Czy istnieją zioła na koronawirusy? W jaki sposób można uchronić się przed zachorowaniem? Nie istnieje cudotwórcza herbata przeciwwirusowa, która uchroniłaby nas przed zakażeniem, ale można wspomóc swój organizm i dać mu najlepszą tarczę z możliwych - wysoką odporność. Zrobimy to, prowadząc zdrowy tryb życia, uprawiając sport i stosując właściwą dietę. Powinno się w niej znaleźć miejsce na herbaty wzmacniające odporność organizmu.

Czy istnieją zioła przeciwwirusowe?

Od początków ludzkości szukaliśmy w naturze lekarstw. Jedne są bardziej skuteczne, inne mniej. Jedne zapobiegają zachorowaniom, inne leczą objawy. Jednak do tej pory nie znaleziono jeszcze naturalnego roślinnego składnika, który potrafiłby zabijać wirusy. Nie znamy również ziół bezpośrednio przeciwdziałających zakażeniom wirusami. 

Zioła na koronawirusa?

To samo dotyczy koronawirusów, również koronawirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Jest jednak coś, co warto zrobić, aby złagodzić ewentualne objawy chorobowe spowodowane zakażeniem popularnym koronawirusem lub każdą inną chorobą wywoływaną przez wirusy. To wzmocnienie odporności organizmu. 

Wyższa odporność co prawda nie uchroni nas przed zakażeniem, ale zdecyduje o tym, jak organizm poradzi sobie w przypadku zakażenia. Im silniejszy organizm, tym łagodniejszy może być przebieg choroby. Oczywiście od każdej reguły zdarzają się wyjątki. Należy też pamiętać, że silny organizm nie jest tarczą, która zastąpi maseczki czy dezynfekcję. Jest raczej czymś w rodzaju koła ratunkowego, które możemy rzucić swojemu organizmowi. Ale trzeba to zrobić, zanim wpadniemy do wody. 

Herbata na wzmocnienie odporności

Medycyna zna szereg ziół, które wzmacniają odporność i wspomagają organizm w walce z wirusami. Należy jednak przestrzegać zalecanych dawek i ewentualnych przeciwwskazań, ponieważ, podobnie jak wszystkie leki, źle dobrane zioła mogą nie tylko pomóc, ale także zaszkodzić. 

Trzeba pamiętać, że herbaty ziołowe nie zadziałają od razu, ale stosowane regularnie przyniosą efekty. Ponadto napary są tylko częścią procesu wzmacniania odporności organizmu. Towarzyszyć im muszą zdrowa dieta, regularny sen, ruch, najlepiej na świeżym powietrzu. Prowadzenie zdrowego trybu życia jest najlepszym, co możemy dla siebie zrobić w walce z wirusami.

Zioła i produkty roślinne wzmacniające organizm

  • Szałwia lekarska. Zwalcza infekcje bakteryjne, dzięki czemu organizm ma siłę na walkę z wirusami. Nie jest zalecana kobietom w ciąży ani karmiącym.

  • Szałwia libańska. Napar bogaty w składniki mineralne. Działa na układ immunologiczny, wzmacniając go.

  • Czarny bez. Poprawia krążenie krwi, a co za tym idzie - dotlenienie wszystkich komórek. Wzmacnia witalność, ma dużą zawartość witaminy C. 

  • Imbir. Bomba witamin i minerałów. Wspomaga metabolizm, przyspieszając usuwanie toksyn, pomaga poprawić krążenie i dotlenić mózg. 

  • Kwiat lipy. W naparze znajduje się dużo witaminy C.

  • Pokrzywa. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przyspiesza metabolizm, a więc wspomaga oczyszczanie organizmu. Napar wskazany również dla ciężarnych i karmiących piersią.

  • Maliny. Jedne z najzdrowszych owoców, jakie dodaje się do herbaty. Zawierają mnóstwo witaminy C.    

Przepisy na herbaty wzmacniające organizm i budujące odporność

Czarna herbata z malinami, imbirem i miodem

Idealna na chłodne jesienne wieczory - rozgrzewa, wzmacnia i pobudza do działania.

Składniki:

  • 1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty

  • 200 ml wody

  • pół łyżeczki startego imbiru

  • 2 łyżeczki malin - suszonych lub w syropie

  • 1 łyżeczka miodu do smaku

Herbatę zaparzamy gorącą wodą przez 3 minuty. Odcedzamy i do naparu dodajemy imbir oraz maliny. Jeśli mamy maliny w słodkim syropie, miód może okazać się zbędny. Jeśli jednak chcemy dosłodzić napój, trzeba chwilę odczekać, aby temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ zniweluje ona zdrowotne działanie miodu. 

Herbatka z czarnego bzu i pokrzywy

Prawdziwa witaminowa bomba na dobry początek dnia. Sprawdzi się szczególnie w chłodne poranki, jako doskonale rozgrzewający napój. 

Składniki:

  • pół łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu

  • pół łyżeczki suszonych liści pokrzywy

  • 200 ml wody

  • plaster cytryny

  • miód do smaku

Susz zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na 8-10 minut do zaparzenia pod przykryciem. Następnie przelewamy napar do filiżanki, dodajemy plasterek cytryny i 1-2 łyżeczki miodu, zależnie od upodobań smakowych. 

Herbatka z szałwii lekarskiej i mięty pieprzowej  

Nie każdemu odpowiada smak szałwii, dlatego można spróbować przełamać go miętą, pomarańczą i oczywiście - najzdrowszym miodem.

Składniki: 

  • pół łyżeczki suszonej szałwii lekarskiej

  • pół łyżeczki suszonej mięty pieprzowej

  • 200 ml wody

  • plaster pomarańczy

  • miód do smaku

Susz zalewamy standardowo - gorącą wodą. Zaparzamy przez 8-10 minut i oddzielamy fusy od naparu. Do naparu dodajemy pomarańczę i łyżeczkę miodu.