Świeżo Palona
Picie herbaty zmniejsza ryzyko miażdżycy lub ją opóźnia

Picie herbaty zmniejsza ryzyko miażdżycy lub ją opóźnia

Herbata czarna, zielona czy jakakolwiek inna pochodząca z krzewu herbacianego zmniejsza ryzyko miażdżycy układu sercowo-naczyniowego. Potwierdzają to kolejne badania. Choroby układu krążenia to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci związanych z nieprawidłową pracą organizmu na świecie. Sprawdź, jaką herbatę pić, by mieć zdrowe serce.

Herbata a miażdżyca. Jakie są wyniki badań?

W styczniu 2020 roku opublikowano wyniki badań prowadzonych od 1998 roku przez chińskich naukowców na grupie 100 902 dorosłych Chińczyków z 15 prowincji w ramach projektu China-PAR, którego celem są badania nad ryzykiem zachorowania na miażdżycę układu sercowo-naczyniowego. 

Zbadano zarówno osoby, które regularnie piją herbatę (przynajmniej trzy razy w tygodniu) jak i takie, które od niej stronią. Jako herbatę przyjęto każdy rodzaj naparu, który możemy uzyskać z krzewu herbacianego - czarną herbatę, zieloną, białą, pu-erh, oolong itd. Badano stan zdrowia uczestników, ich nawyki, obciążenia rodzinne, miejsce zamieszkania, wykształcenie, jak i przyczyny śmierci poszczególnych osób. 

Okazuje się, że regularne picie herbaty wydłuża życie bez problemów miażdżycowych średnio o 1,41 roku. U 50-latków oznacza to o 1,26 roku więcej bez chorób miażdżycy. Co ciekawe, wyniki były lepsze także u osób, które wcześniej nie pijały herbaty regularnie, ale zaczęły w trakcie badań. Oznacza to tyle, że nawet rozpoczęcie regularnego picia herbaty w późniejszym wieku daje szansę na wydłużenie okresu bez choroby miażdżycowej.

Podobne badania, ale dotyczące wyłącznie zielonej herbaty, kilka lat wcześniej zakończyli Japończycy. Na ich podstawie także wysnuto wnioski, że regularne picie herbaty zmniejsza ryzyko śmierci z powodu miażdżycy. 

Jak herbata wpływa na układ sercowo-naczyniowy?

Siedzący tryb życia, dieta bogata w cukry i tłuszcze, palenie papierosów, picie alkoholu, podwyższone ciśnienie - to wszystko zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Niektóre czynniki łatwiej wyeliminować, ale nie wszystkie. Istnieją jednak produkty, które, wprowadzone do regularnej diety, pomagają choć częściowo niwelować to złe działanie. 

Jednym z nich jest herbata. Zawarte w niej flawonoidy, związki organiczne, korzystnie wpływają na organizm, m.in. obniżając ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszając stężenie cholesterolu i jego utlenianie, zwiększając wrażliwość komórek organizmu na insulinę.

Jaką herbatę pić dla zdrowego serca?

Związki zawarte w herbacie, które mają korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, znajdują się zarówno w herbatach czarnych, zielonych, białych, czerwonych, jak i innych. Ich zawartość może być różna, ale nie jest uzależniona wyłącznie od rodzaju herbaty, ale także od miejsca uprawy, sposoby obróbki liści, przechowywania itp. Zaleca się wypijanie przynajmniej jednej filiżanki naparu dziennie.

Aby mieć pewność, że pijemy pełnowartościowy napar, warto kupować susz w sprawdzonych sklepach, które specjalizują się w wyszukiwaniu i sprowadzaniu produktów dobrej jakości, wiedzą, jak go przechowywać i dostarczą nam pełną instrukcję przyrządzania naparu, optymalną dla danego rodzaju.  

Tagi: ciekawostki, herbata, zielona herbata, czarna herbata, domowa apteczka

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować