Array
(
[id] => 1353
[autor] => 44
[tytul] => CZYM JEST BATABATACHA?
[tekst] =>
Wracamy do herbacianych tematów i zabieramy Cię w podróż do Japonii! Czytając nasz dzisiejszy mailing dowiesz się czym batabatacha i jak ją przygotować.
CZYM JEST HERBATA BATABATACHA?
Batabatacha to odmiana herbaty bancha, która poddawana jest fermentacji. Ten japoński napój swoje korzenie ma w Chinach, dlatego nie powinno dziwić podobieństwo do czerwonej herbaty pu-erh. Najczęściej kojarzona jestz dwoma sąsiadującymi ze sobą miastami położonymi na zachodnim wybrzeżu Japonii- Asahi w prefekturze Toyama oraz Itoigawa w prefekturze Niigata. Do połowy lat 70. XX wieku produkowano ją także w nieodległej prefekturze Fukui.
Słowo batabata nie jest rzeczownikiem, ale onomatopeją. Według różnych wersji oznaczać ma hałas i gwar, według innych - reprezentować szybkie ruchy wykonywane podczas ubijania piany z herbaty charakterystyczną trzepaczką. Batabatacha pochodzi z tradycji buddyjskiej. Pierwszy zapisek o niej pojawia się co prawda dopiero w 1472 roku, ale najprawdopodobniej herbata znana była znacznie wcześniej.
ZBIERANIE I PRZETWARZANIE LIŚCI NA BATABATACHA
Do batabatacha wykorzystywane są liście herbaty odmiany Yabukita. Zbiory odbywają się od lipca do września, wykorzystuje się zarówno liście, jak i drobniejsze gałązki. Po zerwaniu liście gotowane są na parze i układane w muro - pudełku, którego ścianki oraz dno wyłożone są słomianymi matami. W niektórych fabrykach liście ugniatane są przez chodzącego po nich człowieka.
Podczas procesu fermentacji temperatura w liściach rośnie. Przerywa się go, gdy temperatura osiągnie 60 stopni Celsjusza, ponieważ wyższa zabiłaby grzyby odpowiedzialne za cały proces. Liście przekłada się do innego pojemnika, miesza i ponownie czeka 2-3 dni, aż temperatura wzrośnie. Czynność trzeba powtarzać 10 - 15 razy.
Następnie liście rozkłada się w cieniu na kilka godzin. Dopiero po tym czasie można wystawić je na słońce, by całkowicie wyschły. Zazwyczaj trwa to kolejne 2-3 dni.
JAK PRZYGOTOWAĆ BATABATACHA?
Tej herbaty się nie zaparza, ale gotuje się wywar z liści. Na litr wody wsypujemy do garnka min. 6 g suszu i gotujemy przynajmniej przez kwadrans. W tradycyjnych domach wywar gotuje się znacznie dłużej, czasami herbata stoi na gazie przez pół dnia. Wywar przelewamy do czarki (gorohachi) i doprawiamy szczyptą soli.
Do tradycyjnego przygotowania herbaty batabatacha niezbędna jest specjalna trzepaczka - batabatachasen - składająca się z dwóch bambusowych pałek, które do połowy rozcięte są na cienkie włoski, dzięki czemu przypominają pędzle. Napój miesza się w małej czarce, przesuwając trzepaczkę energicznie w linii prostej, od prawej do lewej i z powrotem. Powinno to trwać kilka minut. W wersji minimum sprawdzi się elektryczna ubijaczka do piany. Trzeba tylko pamiętać, by nie próbować wytworzyć piany z całego naparu, ale z kilku łyków znajdujących się w filiżance.
[data] => 2024-02-18 14:54:45
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => czym-jest-batabatacha
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 0
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 21372
[desc] => Wracamy do herbacianych tematów i zabieramy Cię w podróż do Japonii! Czytając nasz dzisiejszy mailing dowiesz się czym batabatacha i jak ją przygotować.
[keywords] => batabatacha, herbata, herbata czerwona, pu-erh, hostoria, cieakwoski, magazynswiezopalonej
[opis] => Wracamy do herbacianych tematów i zabieramy Cię w podróż do Japonii! Czytając nasz dzisiejszy mailing dowiesz się czym batabatacha i jak ją przygotować.
[title] => CZYM JEST BATABATACHA?
[kategorie] => 203
[powiazane] => 613,610,609
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => batabatacha
[nazwa_url] => batabatacha
)
[1] => Array
(
[nazwa] => cieakwoski
[nazwa_url] => cieakwoski
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => herbata czerwona
[nazwa_url] => herbata-czerwona
)
[4] => Array
(
[nazwa] => hostoria
[nazwa_url] => hostoria
)
[5] => Array
(
[nazwa] => magazynswiezopalonej
[nazwa_url] => magazynswiezopalonej
)
[6] => Array
(
[nazwa] => pu-erh
[nazwa_url] => pu-erh
)
)
)
1
2024-02-18 14:54:45
CZYM JEST BATABATACHA?
Wracamy do herbacianych tematów i zabieramy Cię w podróż do Japonii! Czytając nasz dzisiejszy mailing dowiesz się czym batabatacha i jak ją przygotować.
CZYM JEST HERBATA BATABATACHA?
Batabatacha to odmiana herbaty bancha, która poddawana jest fermentacji. Ten japoński napój swoje korzenie ma w Chinach, dlatego nie powinno dziwić podobieństwo do czerwonej herbaty pu-erh. Najczęściej kojarzona jestz dwoma sąsiadującymi ze sobą miastami położonymi na zachodnim wybrzeżu Japonii- Asahi w prefekturze Toyama oraz Itoigawa w prefekturze Niigata. Do połowy lat 70. XX wieku produkowano ją także w nieodległej prefekturze Fukui.
Słowo batabata nie jest rzeczownikiem, ale onomatopeją. Według różnych wersji oznaczać ma hałas i gwar, według innych - reprezentować szybkie ruchy wykonywane podczas ubijania piany z herbaty charakterystyczną trzepaczką. Batabatacha pochodzi z tradycji buddyjskiej. Pierwszy zapisek o niej pojawia się co prawda dopiero w 1472 roku, ale najprawdopodobniej herbata znana była znacznie wcześniej.
ZBIERANIE I PRZETWARZANIE LIŚCI NA BATABATACHA
Do batabatacha wykorzystywane są liście herbaty odmiany Yabukita. Zbiory odbywają się od lipca do września, wykorzystuje się zarówno liście, jak i drobniejsze gałązki. Po zerwaniu liście gotowane są na parze i układane w muro - pudełku, którego ścianki oraz dno wyłożone są słomianymi matami. W niektórych fabrykach liście ugniatane są przez chodzącego po nich człowieka.
Podczas procesu fermentacji temperatura w liściach rośnie. Przerywa się go, gdy temperatura osiągnie 60 stopni Celsjusza, ponieważ wyższa zabiłaby grzyby odpowiedzialne za cały proces. Liście przekłada się do innego pojemnika, miesza i ponownie czeka 2-3 dni, aż temperatura wzrośnie. Czynność trzeba powtarzać 10 - 15 razy.
Następnie liście rozkłada się w cieniu na kilka godzin. Dopiero po tym czasie można wystawić je na słońce, by całkowicie wyschły. Zazwyczaj trwa to kolejne 2-3 dni.
JAK PRZYGOTOWAĆ BATABATACHA?
Tej herbaty się nie zaparza, ale gotuje się wywar z liści. Na litr wody wsypujemy do garnka min. 6 g suszu i gotujemy przynajmniej przez kwadrans. W tradycyjnych domach wywar gotuje się znacznie dłużej, czasami herbata stoi na gazie przez pół dnia. Wywar przelewamy do czarki (gorohachi) i doprawiamy szczyptą soli.
Do tradycyjnego przygotowania herbaty batabatacha niezbędna jest specjalna trzepaczka - batabatachasen - składająca się z dwóch bambusowych pałek, które do połowy rozcięte są na cienkie włoski, dzięki czemu przypominają pędzle. Napój miesza się w małej czarce, przesuwając trzepaczkę energicznie w linii prostej, od prawej do lewej i z powrotem. Powinno to trwać kilka minut. W wersji minimum sprawdzi się elektryczna ubijaczka do piany. Trzeba tylko pamiętać, by nie próbować wytworzyć piany z całego naparu, ale z kilku łyków znajdujących się w filiżance.