Herbata tybetańska z masłem z mleka jaka. Jak przyrządzić w domu? Przepis
Array
(
[id] => 1039
[autor] => 4
[tytul] => Herbata tybetańska z masłem z mleka jaka. Jak przyrządzić w domu? Przepis
[tekst] =>
Tybetańczycy żyją w trudnych warunkach, dlatego dostosowali herbatę do swoich potrzeb - dodali do mniej sól oraz najważniejszy składnik - masło z mleka jaka. Dzięki temu herbata tybetańska jest bardzo pożywna i kaloryczna, do tego świetnie rozgrzewa. Zobacz, jak przyrządzić maślaną herbatę w domu.
Czym jest herbata tybetańska?
Kaloryczna, tłusta, bogata w mikroelementy - taka właśnie jest tybetańska herbata maślana, którą tradycyjnie piją nie tylko mnisi, ale również mieszkańcy tych nieprzyjaznych człowiekowi terenów. Warunki naturalne nie pozwalają na prowadzenie bujnych upraw warzyw, dlatego witaminy i składniki mineralne Tybetańczycy muszą uzupełniać w inny sposób. Najlepszym z nich, bo jednocześnie rozgrzewającym, jest herbata z masłem z mleka jaka i solą.
W naturze jaki zamieszkują głównie górskie tereny, można je spotkać na wysokości 4-6 tys. m n.p.m. W takich miejscach temperatury wynoszą ok. 0 stopni Celsjusza, czasami znacznie mniej, dlatego mleko produkowane przez samice musi być bardzo pożywne, aby wykarmić młode. Stąd znacznie większe wartości odżywcze niż w mleku krowim - samego tłuszczu jest od 40 do prawie 100 proc. więcej.
Jak pije się herbatę w Tybecie?
Napój pije się przez cały dzień, z każdej możliwej okazji i bez szczególnego powodu. Podczas gdy herbata z masłem i solą gotuje się w większym garze, biesiadnikom podawane są małe czarki. Pije się pojedynczymi łykami, a po każdym z nich gospodarz uzupełnia czarkę. Aby zatrzymać ten cykl, należy zostawić uzupełnione po brzegi naczynie i opróżnić je przed samym wyjściem.
Przepis na tybetańską herbatę
Przygotowanie prawdziwej, tybetańskiej herbaty w Polsce jest niemal niemożliwe. Po pierwsze, wywar gotuje się w garnku nad paleniskiem, zostawia na noc, a rano gotuje ponownie. Po drugie, masło należy ubijać z herbatą tradycyjnie, ręcznie. Obie te trudności są jednak do pokonania.
Największy problem będziemy jednak mieć ze zdobyciem jednego składnika - masła z mleka jaka. Zwierzęta te można co najwyżej spotkać u nas w ogrodach zoologicznych, a i tam nie są trzymane, by produkować mleko. W sklepach na próżno szukać masła z mleka jaka, jedyną szansą jest przywiezienie go z Tybetu, jednak tu na przeszkodzie stanąć nam mogą warunki w transporcie oraz przepisy fitosanitarne na granicach.
W Polsce musimy więc zadowolić się tym, co mamy dostępne w każdym sklepie - masłem z krowiego mleka. Jeśli ktoś bardzo chce zbliżyć się możliwie do oryginału, może oczywiście skorzystać z paleniska i cały proces wykonywać ręcznie, mniej zatwardziałym zwolennikom oryginałów polecamy jednak kilka odstępstw od normy.
Składniki:
2 łyżeczki czerwonej herbaty pu-erh
1 litr wody
3 łyżki masła
łyżka soli
Do rondla wrzucamy herbatę i zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 30 minut, pod koniec dodajemy sól i rozpuszczamy ją, mieszając. Napar przelewamy przez sitko do blendera. Dodajemy masło i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
[data] => 2021-08-16 10:26:11
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-tybetanska-maslem-mleka-jaka-jak-przyrzadzic-domu-przepis
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16796
[opis] => Tybetańczycy żyją w trudnych warunkach, dlatego dostosowali herbatę do swoich potrzeb - dodali do mniej sól oraz najważniejszy składnik - masło z mleka jaka. Dzięki temu herbata tybetańska jest bardzo pożywna i kaloryczna, do tego świetnie rozgrzewa. Zobacz, jak przyrządzić maślaną herbatę w domu.
[keywords] => herbata, ciekawostki, przepis
[title] => Herbata tybetańska z masłem z mleka jaka. Jak przyrządzić w domu? Przepis
[desc] => Tybetańczycy żyją w trudnych warunkach, dlatego dostosowali herbatę do swoich potrzeb - dodali do mniej sól oraz najważniejszy składnik - masło z mleka jaka. Dzięki temu herbata tybetańska jest bardzo pożywna i kaloryczna, do tego świetnie rozgrzewa. Zobacz, jak przyrządzić maślaną herbatę w domu.
[powiazane] => 563,637,936
[kategorie] => 193
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
)
)
1
2021-08-16 10:26:11
Herbata tybetańska z masłem z mleka jaka. Jak przyrządzić w domu? Przepis
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Tybetańczycy żyją w trudnych warunkach, dlatego dostosowali herbatę do swoich potrzeb - dodali do mniej sól oraz najważniejszy składnik - masło z mleka jaka. Dzięki temu herbata tybetańska jest bardzo pożywna i kaloryczna, do tego świetnie rozgrzewa. Zobacz, jak przyrządzić maślaną herbatę w domu.
Czym jest herbata tybetańska?
Kaloryczna, tłusta, bogata w mikroelementy - taka właśnie jest tybetańska herbata maślana, którą tradycyjnie piją nie tylko mnisi, ale również mieszkańcy tych nieprzyjaznych człowiekowi terenów. Warunki naturalne nie pozwalają na prowadzenie bujnych upraw warzyw, dlatego witaminy i składniki mineralne Tybetańczycy muszą uzupełniać w inny sposób. Najlepszym z nich, bo jednocześnie rozgrzewającym, jest herbata z masłem z mleka jaka i solą.
W naturze jaki zamieszkują głównie górskie tereny, można je spotkać na wysokości 4-6 tys. m n.p.m. W takich miejscach temperatury wynoszą ok. 0 stopni Celsjusza, czasami znacznie mniej, dlatego mleko produkowane przez samice musi być bardzo pożywne, aby wykarmić młode. Stąd znacznie większe wartości odżywcze niż w mleku krowim - samego tłuszczu jest od 40 do prawie 100 proc. więcej.
Jak pije się herbatę w Tybecie?
Napój pije się przez cały dzień, z każdej możliwej okazji i bez szczególnego powodu. Podczas gdy herbata z masłem i solą gotuje się w większym garze, biesiadnikom podawane są małe czarki. Pije się pojedynczymi łykami, a po każdym z nich gospodarz uzupełnia czarkę. Aby zatrzymać ten cykl, należy zostawić uzupełnione po brzegi naczynie i opróżnić je przed samym wyjściem.
Przepis na tybetańską herbatę
Przygotowanie prawdziwej, tybetańskiej herbaty w Polsce jest niemal niemożliwe. Po pierwsze, wywar gotuje się w garnku nad paleniskiem, zostawia na noc, a rano gotuje ponownie. Po drugie, masło należy ubijać z herbatą tradycyjnie, ręcznie. Obie te trudności są jednak do pokonania.
Największy problem będziemy jednak mieć ze zdobyciem jednego składnika - masła z mleka jaka. Zwierzęta te można co najwyżej spotkać u nas w ogrodach zoologicznych, a i tam nie są trzymane, by produkować mleko. W sklepach na próżno szukać masła z mleka jaka, jedyną szansą jest przywiezienie go z Tybetu, jednak tu na przeszkodzie stanąć nam mogą warunki w transporcie oraz przepisy fitosanitarne na granicach.
W Polsce musimy więc zadowolić się tym, co mamy dostępne w każdym sklepie - masłem z krowiego mleka. Jeśli ktoś bardzo chce zbliżyć się możliwie do oryginału, może oczywiście skorzystać z paleniska i cały proces wykonywać ręcznie, mniej zatwardziałym zwolennikom oryginałów polecamy jednak kilka odstępstw od normy.
Składniki:
2 łyżeczki czerwonej herbaty pu-erh
1 litr wody
3 łyżki masła
łyżka soli
Do rondla wrzucamy herbatę i zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 30 minut, pod koniec dodajemy sól i rozpuszczamy ją, mieszając. Napar przelewamy przez sitko do blendera. Dodajemy masło i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.