Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Gojnik, znany również jako szałwia libańska, to niepozorna roślina, która ma doskonały wpływ na ludzki organizm - sprawdza się zarówno w długotrwałym stosowaniu, jako środek wspomagający pracę serca oraz wzmacniający odporność, jak i w doraźnym działaniu, np. podczas grypy czy przeziębienia.
W Polsce dopiero zdobywa popularność, ale gojnik, nazywany również szałwią libańską czy herbata górską, znany jest na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie od wieków. Całe pokolenia wykorzystywały jego lecznicze właściwości.
Szałwia libańska to jedna z niewielu roślin, która właściwie nie posiada negatywnych skutków ubocznych, dlatego zalecana jest nawet do codziennego spożycia w formie naparu jako wzmocnienie organizmu praktycznie dla każdego. Nie ma badań dotyczących wpływu gojnika na płód, dlatego kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Napar z gojnika to prawdziwa bomba składników mineralnych, Znajdziemy tu cynk, magnez, miedź, potas, sód oraz żelazo. Swoje antyoksydacyjne działanie zawdzięcza natomiast wysokiej zawartości flawonoidów.
Napar z gojnika oddziałuje na układ immunologiczny, podnosząc naszą naturalną odporność, dlatego szczególnie jest wskazany w okresie jesienno-zimowym. Wtedy również przyda się dodatkowy zastrzyk energii i regeneracja sił, które zapewni regularnie wypijana filiżanka naparu.
Szałwia libańska doceniana jest jednak przede wszystkim jako lekarstwo na konkretne, silniejsze dolegliwości. Ponieważ gojnik ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, zalecany jest we wszelkich przeziębieniach, grypie, przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz przy zapaleniu oskrzeli.
Kilka filiżanek naparu dziennie pomoże także przy dolegliwościach związanych z kamieniami nerkowymi i w przypadku łagodnej infekcji dróg moczowych. Gojnik pomocny jest osobom cierpiącym na niedokrwistość lub z zaburzeniami ciśnienia krwi. Niektórzy polecają go także na dolegliwości żołądkowe lub jelitowe.
Podobnie jak popularna w Polsce herbatka z szałwii, tak i napar z szałwii libańskiej działa uspokajająco, pomaga się zrelaksować i wyciszyć. Co więcej, poprawia również nastrój, ponieważ podnosi poziom dopaminy i serotoniny.
Szałwię libańską można dostać w dobrych sklepach zielarskich stacjonarnych lub internetowych. Ważne jednak, by zwrócić uwagę na formę, w jakiej sprzedawany jest susz. W tańszych mieszankach znajdziemy zarówno kwiaty, jak i liście. Jednak to w tych pierwszych znajduje się najwięcej dobroczynnych składników, dlatego najlepiej wybrać nieco droższą, ale pewniejszą mieszankę z samych kwiatów.
Z gojnika można zrobić napar lub odwar. Ten drugi robi się nieco krócej i jest bardziej intensywny, ale wymaga za to więcej wysiłku. Warto jednak, szczególnie, gdy chcemy wykorzystać działanie gojnika doraźnie, przy uciążliwych dolegliwościach.
Odwar przygotowujemy, zalewając łyżkę liści szklanką wody. Mieszankę gotujemy przez 3 minuty od chwili, gdy zacznie wrzeć i odstawiamy do wystygnięcia. Pijemy po przecedzeniu. Jeśli chcemy regularnie korzystać z dobrodziejstw gojnika, wygodniejsze będzie zaparzanie 1 łyżeczki suszu w 200 ml wrzącej wody przez 7 minut.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.