Herbata sypana - czym liściasta herbata różni się od tej w torebkach i dlaczego jest droższa?
Array
(
[id] => 1156
[autor] => 40
[tytul] => Herbata sypana - czym liściasta herbata różni się od tej w torebkach i dlaczego jest droższa?
[tekst] =>
Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej.
Czym jest herbata sypana?
Herbata sypana, czyli inaczej liściasta - to każda herbata, którą kupujemy na wagę w jednym opakowaniu i zaparzamy ją, samodzielnie dozując susz. Jej przeciwieństwem jest herbata w torebkach, znacznie wygodniejsza do zaparzania, ale często niedorównująca smakiem i aromatem swojemu pełnoliściastemu odpowiednikowi.
Określenie herbaty sypaną nie jest zarezerwowane dla żadnego rodzaju suszu, dotyczy zarówno czarnych, jak i zielonych, białych, oolong czy innych herbat. Herbata sypana może składać się z samych liści herbaty lub być mieszanką z dodatkami np. suszonych kwiatów, owoców, ziół.
Liście herbaty liściastej mogą mieć różne formy, zależnie od rodzaju - jedne są zwinięte w malutkie kulki, jak Gunpowder, inne, jak Baihao Yinzhen, w podłużne rulony niczym igły albo naturalnie ususzone jak liście japońskiej Senchy. Niezależnie od formy suszenia, liście herbaty sypanej podczas zaparzania otwierają się i oddają do naparu smak i aromat, często tworząc w ten sposób niezwykły spektakl.
Herbata w torebkach
Pomysł, by zamykać herbaty w torebce, pierwotnie miał być chwytem marketingowym - nowojorski importer herbaty, Thomas Sullivan, na początku XX wieku wysyłał potencjalnym klientom próbki swojej herbaty w eleganckich, jedwabnych woreczkach. Klienci nie wiedzieli, że woreczki służą tylko do zapakowania produktu i zalewali wodą całość.
Sullivan pewnie by się o tym nie dowiedział, gdyby nie to, że do woreczków nie dołączył sznureczka, co utrudniało wyjmowanie gorącego pakunku z dzbanka. Klienci poprosili o dodanie go, a importer wpadł na pomysł, by sprzedawać herbatę w małych porcjach.
Okazało się, że jest to świetny sposób na wykorzystanie odrzutów z produkcji szlachetnej herbaty liściastej - wykruszone fragmenty liści od tej pory stały się surowcem, który można było sprzedać w całkiem niezłej cenie. Optymalizacja kosztów dotknęła również samych torebek - jedwab zamieniano na gazę, papier, bibułę, bawełniane tkaniny, a dziś najczęściej produkuje się je z tworzywa sztucznego.
Dlaczego herbata sypana jest droga?
Dzisiaj herbata w torebkach to najtańsza forma herbaty. Liściasta jest droższa z kilku powodów. Zależnie od rodzaju herbaty, liście są specjalnie selekcjonowane, ręcznie zbierane lub przetwarzane w określony sposób, który pozwala uzyskać doskonały napar. Każdy z tych elementów generuje spore koszty.
Najlepszy smak będzie miał napar przyrządzony z najdrobniejszych liści z wierzchołka gałązki. Wyselekcjonować je może tylko człowiek. Znacznie tańsze, maszynowe obcinanie liści sprawia, że do jednego kosza trafiają liście z różnych etapów życia rośliny. Napar jest więc mniej szlachetny w smaku.
Pocięte na drobne liście lub wręcz pył znajdujący się w herbacianej torebce zajmuje znacznie mniej miejsca niż zasuszone liście, dzięki czemu koszty transportu są kilkakrotnie niższe. W torebki i kartoniki herbatę pakuje się zazwyczaj dopiero w regionie docelowym.
Herbaty liściaste często pochodzą z konkretnych plantacji, które gwarantują jakość swojego wyrobu. W herbacie torebkowej zazwyczaj spotykamy się z mieszanką liści pochodzących z różnych plantacji, a czasem nawet krajów.
Herbata prasowana
Przez wieki popularną formą przechowywania i sprzedawania herbaty były sprasowane bloki. Ddok cha, koreańska herbata, nie jest dostępna w szerokiej sprzedaży już od ok. pięciu stuleci, ale nadal pojawiają się bardzo drogie herbaty rzemieślnicze produkowane w ten sposób.
Liście herbaty ściska się specjalnych prasach, często okrągłych, by móc przez nie przewlec sznurek. Następnie taką sprasowaną formę wiesza się w przewiewnym miejscu i pozostawia do wysuszenia. Aby zaparzyć herbatę z takiego suszu, najpierw należy wrzucić go na gorącą patelnię, aby napęczniał. Dopiero wtedy można go skruszyć i przygotować jak zwykle.
[data] => 2022-03-14 11:02:34
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-sypana---czym-lisciasta-herbata-rozni-sie-od-tej-w-torebkach-i-dlaczego-jest-drozsza-
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17620
[title] => Herbata sypana - czym liściasta herbata różni się od tej w torebkach i dlaczego jest droższa?
[desc] => Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej.
[keywords] => herbata, herbata czarna, herbata zielona, ciekawostki
[opis] => Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej.
[powiazane] => 669,608,609,613,628,632
[kategorie] => 193
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata zielona
[nazwa_url] => herbata-zielona
)
[3] => Array
(
[nazwa] => herbata czarna
[nazwa_url] => herbata-czarna
)
[4] => Array
(
[nazwa] => black tea
[nazwa_url] => black-tea
)
[5] => Array
(
[nazwa] => green tea
[nazwa_url] => green-tea
)
)
)
1
2022-03-14 11:02:34
Herbata sypana - czym liściasta herbata różni się od tej w torebkach i dlaczego jest droższa?
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej.
Czym jest herbata sypana?
Herbata sypana, czyli inaczej liściasta - to każda herbata, którą kupujemy na wagę w jednym opakowaniu i zaparzamy ją, samodzielnie dozując susz. Jej przeciwieństwem jest herbata w torebkach, znacznie wygodniejsza do zaparzania, ale często niedorównująca smakiem i aromatem swojemu pełnoliściastemu odpowiednikowi.
Określenie herbaty sypaną nie jest zarezerwowane dla żadnego rodzaju suszu, dotyczy zarówno czarnych, jak i zielonych, białych, oolong czy innych herbat. Herbata sypana może składać się z samych liści herbaty lub być mieszanką z dodatkami np. suszonych kwiatów, owoców, ziół.
Liście herbaty liściastej mogą mieć różne formy, zależnie od rodzaju - jedne są zwinięte w malutkie kulki, jak Gunpowder, inne, jak Baihao Yinzhen, w podłużne rulony niczym igły albo naturalnie ususzone jak liście japońskiej Senchy. Niezależnie od formy suszenia, liście herbaty sypanej podczas zaparzania otwierają się i oddają do naparu smak i aromat, często tworząc w ten sposób niezwykły spektakl.
Herbata w torebkach
Pomysł, by zamykać herbaty w torebce, pierwotnie miał być chwytem marketingowym - nowojorski importer herbaty, Thomas Sullivan, na początku XX wieku wysyłał potencjalnym klientom próbki swojej herbaty w eleganckich, jedwabnych woreczkach. Klienci nie wiedzieli, że woreczki służą tylko do zapakowania produktu i zalewali wodą całość.
Sullivan pewnie by się o tym nie dowiedział, gdyby nie to, że do woreczków nie dołączył sznureczka, co utrudniało wyjmowanie gorącego pakunku z dzbanka. Klienci poprosili o dodanie go, a importer wpadł na pomysł, by sprzedawać herbatę w małych porcjach.
Okazało się, że jest to świetny sposób na wykorzystanie odrzutów z produkcji szlachetnej herbaty liściastej - wykruszone fragmenty liści od tej pory stały się surowcem, który można było sprzedać w całkiem niezłej cenie. Optymalizacja kosztów dotknęła również samych torebek - jedwab zamieniano na gazę, papier, bibułę, bawełniane tkaniny, a dziś najczęściej produkuje się je z tworzywa sztucznego.
Dlaczego herbata sypana jest droga?
Dzisiaj herbata w torebkach to najtańsza forma herbaty. Liściasta jest droższa z kilku powodów. Zależnie od rodzaju herbaty, liście są specjalnie selekcjonowane, ręcznie zbierane lub przetwarzane w określony sposób, który pozwala uzyskać doskonały napar. Każdy z tych elementów generuje spore koszty.
Najlepszy smak będzie miał napar przyrządzony z najdrobniejszych liści z wierzchołka gałązki. Wyselekcjonować je może tylko człowiek. Znacznie tańsze, maszynowe obcinanie liści sprawia, że do jednego kosza trafiają liście z różnych etapów życia rośliny. Napar jest więc mniej szlachetny w smaku.
Pocięte na drobne liście lub wręcz pył znajdujący się w herbacianej torebce zajmuje znacznie mniej miejsca niż zasuszone liście, dzięki czemu koszty transportu są kilkakrotnie niższe. W torebki i kartoniki herbatę pakuje się zazwyczaj dopiero w regionie docelowym.
Herbaty liściaste często pochodzą z konkretnych plantacji, które gwarantują jakość swojego wyrobu. W herbacie torebkowej zazwyczaj spotykamy się z mieszanką liści pochodzących z różnych plantacji, a czasem nawet krajów.
Herbata prasowana
Przez wieki popularną formą przechowywania i sprzedawania herbaty były sprasowane bloki. Ddok cha, koreańska herbata, nie jest dostępna w szerokiej sprzedaży już od ok. pięciu stuleci, ale nadal pojawiają się bardzo drogie herbaty rzemieślnicze produkowane w ten sposób.
Liście herbaty ściska się specjalnych prasach, często okrągłych, by móc przez nie przewlec sznurek. Następnie taką sprasowaną formę wiesza się w przewiewnym miejscu i pozostawia do wysuszenia. Aby zaparzyć herbatę z takiego suszu, najpierw należy wrzucić go na gorącą patelnię, aby napęczniał. Dopiero wtedy można go skruszyć i przygotować jak zwykle.