Kawa i Herbata miesiąca CZERWIEC! Przez cały miesiąc kawa PIXEL Ethiopia Biftu Gudina Washed oraz Herbata Oolong Milk taniej o 20%!
Łączenie ze sobą smaków, czyli food pairing, to coraz popularniejszy sposób odkrywania nowych smaków. Czy da się połączyć jedzenie z herbatą? Oczywiście, i podobnie jak w przypadku potraw czy wina, istnieje koło aromatów, które pomaga przypisać poszczególne herbaty do odpowiadających im produktów. Zobacz, jak we własnym domu zrobić ciekawy food pairing z herbatą.
Food pairing to metoda komponowania dań opierająca się na ich chemicznych właściwościach. W każdym produkcie znajdują się lotne związki o określonym aromacie, często zbyt mało intensywne, by przeciętny człowiek był w stanie je wyłapać.
Łączenie konkretnych produktów polega na dobieraniu ich na zasadzie podobieństwa lub pasujących kontrastów. Takie połączenia dają nowe doznania smakowe. Co ciekawe, często na zasadzie food pairingu łączy się kompletnie odległe od ciebie produkty, jak kawior i białą czekoladę, czekoladę i czosnek, wątrobę wieprzową i jaśmin.
Food pairing stosuje się przede wszystkim do dobierania poszczególnych składników dania. Popularne jest także komponowanie dań z winami. Sommelierzy, specjalizujący się w smakach i aromatach win, doskonale odnajdują się w tej roli. Od niedawna popularność zdobywa także food pairing z herbatą. To sztuka, która do Polski dociera bardzo powoli, ale na Zachodnie są już restauracje specjalizujące się w łączeniu herbat z daniami.
Międzynarodowe Stowarzyszenie Mistrzów Herbacianych (ITMA) opracowało koło aromatyczne herbaty, wzorowane na podobnym, dotyczącym win. Punktem wyjścia do oceny herbaty są jej aromaty:
orzechowo-mleczny,
słodki,
zwierzęcy,
korzenny,
owocowy,
morski,
mineralny,
ziemisty,
roślinny,
kwiatowy.
Niektóre podzielone są na kolejne podkategorie. Dalej przypisane im są konkretne produkty. I tak przykładowo mamy herbaty o aromacie:
orzechowo-mlecznym, w którym odnajdziemy śmietankę, świeże masło, migdały, kasztany, prażone orzechy,
owocowym tropikalnym, w którym wyczuć można ananasa, banana, melona, mango,
morskim, przywodzącym na myśl wodorosty, ryby, ostrygi, krewetki czy sól morską,
ziemistym leśnym, w którym wyczuwamy ściółkę leśną, stęchliznę, mech, compost, mokre liście,
roślinnym trawiastym, kojarzącym się z trawą, sianem czy bambusem.
Umiejętność wyczuwania aromatów to dar, kory posiadają nieliczni i sztuka, której uczy się latami. Nawet doświadczony amator herbaty może mieć problem z odróżnieniem i określeniem poszczególnych nut zapachowych. Dlatego dobierając herbatę do posiłku, warto kierować się ogólnymi zasadami:
Czarne herbaty o intensywnym smaku dobrze pasują do mięsnych i ciężkich dań, jak pieczenie wołowe, dziczyzna, jagnięcina. Sprawdzą się też przy daniach łączących czerwone mięso z makaronem, jak spaghetti bolognese czy lasagne.
Zielone herbaty komponują się najlepiej z daniami wegetariańskimi, sałatkami oraz z delikatnymi daniami z piersi kurczaka.
Białe herbaty, jako wyjątkowo subtelne, potrzebują towarzystwa delikatnych potraw, które nie przyćmią ich smaku. Sprawdzą się tu białe ryby, łagodne sery czy delikatne desery.
Herbaty oolong pasują z kolei do owocowych deserów, dań ziołowych, intensywnych serów.
Poniżej mała ściąga - jak dobrać odpowiednią herbatę do dań, które chcemy przygotować. Warto zauważyć, że food pairing z herbatą pozostawia sporo pola do improwizacji. Wynika to z tego, że nie tylko pod hasłem “zielone herbaty chińskie” kryje się kilka ciekawych rodzajów. Również wśród świeżych serów czy owoców odnajdziemy różne smaki, a z kolei drobiowe mięso można przyrządzić na różne sposoby.
Sery
sery pleśniowe - zielona jaśminowa, biała, czarna chińska
sery świeże - zielona chińska, zielona jaśminowa, czarne i zielone kwiatowe
sery dojrzałe - lapsang souchong
Słodycze i przekąski
gorzka czekolada - czarna indyjska, pu erh
mleczna czekolada - oolong
biała czekolada - oolong
ciasta - czarna indyjska, żółta
orzechy - żółta
świeże owoce - zielona chińska, czarna indyjska, oolong
Mięsa, ryby, owoce morza
czerwone mięso - lapsang souchong, czarna chińska, czarna indyjska
drób - zielona chińska, biała, żółta, czarna indyjska
ryby - zielona chińska, biała, lapsang souchong
skorupiaki - zielona chińska
Inne
warzywa - oolong, zielona chińska
jajka - pu erh, lapsang souchong
grzyby - pu erh, czarna indyjska, czarna cejlońska
makaron i chleb - czarna indyjska, czarna cejlońska, oolong, zielona
lekko solone jedzenie - zielona chińska, oolong, czarna indyjska
smaki wędzone - czarna indyjska, oolong
ostre jedzenie - zielona chińska, zielona jaśminowa, oolong
Jeśli masz pod ręką tylko ulubioną herbatę, a chcesz spróbować samodzielnego food pairingu, sprawdź, z czym warto łączyć najpopularniejsze rodzaje herbat.
assam - śniadanie kontynentalne, jajka, sery długodojrzewające, grzyby, kuchnia meksykańska, czerwone mięso, łosoś, mięso, ciasto marchewkowe
cejlońska czarna - śniadanie kontynentalne, śniadanie angielskie, szynka, kurczak, jagnięcina, wołowina, potrawy pikantne, owoce, słodycze na miodzie
earl grey - jajka, nabiał, ciasta, czekolada, przyprawy korzenne
darjeeling first flush - łagodne sery, świeże owoce, truskawki, jabłka, morele, winogrona, cytryna, budyń, jajka, kurczak w curry, grillowana ryba, łosoś
darjeeling second flush - delikatne sery, grzyby, gałka muszkatołowa
czarna kenijska - hamburgery, jajka, desery na czekoladzie
lapsang souchong - dziczyzna, czerwone mięso, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk, dorsz, jajka, sery
czarna yunnan - śniadanie kontynentalne, grillowane mięso, wołowina, jagnięcina, indyk, czekolada mleczna, czekolada biała, cynamon, gałka muszkatołowa
zielona gunpowder - mięso wędzone, mięso grillowane, ryby, cytryny, ocet, bazylia, mięta
zielona jaśminowa - pikantne dania, pikantne białe mięso, skorupiaki, warzywa, ziemniaki, ciasto marchewkowe
sencha - sushi, skorupiaki, owoce morza, jajka, warzywa, ryż, delikatne sery
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.