Świeżo Palona

Premiera jesieni! Spróbuj naszej nowej Jesiennej kawy "Hehe Tango"

Piołun - jakie ma właściwości i na co pomaga herbata z piołunu?

Piołun - jakie ma właściwości i na co pomaga herbata z piołunu?

Piołun to ziele wykorzystywane już w starożytności. Choć nieodpowiednio stosowane może być niebezpieczne dla zdrowia, to właściwości piołunu sprawiają, że znajduje również zastosowanie w medycynie. Sprawdź, jakie są właściwości bylicy piołunu i w jaki sposób można go stosować.

Co to jest piołun?

Piołun to ziele znane w Polsce pod wieloma nazwami - bylica piołun, psia ruta, absynt. Pochodzi z rodziny astrowatych, dość łatwo aklimatyzuje się do różnych warunków, dlatego dziko rosnący piołun spotkać można zarówno w Europie, Azji, czy nawet w Afryce i Ameryce Północnej oraz Centralnej. Znany i wykorzystywany jest już od starożytności. 

Długo lub niewłaściwie stosowany piołun ma szkodliwe, toksyczne działanie, dlatego zawsze napar z piołunu powinien być podawany pod kontrolą lekarza. Odpowiednio dawkowany ma działanie lecznicze. Ma zastosowanie zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.

Ponadto piołun jest jednym z głównych składników absyntu, odpowiedzialnym właśnie za psychodeliczne reakcje osób nadużywających tego trunku.  

Piołun - właściwości i działanie

Piołun wykorzystywany był już w starożytności jako lek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, do zwalczania uciążliwych owadów lub jako lekki środek nasenny. Dzisiaj wiadomo, że piołun posiada kilka składników, które powodują określone działania i właściwości rośliny:

  • garbniki, które działają antybakteryjnie i wspomagają gojenie ran; to garbniki są odpowiedzialne za gorzki smak naparu,

  • flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym; to one odpowiadają za moczopędne i rozkurczowe działanie piołunu,

  • olejki eteryczne wykorzystywane do niwelowania bólu menstruacyjnego czy reumatycznego, wspomagają walkę z trądzikiem, zabijają wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają starzenie się komórek.

Stosowany w niewielkich dawkach, ściśle określonych przez lekarza, piołun jest naturalnym środkiem wspomagającym działanie układu pokarmowego. Stosuje się go przede wszystkim przy problemach z produkcją wystarczającej ilości żółci, ponieważ pobudza jej wytwarzanie. Wzmaga również apetyt. Piołun sprawdza się także jako środek odkażający i przeciwrobaczny. 

Jednak istnieje również szereg przeciwwskazań do stosowania piołunu wewnętrznie. To przede wszystkim wszelkiego rodzaju stany zapalne układu pokarmowego, a także ciąża lub okres karmienia piersią, ponieważ szkodliwe substancje przenikają do mleka matki.   

Na własną rękę można stosować napar z piołunu zewnętrznie. Dzięki toksycznemu działaniu, pomaga w zwalczaniu takich pasożytów jak wszy czy świerzbowce. Sprawdza się także do przemywania ran i owrzodzeń. Osoby ze skórą wrażliwą na chemikalia docenią łatwość, z jaką pomaga umyć ręce z wszelkiego rodzaju smarów, olejów i innych tłuszczów. 

Herbata z piołunu - jak zaparzać

Napar do picia powinien być podawany pod kontrolą lekarza, ponieważ zbyt długie stosowanie może ujawnić toksyczne działanie rośliny. Na 200 ml wody wsypujemy do sitka 1 łyżeczkę suszu piołunu i odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia na 5 minut. Po oddzieleniu liści od herbaty, można doprawić ją do smaku. 

W przypadku naparu, który ma być wykorzystany do stosowania zewnętrznego, wskazane jest podwojenie dawki suszu. Dalszy sposób parzenia powinien być taki sam jak w przypadku naparu do picia. Do przemywania ran należy wykorzystywać przestudzony, ale nadal ciepły napar z piołunu.

Julia Świerczyńska
Autor:
Julia Świerczyńska

Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.

Tagi: zdrowie, właściwości, herbata, napar, piołun

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować