Samodzielnie przygotowana mieszanka herbat pozwala na uzyskanie smaku i aromatu, który najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jakie składniki mogą przydać się do stworzenia własnej herbaty. Na początku nie trzeba kupować żadnych akcesoriów, wystarczy kilka przedmiotów, które znajdziemy w każdej kuchni.

Po co tworzyć mieszankę herbacianą?

Jednorodne herbaty są bardzo smaczne, ale nie ma powodu, aby się ograniczać. Samodzielne przygotowywanie mieszanek herbat pozwala łączyć ulubione smaki, tworzyć zupełnie nowe nuty i sprawia wiele przyjemności. 

Mieszankę można przygotować dla siebie, ale ciekawa kompozycja będzie także świetnie nadawała się na prezent. Szczególnie, jeśli połączymy smaki zgodnie z gustem osoby, którą chcemy obdarować. 

Jakie składniki do mieszanki herbat?

Punktem wyjścia jest baza. Najczęściej jako podstawowy składnik mieszanek wykorzystuje się herbaty czarne lub zielone, ale można eksperymentować równie dobrze z oolongami, herbatami białymi czy pu-erh.

Do nich dobieramy zioła, kwiaty lub owoce, które nadadzą herbacianej mieszance oryginalnego smaku. Na początek można sięgnąć po sprawdzone dodatki:

  • miętę

  • rumianek

  • hibiskus

  • bławatek

  • kwiat róży

  • skórkę pomarańczy

  • jabłko

Z czasem warto rozszerzyć wachlarz i sięgnąć po inne zioła, owoce, korzenie czy przyprawy:

  • pokrzywę

  • fiołki

  • żurawinę

  • czarny bez

  • kwiat czarnej malwy

  • maliny

  • truskawki

  • borówki

  • gruszkę

  • ananasa

  • laskę cynamonu

  • laskę wanilii 

  • koper włoski

  • anyż

  • imbir

Aromaty w herbacie

Kolejnym elementem, który bywa wykorzystywany w mieszankach herbat, są aromatyczne olejki - kwiatowe, owocowe, na bazie przypraw, które wzmacniają zapach naparu. Wykorzystanie ich nie jest konieczne, ale często jest jedynym sposobem na wydobycie ulubionego aromatu. 

Wykorzystanie olejków wcale nie musi być złe. Choćby popularne herbaty earl grey - to właśnie mieszanka czarnej herbaty z olejkiem bergamoty, który nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Spożywczych olejków w sprzedaży jest cała gama. Najlepiej zacząć od tych, których zadaniem będzie jedynie wzmocnienie składnika, który dodajemy. 

Akcesoria do mieszania herbaty

Nie trzeba od razu robić wielkich zakupów, by rozpocząć mieszanie herbaty. Większość potrzebnych akcesoriów znajdziemy w domu. Oprócz składników na susz, warto przygotować:

  • łyżeczkę do herbaty

  • 3 filiżanki

  • 3 zaparzacze do herbaty

  • notatnik i telefon z minutnikiem

  • wagę (opcjonalnie)

Idealna byłaby mała waga kuchenna, z dokładnością do 0,1 grama. To pozwala na eksperymenty na małych ilościach suszu. Wagę można zastąpić łyżeczką, jednak trzeba wtedy skrupulatnie odmierzać ilość suszu. Susz każdej rośliny czy przyprawy ma inną objętość i wagę, ale dla uśrednienia można przyjąć, że 1 łyżeczka to 2 gramy, a więc pół łyżeczki waży 1 gram, natomiast 1/4 łyżeczki - pół grama. 

Jak przygotować własną mieszankę herbat?

Najlepiej zacząć od najprostszych kompozycji, zawierających 2-3 składniki i stopniowo rozszerzać eksperyment. Nie warto również zakładać, że za pierwszym razem stworzymy kilka ciekawych wariantów. Dość szybko zmysł powonienia i kubki smakowe mogą zmęczyć się i nie wychwycimy kolejnych zmian smaków i aromatów. 

Pierwszym krokiem podczas przygotowywania mieszanki powinno być osobne zaparzenie każdego ze składników, aby poczuć w pełni gamę jego smaków i aromatów. Może to być niewielka ilość suszu i wody - jedna trzecia filiżanki naparu zupełnie wystarczy.

Temperatury i czas parzenia składników 

Co do zasady, wszystkie składniki, które nie są herbatą, zalewamy wodą o temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza i zaparzamy ok. 3 minut. To pozwoli wydobyć z produktu jak najwięcej. Z kolei herbaty parzymy zgodnie z ich rodzajem, uwzględniając zarówno temperaturę, jak i czas parzenia. 

Jeśli chcemy stworzyć mieszankę zielonej herbaty ze skórką cytrynową, stajemy przed dylematem - zaparzać wodą o temperaturze 80 czy 100 stopni Celsjusza? Zawsze lepiej wtedy wybrać wartości odpowiednie dla zielonej herbaty. Skórka cytryny i tak odda smak i aromat do naparu, ale być może będziemy musieli użyć jej więcej, aby uzyskać taki smak efekt.

Sprawa bardziej się komplikuje, gdy chcemy np. połączyć susz herbaty zielonej z białą i doprawić go jaśminem. Nie ma jednej gotowej recepty, jak to zrobić i właśnie na tym polega cała przyjemność samodzielnego mieszania herbaty - szukamy idealnej proporcji suszu oraz temperatury i czasu parzenia.

Jak mieszać herbaty?

Gdy mamy przed sobą trzy filiżanki z zaparzaczami, do pierwszego wsypujemy w sumie jedną łyżeczkę suszu, np. pół łyżeczki zielonej herbaty, jedną czwartą łyżeczki kwiatów hibiskusa i jedną czwartą łyżeczki suszonych jagód. Ilość dokładnie odmierzamy i zapisujemy. Do drugiej i trzeciej filiżanki wsypujemy te same składniki, ale zmieniając ich proporcje. Wszystko dokładnie notujemy. 

Jednocześnie zaparzamy herbatę we wszystkich filiżankach. Oczywiście zapisujemy temperaturę i czas parzenia. Kosztujemy po kolei napar, najlepiej przepijając go czystą wodą. Z tego eksperymentu wybieramy kompozycję, która najbardziej nam odpowiada. W następnym kroku wsypujemy susz w identycznej proporcji do zaparzaczy, ale zalewamy wodą o różnej temperaturze i notujemy. Po zaparzeniu ponownie degustujemy. Kolejnym krokiem może być zmiana czasu parzenia. 

Jeśli uda się nam skomponować idealną własną mieszankę herbaty, pozostaje tylko jeden etap - przeliczenie proporcji i przygotowanie większej ilości suszu. Ważne, by od razu zapisać temperaturę i czas parzenia. Nie warto zrażać się pierwszymi porażkami, bo poszukiwanie idealnego smaku herbaty do niekończąca się podróż.