Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
Array
(
[id] => 1264
[autor] => 43
[tytul] => Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
[tekst] =>
Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
Wakoucha, czyli czarna japońska herbata, która wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem. Jest to jedna z najbardziej subtelnych na świecie czarnych herbat, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników herbaty.
Czym jest wakoucha?
Wakoucha została po raz pierwszy wyprodukowana w 1930 roku w regionie Uji, który słynie z produkcji herbaty w Japonii. Jej nazwa pochodzi od słów wa oznaczającego Japonię i koucha oznaczającego czerwoną (karmazynową) herbatę. Kolor czerwony odnosi się do koloru naparu w filiżance, czyli herbaty czarnej w naszym rozumieniu.
Początkowo wakoucha była zdominowana przez herbaty z regionu Uji, ale obecnie produkuje się ją także w innych regionach Japonii, takich jak Shizuoka i Kagoshima. Znacznie różni się jednak od innych czarnych herbat, np. indyjskich. Wynika to z wykorzystanych kultywarów, a także klimatu i różnic w glebie w Japonii.
Wakoucha, w przeciwieństwie do wielu czarnych herbat, jest delikatna w smaku, lekka, choć jednocześnie aromatyczna i intensywna. Z jednej strony wyczuwalne są nuty drzewne, ziemiste, ale z drugiej, brak w niej charakterystycznej cierpkości.
Dlaczego powstała herbata wakoucha?
Czarna herbata w drugiej połowie XIX wieku cieszyła się dużą popularnością w Europie i Ameryce, dlatego japoński rząd zdecydował, że należy stworzyć własną odmianę eksportowej czarnej herbaty. W 1876 roku japońska delegacja pod przewodnictwem Tady Motokichi wyjechała do indyjskich regionów Assam i Darjeeling oraz na Cejlon, aby lepiej zrozumieć proces produkcji czarnej herbaty. Delegacja przywiozła nasiona Camellia Sinensis odmiany Assamica, którą zaczęto uprawiać w całym kraju i krzyżować, aby znaleźć idealną roślinę dla japońskich warunków klimatycznych.
Gdy w 1953 roku Japonia zaczęła oficjalnie rejestrować plantacje w kraju okazało się, że jedna trzecia z nich produkuje czarne herbaty. Jednocześnie eksport czarnej herbaty w 1955 roku wyniósł 8,5 tony, co stanowiło dwie trzecie całego suszu sprzedawanego zagranicę.
Upadek produkcji japońskiej herbaty czarnej nastąpił w 1971 roku, kiedy wprowadzono liberalizację przepisów importowych. Obniżenie cła oznaczało większą konkurencję na rynku czarnej herbaty. W konsekwencji wielu japońskich plantatorów zrezygnowało z uprawiania jej. Dopiero w ostatnich latach japońska produkcja herbaty czarnej zaczęła się odradzać.
Proces produkcji wakoucha
Wakoucha jest produkowana z liści herbaty Camellia sinensis, tak samo jak herbaty zielone i oolong. Różnica polega na tym, że wakoucha jest poddana procesowi pełnej fermentacji, który nadaje jej charakterystyczny smak i kolor.
Po zerwaniu liście pozostawia się do uschnięcia przez 16-17 godzin. Następnie są przez kilka godzin zwijane i gniecione w temperaturze pokojowej, aby wreszcie trafić do właściwego suszenia. Oczywiście każda plantacja, która produkuje herbaty od kilku pokoleń, będzie miała swoje własne techniki, a produkcja będzie się nieco różnić.
[data] => 2023-04-20 10:14:15
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => czym-jest-wakoucha--japonska-czarna-herbata-liczy-ledwie-100-lat
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 0
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 19248
[keywords] => herbata, czarna herbata, ciekawostki
[opis] => Wakoucha, czyli czarna japońska herbata, która wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem. Jest to jedna z najbardziej subtelnych na świecie czarnych herbat, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników herbaty.
[desc] => Wakoucha, czyli czarna japońska herbata, która wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem. Jest to jedna z najbardziej subtelnych na świecie czarnych herbat, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników herbaty.
[title] => Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
[powiazane] => 1230,597,904,623
[kategorie] => 203
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => czarna herbata
[nazwa_url] => czarna-herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
)
)
1
2023-04-20 10:14:15
Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
Czym jest wakoucha? Japońska czarna herbata liczy ledwie 100 lat
Wakoucha, czyli czarna japońska herbata, która wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem. Jest to jedna z najbardziej subtelnych na świecie czarnych herbat, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników herbaty.
Czym jest wakoucha?
Wakoucha została po raz pierwszy wyprodukowana w 1930 roku w regionie Uji, który słynie z produkcji herbaty w Japonii. Jej nazwa pochodzi od słów wa oznaczającego Japonię i koucha oznaczającego czerwoną (karmazynową) herbatę. Kolor czerwony odnosi się do koloru naparu w filiżance, czyli herbaty czarnej w naszym rozumieniu.
Początkowo wakoucha była zdominowana przez herbaty z regionu Uji, ale obecnie produkuje się ją także w innych regionach Japonii, takich jak Shizuoka i Kagoshima. Znacznie różni się jednak od innych czarnych herbat, np. indyjskich. Wynika to z wykorzystanych kultywarów, a także klimatu i różnic w glebie w Japonii.
Wakoucha, w przeciwieństwie do wielu czarnych herbat, jest delikatna w smaku, lekka, choć jednocześnie aromatyczna i intensywna. Z jednej strony wyczuwalne są nuty drzewne, ziemiste, ale z drugiej, brak w niej charakterystycznej cierpkości.
Dlaczego powstała herbata wakoucha?
Czarna herbata w drugiej połowie XIX wieku cieszyła się dużą popularnością w Europie i Ameryce, dlatego japoński rząd zdecydował, że należy stworzyć własną odmianę eksportowej czarnej herbaty. W 1876 roku japońska delegacja pod przewodnictwem Tady Motokichi wyjechała do indyjskich regionów Assam i Darjeeling oraz na Cejlon, aby lepiej zrozumieć proces produkcji czarnej herbaty. Delegacja przywiozła nasiona Camellia Sinensis odmiany Assamica, którą zaczęto uprawiać w całym kraju i krzyżować, aby znaleźć idealną roślinę dla japońskich warunków klimatycznych.
Gdy w 1953 roku Japonia zaczęła oficjalnie rejestrować plantacje w kraju okazało się, że jedna trzecia z nich produkuje czarne herbaty. Jednocześnie eksport czarnej herbaty w 1955 roku wyniósł 8,5 tony, co stanowiło dwie trzecie całego suszu sprzedawanego zagranicę.
Upadek produkcji japońskiej herbaty czarnej nastąpił w 1971 roku, kiedy wprowadzono liberalizację przepisów importowych. Obniżenie cła oznaczało większą konkurencję na rynku czarnej herbaty. W konsekwencji wielu japońskich plantatorów zrezygnowało z uprawiania jej. Dopiero w ostatnich latach japońska produkcja herbaty czarnej zaczęła się odradzać.
Proces produkcji wakoucha
Wakoucha jest produkowana z liści herbaty Camellia sinensis, tak samo jak herbaty zielone i oolong. Różnica polega na tym, że wakoucha jest poddana procesowi pełnej fermentacji, który nadaje jej charakterystyczny smak i kolor.
Po zerwaniu liście pozostawia się do uschnięcia przez 16-17 godzin. Następnie są przez kilka godzin zwijane i gniecione w temperaturze pokojowej, aby wreszcie trafić do właściwego suszenia. Oczywiście każda plantacja, która produkuje herbaty od kilku pokoleń, będzie miała swoje własne techniki, a produkcja będzie się nieco różnić.