonej herbaty. Zależy od jakości i rodzaju suszu, świeżości imbiru itp. Rzadziej zdarza się to w przypadku czarnych herbat.
Druga kwestia to jakość naparu z samego imbiru. Parzony oddzielnie może mieć bardziej wyrazisty, ostry smak. Ten jednak nie każdemu odpowiada. Poza tym, czas parzenia obu składników można modyfikować. Warto przetestować oba sposoby parzenia - razem i osobno - i wybrać ten, który daje lepszy efekt z naszą ulubioną herbatą.
Wersja podstawowa naparu herbacianego w połączeniu z naparem z imbiru. Świetnie smakuje i rozgrzewa, ale sprawdzi się także jako baza. Zachęcamy do eksperymentowania i wybierania własnych dodatków. Do bazy potrzebne są:
3 łyżeczki zielonej herbaty
6 plasterków imbiru o grubości ok. 2 mm
500 ml wody o temperaturze 80 st. Celsjusza
Susz wsypujemy do czajnika, zalewamy 400 ml wody i zaparzamy przez 3 minuty. Jednocześnie w drugim naczyniu pokrojony imbir zalewamy 100 ml wody i parzymy przez 4 minuty. Po odcedzeniu, oba napary łączymy ze sobą.
Przyrządzamy podstawowy napar, jak wyżej. Po przelaniu do filiżanek, dodajemy do każdej po łyżeczce miodu i połówce plastra cytryny. Taki napój świetnie sprawdzi się w trakcie przeziębienia albo po długim zimowym spacerze.
To idealna herbata dla osób, które chcą poczuć świąteczny klimat bez względu na porę roku. Oprócz podstawowego naparu (przepis wyżej), potrzebne będą:
świeży sok z połówki pomarańczy
bardzo drobno pokrojona druga połówka pomarańczy (sam wyfiletowany miąższ)
4 goździki
4 łyżeczki miodu
Podstawowy napar przygotowujemy jak w przepisie powyżej, ale do tego z imbiru dorzucamy goździki. Gdy będa gotowe, łaczymy je ze sobą, dolewamy sok z pomarańczy i dodajemy cząstki owocu. Delikatnie mieszając, dodajemy powoli miód. Napar wystarczy przelać do filiżanek i można cieszyć się smakiem.
Znacznie delikatniejsza, bardziej słodka, niż cytryna, limonka świetnie sprawdza się w połączeniu z zieloną herbatą i naparem z imbiru. Przygotowujemy podstawowy napar z herbaty i imbiru (przepis wyżej) i przelewamy go do filiżanki.
Dodajemy plaster limonki ze skórką i delikatnie wyciskamy ją łyżeczką. Limonka nie jest tak kwaśna, jak cytryna, więc nie trzeba dodatkowo słodzić napoju. Choć oczywiście można dodać dodać odrobinę miodu na podrażnione gardło.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.