Array
(
[id] => 963
[autor] => 4
[tytul] => Jakie odmiany i ile herbaty produkuje Kenia?
[tekst] =>
W Kenii w przemyśle herbacianym pracują całe rodziny i wioski. Kraj jest w pierwszej trójce światowych producentów tego suszu. Co ciekawe, herbata pojawiła się w Kenii dopiero w XX wieku i to zupełnie przez przypadek - miała być raczej dekoracyjnym krzewem niż rośliną uprawną.
Jak w Kenii pojawiła się herbata?
Choć krzewy herbaciane nigdy tu nie rosły, okazało się, że ciepły i górzysty klimat Kenii świetnie nadaje się do uprawy herbaty. Przywieźli ją oczywiście Brytyjczycy, choć droga do uprawy była nietypowa. Zazwyczaj osadnicy z Wysp próbowali rozwinąć uprawy herbaty wszędzie, gdzie się pojawili.
Tu jednak prekursorem miał być jeden z osadników, który w 1902 roku zasadził kilka krzewów herbaty dla ozdoby. Okazało się, że roślina bardzo dobrze rozwija się w tutejszych warunkach i zaczęto rozwijać uprawy na większą skalę. Pierwsze komercyjne plantacje datuje się na 1918 rok. Kilkanaście lat później herbata była już dostępna w Wielkiej Brytanii, gdzie stanowiła ważną część mieszanek.
Ile herbaty produkuje się w Kenii?
Statystyki dotyczące produkcji herbaty dostępne są od lat 60. XX wieku. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 1961 roku w Kenii niecałe 18 tys. ha pól uprawnych przeznaczonych było na produkcję herbaty. Zakładano kolejne plantacje, i już w 1991 roku ich powierzchnia przekroczyła 100 tys. ha. Z kolei na koniec 2019 roku herbatę uprawiano w Kenii na powierzchni 270 tys. ha.
Jakie efekty przyniosły rozrastające się pola uprawne herbaty w Kenii? Podczas gdy 70 lat temu w ciągu roku produkowano niewiele ponad 12 tys. ton, to już na początku lat 90. XX wieku liczba ta przekroczyła 200 tys. ton. Według danych FAO, w 2019 roku w Kenii wyprodukowano ponad 458 ton herbaty.
Herbata nie jest główną, ale jedną z ważniejszych gałęzi kenijskiej gospodarki. I jednocześnie jednym z największych producentów herbacianego suszu na świecie. W 2019 roku uplasowała się na podium, zaraz za Chinami i Indiami. Producentami są zarówno wielkie korporacje, jak i miejscowi plantatorzy, który sprzedają liście do skupu.
Dzięki kenijskiemu klimatowi, zbiory odbywają sie tu niemal przez cały rok. Produkuje się tu przede wszystkim czarną herbatę, ale także w niewielkich ilościach białą i zieloną. Najpopularniejsza jest czysta odmiana assamska, nie brakuje również licznych wyhodowanych lokalnie odmian, np. herbaty fioletowej.
Jakie herbaty produkuje się w Kenii?
Gdy okazało się, że kenijskie gleby i powietrze idealnie nadają się do uprawy herbaty, a jej smak jest doceniany na świecie, przemysł herbaciany rozwinął się na dobre. Podstawowym towarem jest nadal czarna herbata z Assamu, jednak cały czas prowadzone są badania nad nowymi odmianami kenijskiej herbaty.
Najważniejsze herbaty z Kenii:
czarna. Mocny, wyrazisty napar doskonale nadaje się na rozbudzenie, jak i na pobudzenie w chłodne dni. Posmak ma delikatnie słodkawy.
zielona. Zebrane liście od razu gotuje się na parze i delikatnie skręca. Dają orzeźwiający napar o złotym kolorze i intensywnym smaku.
fioletowa. Jej liście mają inny kolor, niż klasycznej - są czerwono-fioletowe, co wpływa na zabarwienie naparu. Filiżanka fioletowej herbaty z kenii zawiera mniej teiny niż napar z czarnej czy zielonej herbaty. Smak ma delikatny. Nieliczne badania sugerują, że ma za to znacznie mocniejsze działanie odchudzające niż klasyczne herbaty.
matcha. Zazwyczaj tworzona z zielonej herbaty, w Kenii produkuje się białą matchę lub będącą mieszanką białej z zieloną.
[data] => 2021-02-04 10:12:41
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jakie-odmiany-ile-herbaty-produkuje-kenia
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 14962
[title] => Herbata kenijska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jakie odmiany i ile herbaty produkuje Kenia?
[keywords] => herbata, czarna herbata, zielona herbata, ciekawostki
[opis] => W Kenii w przemyśle herbacianym pracują całe rodziny i wioski. Kraj jest w pierwszej trójce światowych producentów tego suszu. Co ciekawe, herbata pojawiła się w Kenii dopiero w XX wieku i to zupełnie przez przypadek - miała być raczej dekoracyjnym krzewem niż rośliną uprawną.
[desc] => W Kenii w przemyśle herbacianym pracują całe rodziny i wioski. Kraj jest w pierwszej trójce światowych producentów tego suszu. Co ciekawe, herbata pojawiła się w Kenii dopiero w XX wieku i to zupełnie przez przypadek - miała być raczej dekoracyjnym krzewem niż rośliną uprawną.
[kategorie] => 195
[powiazane] => 626,818,632,622,949,633
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => czarna herbata
[nazwa_url] => czarna-herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zielona herbata
[nazwa_url] => zielona-herbata
)
)
)
1
2021-02-04 10:12:41
Jakie odmiany i ile herbaty produkuje Kenia?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
W Kenii w przemyśle herbacianym pracują całe rodziny i wioski. Kraj jest w pierwszej trójce światowych producentów tego suszu. Co ciekawe, herbata pojawiła się w Kenii dopiero w XX wieku i to zupełnie przez przypadek - miała być raczej dekoracyjnym krzewem niż rośliną uprawną.
Jak w Kenii pojawiła się herbata?
Choć krzewy herbaciane nigdy tu nie rosły, okazało się, że ciepły i górzysty klimat Kenii świetnie nadaje się do uprawy herbaty. Przywieźli ją oczywiście Brytyjczycy, choć droga do uprawy była nietypowa. Zazwyczaj osadnicy z Wysp próbowali rozwinąć uprawy herbaty wszędzie, gdzie się pojawili.
Tu jednak prekursorem miał być jeden z osadników, który w 1902 roku zasadził kilka krzewów herbaty dla ozdoby. Okazało się, że roślina bardzo dobrze rozwija się w tutejszych warunkach i zaczęto rozwijać uprawy na większą skalę. Pierwsze komercyjne plantacje datuje się na 1918 rok. Kilkanaście lat później herbata była już dostępna w Wielkiej Brytanii, gdzie stanowiła ważną część mieszanek.
Ile herbaty produkuje się w Kenii?
Statystyki dotyczące produkcji herbaty dostępne są od lat 60. XX wieku. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 1961 roku w Kenii niecałe 18 tys. ha pól uprawnych przeznaczonych było na produkcję herbaty. Zakładano kolejne plantacje, i już w 1991 roku ich powierzchnia przekroczyła 100 tys. ha. Z kolei na koniec 2019 roku herbatę uprawiano w Kenii na powierzchni 270 tys. ha.
Jakie efekty przyniosły rozrastające się pola uprawne herbaty w Kenii? Podczas gdy 70 lat temu w ciągu roku produkowano niewiele ponad 12 tys. ton, to już na początku lat 90. XX wieku liczba ta przekroczyła 200 tys. ton. Według danych FAO, w 2019 roku w Kenii wyprodukowano ponad 458 ton herbaty.
Herbata nie jest główną, ale jedną z ważniejszych gałęzi kenijskiej gospodarki. I jednocześnie jednym z największych producentów herbacianego suszu na świecie. W 2019 roku uplasowała się na podium, zaraz za Chinami i Indiami. Producentami są zarówno wielkie korporacje, jak i miejscowi plantatorzy, który sprzedają liście do skupu.
Dzięki kenijskiemu klimatowi, zbiory odbywają sie tu niemal przez cały rok. Produkuje się tu przede wszystkim czarną herbatę, ale także w niewielkich ilościach białą i zieloną. Najpopularniejsza jest czysta odmiana assamska, nie brakuje również licznych wyhodowanych lokalnie odmian, np. herbaty fioletowej.
Jakie herbaty produkuje się w Kenii?
Gdy okazało się, że kenijskie gleby i powietrze idealnie nadają się do uprawy herbaty, a jej smak jest doceniany na świecie, przemysł herbaciany rozwinął się na dobre. Podstawowym towarem jest nadal czarna herbata z Assamu, jednak cały czas prowadzone są badania nad nowymi odmianami kenijskiej herbaty.
Najważniejsze herbaty z Kenii:
czarna. Mocny, wyrazisty napar doskonale nadaje się na rozbudzenie, jak i na pobudzenie w chłodne dni. Posmak ma delikatnie słodkawy.
zielona. Zebrane liście od razu gotuje się na parze i delikatnie skręca. Dają orzeźwiający napar o złotym kolorze i intensywnym smaku.
fioletowa. Jej liście mają inny kolor, niż klasycznej - są czerwono-fioletowe, co wpływa na zabarwienie naparu. Filiżanka fioletowej herbaty z kenii zawiera mniej teiny niż napar z czarnej czy zielonej herbaty. Smak ma delikatny. Nieliczne badania sugerują, że ma za to znacznie mocniejsze działanie odchudzające niż klasyczne herbaty.
matcha. Zazwyczaj tworzona z zielonej herbaty, w Kenii produkuje się białą matchę lub będącą mieszanką białej z zieloną.
Ta fioletowa mnie zaintrygowała i z chęcią bym ją kupił i pił sobie w pracy. W w biurze spędzam 3/4 życia. Oby tylko nie liściasta bo nie mam zamiaru non stop myć kubka.