Herbata po marokańsku - touarega. Jak parzyć? Przepis na słodką herbatę z miętą
Array
(
[id] => 1098
[autor] => 40
[tytul] => Herbata po marokańsku - touarega. Jak parzyć? Przepis na słodką herbatę z miętą
[tekst] =>
Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź przepis na touarega - herbatę po marokańsku.
Touarega - tradycja picia herbaty w Maroku
W Maroku herbatę pija się nieustannie - podczas wielkich uroczystości i na co dzień. W towarzystwie gości i w rodzinnym gronie. Podaje się ją o każdej porze, ale najważniejszym momentem jest popołudniowa herbata, do której siada się za stołem zastawionym słodkościami.
Turyści bywają zaskoczeni smakiem tutejszej herbaty - jest wyjątkowo słodka, czasami do granic możliwości. A trzeba pamiętać, że odmówienie wypicia filiżanki herbaty może być potraktowane przez gospodarza jak potwarz. Zazwyczaj nie poprzestaje się tylko na jednej filiżance, zgodnie z tradycją należy wychylić ich trzy - za życie, miłość i śmierć.
Co ciekawe, marokańską herbatę pija się również podczas największych upałów. Uczucie, że pragnienie gasimy zimnym napojem, jest złudne i krótkotrwałe - obniżamy temperaturę, przez co organizm musi ją ponownie podnieść. Natomiast ciepła herbata z miętą doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.
Przepis na herbatę po marokańsku
Zielona herbata to w gorącym Maroku zawsze chińska gunpowder. Mięta najlepsza będzie świeża, ale jako zamiennik można wykorzystać również suszoną. Cukier może być najzwyklejszy, biały.
Największym zaskoczeniem jest temperatura wody - wbrew wszelkim standardom, w Maroku zieloną herbatę zalewa się wrzątkiem. Co więcej, w niektórych domach czajnik z parzącą się herbatą dodatkowo się podgrzewa, aby zagotować napar.
Przepis na touarega
Składniki
3 łyżki zielonej herbaty gunpowder
4 łyżki cukru
6 gałązek mięty
700 ml wrzątku
Herbaciany susz, świeżą lub suszoną miętę oraz cukier wkładamy do czajnika. Świeżą miętę warto delikatnie pognieść, by łatwiej puściła soki. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia aż na 10 minut. W razie potrzeby mieszamy cukier, by się rozpuścił i przelewamy napar przez sitko do szklanek.
Herbatę warto podawać w małych, ok. 100-150 ml szklankach z cienkiego szkła, najlepiej w metalowych koszyczkach lub pięknie zdobionych - dzięki temu jeszcze bardziej zbliżymy się estetycznie do oryginału.
Warto również zwrócić uwagę na sposób, w jaki przelewamy napar do szklanek - powinno się to robić, na przemian unosząc czajnik w górę i opuszczając go w dół, aby wytworzyła się charakterystyczna piana.
[data] => 2021-12-10 08:25:21
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-po-marokansku-touarega-jak-parzyc-przepis-na-slodka-herbate-z-mieta
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 0
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17288
[desc] => Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź przepis na touarega - herbatę po marokańsku.
[title] => Herbata po marokańsku - touarega. Jak parzyć? Przepis na słodką herbatę z miętą
[keywords] => herbata, zielona herbata, zioła, przepis
[opis] => Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź przepis na touarega - herbatę po marokańsku.
[kategorie] => 194
[powiazane] => 610,628,818,822,892
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => zielona herbata
[nazwa_url] => zielona-herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zioła
[nazwa_url] => ziola
)
)
)
1
2021-12-10 08:25:21
Herbata po marokańsku - touarega. Jak parzyć? Przepis na słodką herbatę z miętą
Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź przepis na touarega - herbatę po marokańsku.
Touarega - tradycja picia herbaty w Maroku
W Maroku herbatę pija się nieustannie - podczas wielkich uroczystości i na co dzień. W towarzystwie gości i w rodzinnym gronie. Podaje się ją o każdej porze, ale najważniejszym momentem jest popołudniowa herbata, do której siada się za stołem zastawionym słodkościami.
Turyści bywają zaskoczeni smakiem tutejszej herbaty - jest wyjątkowo słodka, czasami do granic możliwości. A trzeba pamiętać, że odmówienie wypicia filiżanki herbaty może być potraktowane przez gospodarza jak potwarz. Zazwyczaj nie poprzestaje się tylko na jednej filiżance, zgodnie z tradycją należy wychylić ich trzy - za życie, miłość i śmierć.
Co ciekawe, marokańską herbatę pija się również podczas największych upałów. Uczucie, że pragnienie gasimy zimnym napojem, jest złudne i krótkotrwałe - obniżamy temperaturę, przez co organizm musi ją ponownie podnieść. Natomiast ciepła herbata z miętą doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.
Przepis na herbatę po marokańsku
Zielona herbata to w gorącym Maroku zawsze chińska gunpowder. Mięta najlepsza będzie świeża, ale jako zamiennik można wykorzystać również suszoną. Cukier może być najzwyklejszy, biały.
Największym zaskoczeniem jest temperatura wody - wbrew wszelkim standardom, w Maroku zieloną herbatę zalewa się wrzątkiem. Co więcej, w niektórych domach czajnik z parzącą się herbatą dodatkowo się podgrzewa, aby zagotować napar.
Przepis na touarega
Składniki
3 łyżki zielonej herbaty gunpowder
4 łyżki cukru
6 gałązek mięty
700 ml wrzątku
Herbaciany susz, świeżą lub suszoną miętę oraz cukier wkładamy do czajnika. Świeżą miętę warto delikatnie pognieść, by łatwiej puściła soki. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia aż na 10 minut. W razie potrzeby mieszamy cukier, by się rozpuścił i przelewamy napar przez sitko do szklanek.
Herbatę warto podawać w małych, ok. 100-150 ml szklankach z cienkiego szkła, najlepiej w metalowych koszyczkach lub pięknie zdobionych - dzięki temu jeszcze bardziej zbliżymy się estetycznie do oryginału.
Warto również zwrócić uwagę na sposób, w jaki przelewamy napar do szklanek - powinno się to robić, na przemian unosząc czajnik w górę i opuszczając go w dół, aby wytworzyła się charakterystyczna piana.