Świeżo Palona
Herbata po rosyjsku. Samowar, konfitury i szklanki w koszyczkach

Herbata po rosyjsku. Samowar, konfitury i szklanki w koszyczkach

Esencjonalna, słodka i zaparzana przy użyciu samowara - taka powinna być herbata po rosyjsku. Nieodłącznym elementem są koszyczki na szklanki oraz kostki cukru. Smakosze chętnie doprawiają herbatę po rosyjsku konfiturami.

Czym wyróżnia się herbata po rosyjsku?

Podstawowym urządzeniem potrzebnym do przygotowania herbaty po rosyjsku jest samowar. To coś w rodzaju samodzielnej kuchenki, na której gotuje się esencję. W dolnej części samowar posiada palenisko na węgiel drzewny lub, w wersji współczesnej - elektryczną grzałkę, w środkowej - zbiornik na wodę. Natomiast na górze stawia się czajniczek, w którym zaparza się esencję. Zadaniem samowara jest utrzymanie stałej temperatury w czajniczku. 

Zazwyczaj herbatę zaparza się, zalewając taką ilością wody, jaką wypijemy. Inaczej jest w przypadku herbaty po rosyjsku - tu zaparza się tylko esencję, którą przelewa się do filiżanek, a następnie uzupełnia je wrzątkiem. Do napoju podaje się cytrynę, konfitury, miód lub cukier w kostkach. 

Jak zaparzyć herbatę po rosyjsku?

Obsługa samowara wymaga trochę wprawy, ale wbrew pozorom nie jest to bardzo skomplikowana czynność. Po rozpaleniu ognia lub włączeniu elektrycznej grzałki, do głównej części wlewamy wodę. Gdy ta zacznie szumieć, w górnej części stawiamy czajnik z suszem zalanym wrzątkiem. Pozwalamy herbacie zaparzać się ok. 5 minut, pilnując, by woda w środkowej części miała odpowiednią temperaturę.

Jeśli nie mamy samowara, można spróbować odtworzyć ten proces, korzystając z imbryka, który nadaje się do używania na kuchence. Cały urok herbaty po rosyjsku kryje się jednak w pięknie bogato zdobionego samowara. 

Proporcje ilości suszu do wody uzależnione są od upodobań, ale herbata po rosyjsku powinna być mocna, aromatyczna i esencjonalna. Przyjmuje się, że czaj dla czterech osób przygotowuje się z 6 łyżeczek suszu na 300 ml wody, a następnie uzupełnia filiżanki wrzątkiem.

Sposób podawania herbaty po rosyjsku

Dawniej herbatę podawano w porcelanie. W zwykłych, mieszczańskich domach nie można było sobie pozwolić na tak droga zastawę, dlatego korzystano ze szklanek. Te jednak mocno się nagrzewały, trudno było więc utrzymać naczynie z gorącym napojem. 

Wymyślono więc koszyczki, do których wkładano szklanki. Początkowo wytwarzano je ze srebra, ale nie dość, że były drogie, to również za bardzo się nagrzewały. Szybko więc zdecydowano się na wykorzystywanie stopów różnych metali. Koszyczki stały się nieodłącznym elementem podawania herbaty po rosyjsku, a ich wzory były ogromnym polem do popisu dla projektantów. 

Herbatę podaje się z cytryną oraz z dodatkami do słodzenia - miodem, konfiturami lub cukrem, obowiązkowo w kostkach. Niektórzy uważają, że prawdziwą herbatę po rosyjsku pije się gorzką lub tylko trochę posłodzoną, za to trzymając w ustach kostkę cukru. 

Skąd wzięła się herbata w Rosji?

Funkcjonują równolegle dwie wersje przybycia do Rosji herbaty - miała zostać przywieziona przez Kozaków z Mongolii lub przez kupców podróżujących do Chin. Bez względu na to, która historia jest bliższa prawdy, nie ulega wątpliwości, że Rosjanie pokochali ten napój.

Herbatę pito na carskim dworze, w szlacheckich i mieszczańskich domach. Pierwszą propozycją, jaką słyszał każdy przybysz w rosyjskim domu, była właśnie filiżanka czy szklanka ciepłej herbaty z samowaru. Mistrzyniami ceremonii parzenia herbaty były najstarsze kobiety w domu.

Paweł Małkowski
Autor:
Paweł Małkowski

Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.

Tagi: herbata, po rosyjsku, samowar, konfitury, słodka

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować