Array
(
[id] => 1069
[autor] => 40
[tytul] => Krótka historia plantacji La Guaca w Kostaryce
[tekst] =>
Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce.
Stacja została założona przez Regulo Urena i Isabel Rojas. Rodzice wraz z czwórką synów: Ricardo, Mario, Esteban oraz Luis głęboko angażują się w rozwój i prowadzenie farmy. Cafe Rivense jest położone w centralno-południowej części Kostaryki, w małym regionie Chirripó. Obszar ten znajduje się niedaleko San Jose - stolicy Kostaryki, jednak droga prowadząca do farmy przez środek pasma górskiego jest długa i kręta, co stanowi niemałe wyzwanie dla wielu osób.
Rodzinny biznes
Każdy z członków rodziny pełni określone funkcje na farmie, dzięki czemu praca jest płynna i dobrze zorganizowana. Sukcesem Cafe Rivense jest osiągnięcie pełnej niezależności i przejęcie kontroli nad każdym z etapów uprawy i przetwórstwa kawy. Poczynając od zbioru wiśni, poprzez przetwórstwo, mielenie i sprzedaż, kończąc na eksporcie poza granice kraju.
Krajobraz plantacji zapiera dech w piersiach, dzięki niesamowitej bioróżnorodności. Rosną tam nie tylko krzewy kawowca takich odmian jak catui, caturra, czy geisha, ale również wiele roślin rodzimych gatunków. Na plantacji stosuje się system odpowiedniego zacieniania, kawowce są nawożone na podstawie corocznych analiz gleby, podczas obróbki ziaren minimalizuje się zużycie wody. Wszystkie te czynniki wpływają na jakość kawy w Waszej filiżance.
Położona na wysokości 1700 m n.p.m. plantacja, jest miejscem, gdzie przed wiekami rdzenni mieszkańcy chowali swoich zmarłych krewnych wraz z przedmiotami codziennego użytku, żywnością, a także... złotem. Wiele lat później tereny te zostały zasiedlone przez ludzi szukających pracy. Wiele osób podjęło się poszukiwań cennego kruszcu, rozkopując ziemię tak, że można by sądzić, iż znaleziono tam żyłę złota. Jednak ich starania zakończyły się fiaskiem. Poszukiwacze złota wynieśli się z teraźniejszego terenu plantacji z pustymi rękoma. W kolejnych latach rodzina Urena przybyła do tego urokliwego miejsca. Ku ich zdziwieniu i szczęściu znaleźli niewielką ilość złota. Isabel postanowiła nazwać plantację "La Guaca", co oznacza skarb. Aktualnie nazwa jest synonimem kawy bardzo dobrej jakości.
[data] => 2021-10-27 11:45:23
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => krotka-historia-plantacji-la-guaca
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17058
[opis] => Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce.
[desc] => kawa, plantacja, la guaca, costa rica, kostaryka
[keywords] => Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce.
[title] => Krótka historia plantacji La Guaca
[kategorie] => 181
[powiazane] => 971,985,1000,94,98
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => costa rica
[nazwa_url] => costa-rica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kostaryka
[nazwa_url] => kostaryka
)
[3] => Array
(
[nazwa] => la guaca
[nazwa_url] => la-guaca
)
[4] => Array
(
[nazwa] => plantacja
[nazwa_url] => plantacja
)
)
)
1
2021-10-27 11:45:23
Krótka historia plantacji La Guaca w Kostaryce
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce.
Stacja została założona przez Regulo Urena i Isabel Rojas. Rodzice wraz z czwórką synów: Ricardo, Mario, Esteban oraz Luis głęboko angażują się w rozwój i prowadzenie farmy. Cafe Rivense jest położone w centralno-południowej części Kostaryki, w małym regionie Chirripó. Obszar ten znajduje się niedaleko San Jose - stolicy Kostaryki, jednak droga prowadząca do farmy przez środek pasma górskiego jest długa i kręta, co stanowi niemałe wyzwanie dla wielu osób.
Rodzinny biznes
Każdy z członków rodziny pełni określone funkcje na farmie, dzięki czemu praca jest płynna i dobrze zorganizowana. Sukcesem Cafe Rivense jest osiągnięcie pełnej niezależności i przejęcie kontroli nad każdym z etapów uprawy i przetwórstwa kawy. Poczynając od zbioru wiśni, poprzez przetwórstwo, mielenie i sprzedaż, kończąc na eksporcie poza granice kraju.
Krajobraz plantacji zapiera dech w piersiach, dzięki niesamowitej bioróżnorodności. Rosną tam nie tylko krzewy kawowca takich odmian jak catui, caturra, czy geisha, ale również wiele roślin rodzimych gatunków. Na plantacji stosuje się system odpowiedniego zacieniania, kawowce są nawożone na podstawie corocznych analiz gleby, podczas obróbki ziaren minimalizuje się zużycie wody. Wszystkie te czynniki wpływają na jakość kawy w Waszej filiżance.
Położona na wysokości 1700 m n.p.m. plantacja, jest miejscem, gdzie przed wiekami rdzenni mieszkańcy chowali swoich zmarłych krewnych wraz z przedmiotami codziennego użytku, żywnością, a także... złotem. Wiele lat później tereny te zostały zasiedlone przez ludzi szukających pracy. Wiele osób podjęło się poszukiwań cennego kruszcu, rozkopując ziemię tak, że można by sądzić, iż znaleziono tam żyłę złota. Jednak ich starania zakończyły się fiaskiem. Poszukiwacze złota wynieśli się z teraźniejszego terenu plantacji z pustymi rękoma. W kolejnych latach rodzina Urena przybyła do tego urokliwego miejsca. Ku ich zdziwieniu i szczęściu znaleźli niewielką ilość złota. Isabel postanowiła nazwać plantację "La Guaca", co oznacza skarb. Aktualnie nazwa jest synonimem kawy bardzo dobrej jakości.