Kawa i Herbata miesiąca CZERWIEC! Przez cały miesiąc kawa PIXEL Ethiopia Biftu Gudina Washed oraz Herbata Oolong Milk taniej o 20%!
Herbatę lapacho przyrządza się z opiłków z wewnętrznej strony kory niektórych drzew z rodzaju Tabebuja, obejmującego ok. 100 gatunków. Tabebuja występują w klimacie tropikalnym, od Karaibów aż po północną część Argentyny. Najpopularniejszym drzewem, z którego pozyskuje się susz na herbatę, jest Tabebuia impetiginosa.
Napar lapacho stosowany jest przez Indian, którzy zamieszkują tereny Peru, Boliwii, Brazylii, Nikaragui, Kolumbii i Paragwaju. Zależnie od lokalnych zwyczajów lub języka, lapacho nazywane jest również taheebo, pau d’arco, ipe roxo. W pozostałej części świata lapacho znane jest jako herbata Inków.
Napar z lapacho bogaty jest w wapń, żelazo, magnez, mangan, potas. Zawiera także koenzym Q10, alkaloidy, kwasy hydrobenzoesowe. Oprócz tego w składzie znajdziemy również dwie oryginalne substancje - lapachol oraz beta-lapachon. Lapachol sprawdza się w farbowaniu tkanin poliamidowych.
Podobnie jak wielu ludowym ziołom, lapacho przypisuje się szerokie działanie - od przeciwwirusowego, przeciwgrzybicznego i przeciwbakteryjnego, przez wspomaganie trawienia, wzmacnianie odporności, po leczenie astmy i alergii, na nawet nowotworów.
Z tym ostatnim wiąże się oczywiście największe nadzieje, jednak nie ma badań, które udowadniałyby przeciwnowotworowe działanie lapacho. Prowadzono różne testy, niektóre nawet wykazały, że kora pokonała komórki raka płuc in vitro, a u myszy spowolniła rozprzestrzenianie się komórek rakowych.
Jednocześnie jednak badania pokazały, że na niektóre rodzaje nowotworów lapacho działa wręcz stymulująco. Prowadzone w latach 60. XX wieku badania na ludziach wykazały również silne toksyczne działanie rośliny na organizm, zaprzestano więc dalszych eksperymentów.
Ponieważ napar może mieć działanie toksyczne, nie wolno podawać go dzieciom ani kobietom w ciąży lub karmiącym. U mężczyzn z kolei przyjmowany długotrwale może obniżać płodność.
Lapacho może również zakłócić działanie leków przeciwzakrzepowych. Przedawkowanie może spowodować ból brzucha, nudności, a nawet wymioty. Dopuszczalna maksymalna dawka u zdrowej osoby to 5 filiżanek dziennie przez miesiąc.
Najbardziej efektywny jest odwar z lapacho. Aby go przygotować, należy zagotować w garnku ok. 500 ml wody. Gdy woda zawrze, wrzucamy do garnka 1 łyżkę kory. Gotujemy odwar pod przykryciem jeszcze przez 5 minut na mniejszym ogniu, a następnie odstawiamy na kolejne 15 minut do ostudzenia.
Smak lapacho jest gorzki i kwaskowaty. Tradycyjne odwar gotuje się dłużej - przez 20 minut, jednak jego smak jest wtedy bardzo intensywny.
Lapacho znajduje się na liście zagrożonych gatunków, dlatego kory nie można pozyskiwać na dużą skalę. Zdarza się, że nieuczciwi producenci mieszają korę lapaczo z innymi gatunkami lub w ogóle oferują korę pochodzącą z innych gatunków.
Dlatego warto zaopatrywać się w dobrych sklepach zielarskich, które sprowadzają lapacho ze sprawdzonych źródeł. 100 g suszu kosztuje ok. 20-30 zł.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.