Nielubiane przez większość dzieci słodycze, cukierki z lukrecji, to tak naprawdę niedoceniony u nas korzeń, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie do leczenia m.in. infekcji dróg oddechowych. Sprawdź, na co pomaga lukrecja, jakie jest działanie naparu i jakie są przeciwwskazania do stosowania go.
Co to jest lukrecja?
Roślina bylinowa, która naturalnie rośnie w Europie, Azji, Australii oraz w obu Amerykach. Jest ok. 50 razy słodsza niż biały cukier, ale posiada bardzo charakterystyczny smak, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Lukrecja jest ogólną nazwą 36 gatunków.
W Europie znana jest głównie pod postacią spożywczą, jako słodka przekąska w formie czarnych, błyszczących sznurków zwiniętych niczym taśma filmowa lub jako słona lukrecja, rodzaj cukierków popularnych szczególnie w Skandynawii.
Na co pomaga herbata z lukrecji?
Już w Starożytności wykorzystywano lukrecję jako roślinę leczniczą. Podobnie jak dzisiaj, najbardziej przydatny był korzeń rośliny. Napar z lukrecji sprawdza się w leczeniu zainfekowanego gardła czy dróg oddechowych.
Ma lekkie działanie przeczyszczające, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, dzięki czemu pomaga likwidować problemy gastryczne. Herbata z lukrecji nieznacznie podnosi ciśnienie krwi oraz działa przeciwalergicznie. Zawartej w lukrecji glicyryzynie przypisuje się hamowanie namnażania koronawirusów oraz wirusa HIV. Sprawdza się również u niektórych pacjentów z Alzheimerem.
Ma też jeszcze jedną cechę - zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje zmniejszenie pragnienia. Tę właściwość wykorzystywali Starożytni Rzymianie, których legiony wędrowały w piekącym w słońcu. Co ciekawe, ponad połowa leków roślinnych przepisywanych dzisiaj w Chinach zawiera w składzie lukrecję.
Wykorzystanie lukrecji w kosmetykach
Firmy kosmetyczne chętnie sięgają po lukrecję jako składnik kremów do twarzy i ciała oraz preparatów do opalania i zwalczania cellulitu. Sprawdza się także w preparatach na trądzik - rozjaśnia przebarwienia i pomaga goić wypryski.
Przeciwwskazania do picia herbaty z lukrecji
Naparu z lukrecji nie powinny zażywać kobiey w ciąży, nie wolno go także podawać małym dzieciom. Lukrecja zabroniona jest również u osób z chorobami wątroby, niewydolnością nerek, problemami kardiologicznymi, szczególnie z wysokim ciśnieniem.
Podobnie, jak w przypadku wielu ziół i roślin, należy zachować z lukrecją umiar. Przedawkowanie grozi obrzękami, znacznie podwyższonym ciśnieniem, zaburzeniami rytmu serca, niewydolnością nerek czy zawrotami głowy. U zdrowych osób samodzielne stosowanie naparu z lukrecji nie powinno trwać dłużej niż 4-6 tygodni. W innym przypadku należy skonsultować się z lekarzem.
Jak parzyć herbatę z lukrecji?
Zaparzanie herbatki z lukrecji jest dość czasochłonne - aby miała faktyczne działanie lecznicze, 1 łyżkę wiórków korzenia lukrecji zaparzamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem aż na 40 minut. Następnie odcedzamy i wypijamy nie więcej niż 3 szklanki dziennie.
Bardziej efektywne jest przygotowanie odwaru z lukrecji, a więc wsypanie 1 łyżki suszonych wiórków do garnka i zalanie ich 250 ml wody. Gdy mikstura zawrze, gotujemy odwar na wolnym ogniu jeszcze przez kwadrans, przecedzamy i podajemy do picia.