Herbata grandpa style - parzenie i picie herbaty w stylu dziadka. Na czym polega?
Array
(
[id] => 1276
[autor] => 40
[tytul] => Herbata grandpa style - parzenie i picie herbaty w stylu dziadka. Na czym polega?
[tekst] =>
Choć wywraca do góry nogami wszelkie zasady parzenia i serwowania herbaty, grandpa style ma swoich zwolenników. Można w ten sposób przyrządzić niemal każdą herbatę, byle miała wystarczająco duże liście. Sprawdź, jak parzyć herbatę w stylu dziadka.
Jak pije się herbatę grandpa style?
Herbata w stylu dziadka to zdecydowanie herbata dla leniwych, lub, jak kto woli, zbyt zapracowanych, by spędzić choć sekundę dłużej na przyrządzaniu herbaty, niż to jest konieczne.
Parząc herbatę w stylu dziadka, tradycyjnie zalewamy liście herbaciane w dużym naczyniu, kubku lub szklance, a następnie pijemy ją, cedząc przez zęby. Z tego powodu najlepiej smakuje w samotności — nie trzeba przejmować się, że na zębach zostanie kawałek liścia.
Nazwa sposobu parzenia i picia herbaty nie jest przypadkowa — cieszy się sporą popularnością wśród starszych osób mieszkających w zachodniej części Chin.
Jak przyrządzić herbatę grandpa style?
Nie ma chyba prostszego sposobu przyrządzania herbaty niż właśnie w tym stylu. Bezpośrednio do kubka wrzucamy łyżeczkę suszu i zalewamy ok. 200 ml ciepłej wody. Po 2-3 minutach kosztujemy. Jeśli odpowiednio naciagnęła — pijemy, aż naczynie będzie wypełnione tylko w ok. 1/3. Wtedy dolewamy wodę i pijemy ponownie. Gdy napar stanie się zbyt delikatny, dorzucamy susz i tak w kółko.
Jeśli chcemy cieszyć się jeszcze lepszym smakiem i aromatem naszej herbaty, warto zwrócić uwagę na szczegóły. Przede wszystkim, używanie herbaty o większych liściach jest wygodniejsze, ponieważ łatwiej jest ją pić bez potrzeby przecedzania. Ponadto większe liście powodują, że herbata parzy się wolniej, co pozwala nam delektować się jej smakiem i aromatem przez dłuższy czas.
Jaką herbatę wybrać do stylu dziadka?
Eksperymentować można oczywiście ze wszystkim, ale na początek polecamy do grandpa style zielone herbaty o dużych liściach. Dobrym wyborem będą np. herbaty z chińskich prowincji Anhui czy Zhejiang, takie jak Taiping Houkui lub Lung Ching.
Herbaty zielone z Anhui to wyjątkowe herbaty, które charakteryzują się delikatnym smakiem i orzeźwiającym aromatem. Są one zbierane ręcznie z wysokogórskich plantacji, co zapewnia ich wyjątkową jakość. Natomiast Lung Ching to jedna z najbardziej znanych chińskich herbat zielonych, która charakteryzuje się jasnozielonym kolorem i subtelnie słodkawym smakiem.
[data] => 2023-07-18 15:35:15
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-grandpa-style-parzenie-i-picie-herbaty-w-stylu-dziadka-na-czym-polega
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 20220
[title] => Herbata grandpa style - parzenie i picie herbaty w stylu dziadka. Na czym polega?
[desc] => Choć wywraca do góry nogami wszelkie zasady parzenia i serwowania herbaty, grandpa style ma swoich zwolenników. Można w ten sposób przyrządzić niemal każdą herbatę, byle miała wystarczająco duże liście. Sprawdź, jak parzyć herbatę w stylu dziadka.
[keywords] => herbata, zielona herbata, ciekawostki, parzenie
[opis] => Choć wywraca do góry nogami wszelkie zasady parzenia i serwowania herbaty, grandpa style ma swoich zwolenników. Można w ten sposób przyrządzić niemal każdą herbatę, byle miała wystarczająco duże liście. Sprawdź, jak parzyć herbatę w stylu dziadka.
[powiazane] => 1255,1264,1273,1239,1236
[kategorie] => 194
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => parzenie
[nazwa_url] => parzenie
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zielona herbata
[nazwa_url] => zielona-herbata
)
)
)
1
2023-07-18 15:35:15
Herbata grandpa style - parzenie i picie herbaty w stylu dziadka. Na czym polega?
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Choć wywraca do góry nogami wszelkie zasady parzenia i serwowania herbaty, grandpa style ma swoich zwolenników. Można w ten sposób przyrządzić niemal każdą herbatę, byle miała wystarczająco duże liście. Sprawdź, jak parzyć herbatę w stylu dziadka.
Jak pije się herbatę grandpa style?
Herbata w stylu dziadka to zdecydowanie herbata dla leniwych, lub, jak kto woli, zbyt zapracowanych, by spędzić choć sekundę dłużej na przyrządzaniu herbaty, niż to jest konieczne.
Parząc herbatę w stylu dziadka, tradycyjnie zalewamy liście herbaciane w dużym naczyniu, kubku lub szklance, a następnie pijemy ją, cedząc przez zęby. Z tego powodu najlepiej smakuje w samotności — nie trzeba przejmować się, że na zębach zostanie kawałek liścia.
Nazwa sposobu parzenia i picia herbaty nie jest przypadkowa — cieszy się sporą popularnością wśród starszych osób mieszkających w zachodniej części Chin.
Jak przyrządzić herbatę grandpa style?
Nie ma chyba prostszego sposobu przyrządzania herbaty niż właśnie w tym stylu. Bezpośrednio do kubka wrzucamy łyżeczkę suszu i zalewamy ok. 200 ml ciepłej wody. Po 2-3 minutach kosztujemy. Jeśli odpowiednio naciagnęła — pijemy, aż naczynie będzie wypełnione tylko w ok. 1/3. Wtedy dolewamy wodę i pijemy ponownie. Gdy napar stanie się zbyt delikatny, dorzucamy susz i tak w kółko.
Jeśli chcemy cieszyć się jeszcze lepszym smakiem i aromatem naszej herbaty, warto zwrócić uwagę na szczegóły. Przede wszystkim, używanie herbaty o większych liściach jest wygodniejsze, ponieważ łatwiej jest ją pić bez potrzeby przecedzania. Ponadto większe liście powodują, że herbata parzy się wolniej, co pozwala nam delektować się jej smakiem i aromatem przez dłuższy czas.
Jaką herbatę wybrać do stylu dziadka?
Eksperymentować można oczywiście ze wszystkim, ale na początek polecamy do grandpa style zielone herbaty o dużych liściach. Dobrym wyborem będą np. herbaty z chińskich prowincji Anhui czy Zhejiang, takie jak Taiping Houkui lub Lung Ching.
Herbaty zielone z Anhui to wyjątkowe herbaty, które charakteryzują się delikatnym smakiem i orzeźwiającym aromatem. Są one zbierane ręcznie z wysokogórskich plantacji, co zapewnia ich wyjątkową jakość. Natomiast Lung Ching to jedna z najbardziej znanych chińskich herbat zielonych, która charakteryzuje się jasnozielonym kolorem i subtelnie słodkawym smakiem.