Chińskie oolongi z gór Wuyi swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają niezwykłym okolicznościom przyrody, w których dorastają krzewy herbaciane - obszar słynie z różnorodności, która przyczyniła się do wpisania terenu na listę UNESCO. A do tego były świadkami, a właściwie biernymi uczestnikami, historycznych wydarzeń. Dowiedz się więcej o tej niezwykłej herbacie.
Jedne z najlepszych oolongów na świecie pochodzą z chińskich gór Wuyi. Krzewy uprawiane są na terenie rezerwatu przyrodniczego oraz w jego bezpośrednim sąsiedztwie. Po zerwaniu liście są przetwarzane - częściowo fermentowane, prażone i suszone, aż powstanie z nich napar na niebieską herbatę.
Pasmo górskie Wuyi Shanmai, na którego zboczach dojrzewają krzewy, z których powstają doskonałe oolongi, znajduje się w północno-wschodniej części Chin, na styku prowincji Fujian oraz Jiangxi. W sumie obejmuje obszar rozciągający się na długości ok. 500 km. Średnią wysokość określa się na między 1000 a 1500 m n.p.m., a najwyższy szczyt, Huanggang Shan, mierzy 2158 m n.p.m.
Na obszarze pasma Wuyi żyje ponad 140 gatunków ptaków, gadów i płazów, w tym zagrożonych wyginięciem, oprócz herbaty rośnie tu wiele roślin o leczniczych właściwościach. Roztaczają się stąd malownicze widoki, a teren ma duże znaczenie kulturowe. Dlatego od 1999 roku pasmo górskie Wuyi wpisane jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Najcenniejsze krzewy uprawia się na niewielkim obszarze znajdującym się na terenie chronionym, na wysokości 700 m n.p.m. Panuje tu całkowity zakaz stosowania pestycydów, za to gleba bogata jest w minerały, które zawdzięcza tutejszym formacjom skalnym. Pochodząca stąd herbata nosi nazwę Zheng Yan.
Nieco tańsza jest herbata Ban Yan, której krzewy rosną w niższych, mniej kamienistych partiach. Smakosze od razu wyczują różnicę, która wynika z innego stanu chemicznego gleby - mniej minerałów sprawia, że jest mniej wyrazista. Nadal jednak są to oolongi wysokiej jakości.
Najniżej, wzdłuż brzegów rzeki Nine Bands, rosną krzewy, z których powstaje herbata Zhou Cha. Tutejsza gleba zawiera najmniej minerałów, niemniej tereny graniczące z rezerwatem przyrody nadal wydają krzewy o liściach wysokiej jakości.
Herbaty z Wuyi odegrały ważną rolę w historii Stanów Zjednoczonych Ameryki. W czasach kolonialnych statki brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej przywoziły do Nowego Świata herbatę importowaną z Chin, w tym właśnie oolongi pochodzące z górskiego pasma na granicy prowincji Fujian i Jiangxi. Wtedy jednak herbata znana była pod nazwą Bohea.
W 240 skrzyniach, które w grudniu 1773 roku trafiły do wody w ramach protestu mieszkańców Kolonii Zatoki Massachusetts, znajdowały się między innymi herbaty z Wuyi. Zdarzenie przeszło do historii jako herbatka bostońska.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.