2021-12-10 08:25:21, ostatnia zmiana 2025-03-19 11:07:01
Herbata po marokańsku - touarega. Jak parzyć? Przepis na słodką herbatę z miętą
Autor:
Paweł Małkowski
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Array
(
[id] => 2
[nazwisko] => Paweł Małkowski
[opis] =>
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź przepis na touarega - herbatę po marokańsku.
Touarega - tradycja picia herbaty w Maroku
W Maroku herbatę pija się nieustannie - podczas wielkich uroczystości i na co dzień. W towarzystwie gości i w rodzinnym gronie. Podaje się ją o każdej porze, ale najważniejszym momentem jest popołudniowa herbata, do której siada się za stołem zastawionym słodkościami.
Turyści bywają zaskoczeni smakiem tutejszej herbaty - jest wyjątkowo słodka, czasami do granic możliwości. A trzeba pamiętać, że odmówienie wypicia filiżanki herbaty może być potraktowane przez gospodarza jak potwarz. Zazwyczaj nie poprzestaje się tylko na jednej filiżance, zgodnie z tradycją należy wychylić ich trzy - za życie, miłość i śmierć.
Co ciekawe, marokańską herbatę pija się również podczas największych upałów. Uczucie, że pragnienie gasimy zimnym napojem, jest złudne i krótkotrwałe - obniżamy temperaturę, przez co organizm musi ją ponownie podnieść. Natomiast ciepła herbata z miętą doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.
Przepis na herbatę po marokańsku
Zielona herbata to w gorącym Maroku zawsze chińska gunpowder. Mięta najlepsza będzie świeża, ale jako zamiennik można wykorzystać również suszoną. Cukier może być najzwyklejszy, biały.
Największym zaskoczeniem jest temperatura wody - wbrew wszelkim standardom, w Maroku zieloną herbatę zalewa się wrzątkiem. Co więcej, w niektórych domach czajnik z parzącą się herbatą dodatkowo się podgrzewa, aby zagotować napar.
Przepis na touarega
Składniki
Herbaciany susz, świeżą lub suszoną miętę oraz cukier wkładamy do czajnika. Świeżą miętę warto delikatnie pognieść, by łatwiej puściła soki. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia aż na 10 minut. W razie potrzeby mieszamy cukier, by się rozpuścił i przelewamy napar przez sitko do szklanek.
Herbatę warto podawać w małych, ok. 100-150 ml szklankach z cienkiego szkła, najlepiej w metalowych koszyczkach lub pięknie zdobionych - dzięki temu jeszcze bardziej zbliżymy się estetycznie do oryginału.
Warto również zwrócić uwagę na sposób, w jaki przelewamy napar do szklanek - powinno się to robić, na przemian unosząc czajnik w górę i opuszczając go w dół, aby wytworzyła się charakterystyczna piana.