Trudny klimat sprawił, że ciepła herbata stała się jednym z ulubionych napojów Irlandczyków. Piją ją przez cały dzień, najchętniej przegryzając ciasteczkami. Herbata po irlandzku powinna być mocna i zabielona mlekiem lub bitą śmietaną. Można też dodać innego narodowego trunku.
Tradycja picia herbaty w Irlandii
Irlandczycy w miłości do herbaty nie ustępują Anglikom. Przeciętny Irlandczyk zużywa rocznie ponad 3 kg suszu, co plasuje ten naród w czołówce europejskich konsumentów herbaty. Na tej zielonej wyspie niemal każda pora jest dobra, by napić się herbaty.
Irlandczycy piją herbatę rano, do śniadania, ok. godz. 11, pomiędzy 15 a 17, wieczorem, by się zagrzać i podczas każdego spotkania z przyjaciółmi. Dla Irlandczyków każdy powód jest dobry, by napić się herbaty. A ze względu na klimat, zawsze serwowana jest na ciepło.
Herbata po irlandzku
Choć wyjątkowość irlandzkiej herbaty wynika właśnie z dodatków, zacząć należy jednak od bazy. Ta musi być mocna. Najczęściej wykorzystuje się do jej przyrządzania susz z prowincji Assam lub Darjeeling. Na każde 200 ml wody sypiemy do imbryka 2-3 łyżeczki suszu i zalewamy wrzątkiem.
Czas parzenia zależy od efektu, który chcemy uzyskać - jeśli ma to być pobudzająca herbata w ciągu dnia, parzenie powinno trwać 3-5 minut. Jeśli chcemy przygotować rozgrzewający i uspokajający napój na koniec dnia, zaparzanie powinno trwać 7-9 minut. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, napełniając je w 3/4. Słodzimy herbatę 1-2 łyżeczkami cukru. Do takiej bazy możemy wybrać dodatki.
Dodatki do herbaty po irlandzku
Istnieje kilka najpopularniejszych wersji irlandzkiej herbaty:
z mlekiem,
z bitą śmietaną,
z whiskey i bitą śmietaną,
z irish cream.
W ciągu dnia zazwyczaj pija się herbatę po irlandzku z bitą śmietaną lub z mlekiem, wersje z alkoholem z oczywistych powodów zostawiając na wieczór. Jeśli dodajemy mleko, warto je nieco podgrzać, by nie schłodziło zbyt szybko napoju. Bitą śmietanę dodajemy ostrożnie, by powoli wymieszała się z napojem.
Jeśli wybierasz wersję z alkoholem, do naparu dodaj najpierw whiskey, a dopiero później bitą śmietanę. Słodszy smak uzyskasz, zamiast whiskey stosując irish cream, czyli irlandzki likier na bazie whiskey i śmietanki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by całość zwieńczyć łyżką bitej śmietany. Do herbaty obowiązkowo powinny być serwowane ciasteczka.
[data] => 2018-12-28 17:02:56
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-po-irlandzku
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 3
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 10327
[desc] => Trudny klimat sprawił, że ciepła herbata stała się jednym z ulubionych napojów Irlandczyków. Piją ją przez cały dzień, najchętniej przegryzając ciasteczkami.
[keywords] => herbata,po irlandzku,zabielona,śmietanka,mleko,irish,cream
[opis] => Trudny klimat sprawił, że ciepła herbata stała się jednym z ulubionych napojów Irlandczyków. Piją ją przez cały dzień, najchętniej przegryzając ciasteczkami.
[title] => Herbata po irlandzku
[kategorie] => 192
[powiazane] => 619,633,637,649,672,673,818
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => mleko
[nazwa_url] => mleko
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => po irlandzku
[nazwa_url] => po-irlandzku
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zabielona
[nazwa_url] => zabielona
)
[4] => Array
(
[nazwa] => śmietanka
[nazwa_url] => smietanka
)
[5] => Array
(
[nazwa] => irish
[nazwa_url] => irish
)
[6] => Array
(
[nazwa] => cream
[nazwa_url] => cream
)
)
)
1
2018-12-28 17:02:56
Herbata po irlandzku
Autor:Joanna Goryńska
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Trudny klimat sprawił, że ciepła herbata stała się jednym z ulubionych napojów Irlandczyków. Piją ją przez cały dzień, najchętniej przegryzając ciasteczkami. Herbata po irlandzku powinna być mocna i zabielona mlekiem lub bitą śmietaną. Można też dodać innego narodowego trunku.
Tradycja picia herbaty w Irlandii
Irlandczycy w miłości do herbaty nie ustępują Anglikom. Przeciętny Irlandczyk zużywa rocznie ponad 3 kg suszu, co plasuje ten naród w czołówce europejskich konsumentów herbaty. Na tej zielonej wyspie niemal każda pora jest dobra, by napić się herbaty.
Irlandczycy piją herbatę rano, do śniadania, ok. godz. 11, pomiędzy 15 a 17, wieczorem, by się zagrzać i podczas każdego spotkania z przyjaciółmi. Dla Irlandczyków każdy powód jest dobry, by napić się herbaty. A ze względu na klimat, zawsze serwowana jest na ciepło.
Herbata po irlandzku
Choć wyjątkowość irlandzkiej herbaty wynika właśnie z dodatków, zacząć należy jednak od bazy. Ta musi być mocna. Najczęściej wykorzystuje się do jej przyrządzania susz z prowincji Assam lub Darjeeling. Na każde 200 ml wody sypiemy do imbryka 2-3 łyżeczki suszu i zalewamy wrzątkiem.
Czas parzenia zależy od efektu, który chcemy uzyskać - jeśli ma to być pobudzająca herbata w ciągu dnia, parzenie powinno trwać 3-5 minut. Jeśli chcemy przygotować rozgrzewający i uspokajający napój na koniec dnia, zaparzanie powinno trwać 7-9 minut. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, napełniając je w 3/4. Słodzimy herbatę 1-2 łyżeczkami cukru. Do takiej bazy możemy wybrać dodatki.
Dodatki do herbaty po irlandzku
Istnieje kilka najpopularniejszych wersji irlandzkiej herbaty:
z mlekiem,
z bitą śmietaną,
z whiskey i bitą śmietaną,
z irish cream.
W ciągu dnia zazwyczaj pija się herbatę po irlandzku z bitą śmietaną lub z mlekiem, wersje z alkoholem z oczywistych powodów zostawiając na wieczór. Jeśli dodajemy mleko, warto je nieco podgrzać, by nie schłodziło zbyt szybko napoju. Bitą śmietanę dodajemy ostrożnie, by powoli wymieszała się z napojem.
Jeśli wybierasz wersję z alkoholem, do naparu dodaj najpierw whiskey, a dopiero później bitą śmietanę. Słodszy smak uzyskasz, zamiast whiskey stosując irish cream, czyli irlandzki likier na bazie whiskey i śmietanki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by całość zwieńczyć łyżką bitej śmietany. Do herbaty obowiązkowo powinny być serwowane ciasteczka.