2023-04-20 10:14:15, ostatnia zmiana 2025-03-19 11:07:01
Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
Autor:
Paweł Małkowski
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Array
(
[id] => 2
[nazwisko] => Paweł Małkowski
[opis] =>
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
Wakoucha, czyli czarna japońska herbata, która wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem. Jest to jedna z najbardziej subtelnych na świecie czarnych herbat, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników herbaty.
Czym jest wakoucha?
Wakoucha została po raz pierwszy wyprodukowana w 1930 roku w regionie Uji, który słynie z produkcji herbaty w Japonii. Jej nazwa pochodzi od słów wa oznaczającego Japonię i koucha oznaczającego czerwoną (karmazynową) herbatę. Kolor czerwony odnosi się do koloru naparu w filiżance, czyli herbaty czarnej w naszym rozumieniu.
Początkowo wakoucha była zdominowana przez herbaty z regionu Uji, ale obecnie produkuje się ją także w innych regionach Japonii, takich jak Shizuoka i Kagoshima. Znacznie różni się jednak od innych czarnych herbat, np. indyjskich. Wynika to z wykorzystanych kultywarów, a także klimatu i różnic w glebie w Japonii.
Wakoucha, w przeciwieństwie do wielu czarnych herbat, jest delikatna w smaku, lekka, choć jednocześnie aromatyczna i intensywna. Z jednej strony wyczuwalne są nuty drzewne, ziemiste, ale z drugiej, brak w niej charakterystycznej cierpkości.
Dlaczego powstała herbata wakoucha?
Czarna herbata w drugiej połowie XIX wieku cieszyła się dużą popularnością w Europie i Ameryce, dlatego japoński rząd zdecydował, że należy stworzyć własną odmianę eksportowej czarnej herbaty. W 1876 roku japońska delegacja pod przewodnictwem Tady Motokichi wyjechała do indyjskich regionów Assam i Darjeeling oraz na Cejlon, aby lepiej zrozumieć proces produkcji czarnej herbaty. Delegacja przywiozła nasiona Camellia Sinensis odmiany Assamica, którą zaczęto uprawiać w całym kraju i krzyżować, aby znaleźć idealną roślinę dla japońskich warunków klimatycznych.
Gdy w 1953 roku Japonia zaczęła oficjalnie rejestrować plantacje w kraju okazało się, że jedna trzecia z nich produkuje czarne herbaty. Jednocześnie eksport czarnej herbaty w 1955 roku wyniósł 8,5 tony, co stanowiło dwie trzecie całego suszu sprzedawanego zagranicę.
Upadek produkcji japońskiej herbaty czarnej nastąpił w 1971 roku, kiedy wprowadzono liberalizację przepisów importowych. Obniżenie cła oznaczało większą konkurencję na rynku czarnej herbaty. W konsekwencji wielu japońskich plantatorów zrezygnowało z uprawiania jej. Dopiero w ostatnich latach japońska produkcja herbaty czarnej zaczęła się odradzać.
Proces produkcji wakoucha
Wakoucha jest produkowana z liści herbaty Camellia sinensis, tak samo jak herbaty zielone i oolong. Różnica polega na tym, że wakoucha jest poddana procesowi pełnej fermentacji, który nadaje jej charakterystyczny smak i kolor.
Po zerwaniu liście pozostawia się do uschnięcia przez 16-17 godzin. Następnie są przez kilka godzin zwijane i gniecione w temperaturze pokojowej, aby wreszcie trafić do właściwego suszenia. Oczywiście każda plantacja, która produkuje herbaty od kilku pokoleń, będzie miała swoje własne techniki, a produkcja będzie się nieco różnić.