Array
(
[id] => 864
[autor] => 27
[tytul] => Tajemnica torebek do kawy i herbaty
[tekst] =>
Zastanawialiście się kiedyś, z czego wykonana jest klasyczna torebka do kawy, którą wykorzystuje ogromna większość producentów i palarni? Albo czy torebki po herbacie można kompostować? Postaramy się to wyjaśnić.
Nie zawsze bowiem da się osiągnąć 100% ekologiczności podczas produkowania opakowań. Można jednak stopniowo zwiększać ten procent, by w przyszłości jak najmniej szkodzić środowisku.
Zacznijmy od kawy.
Niedawno zapytaliśmy was w ankiecie, czy wiecie, z czego produkowane są torebki do kawy. Większość z was uznała, że ziarenka pakowane są w opakowania z aluminium (53,1%), papieru (40,6%), plastiku PE (32,5%) oraz plastiku PET (26,3%). Nie byliście daleko od prawdy.
Niestety, ze względu na specyfikę produktu torebki do kawy produkuje się w taki sposób, że łączy się różne materiały, a ich późniejsze rozłączenie najczęściej jest niemożliwe. Co to oznacza? To, że takich produktów nie można poddać recyclingowi.
Najczęściej torebki, w które zapakowane są ziarna, produkowane są z połączenia różnych materiałów biodegradowalnych, które w środowisku naturalnym rozkładają się do 10 miesięcy. I tutaj trzeba przyznać, że coraz większa liczba producentów i palarni bardzo świadomie poprawia skład swoich opakowań, by nadążyć za swoimi coraz bardziej świadomymi klientami. Czy wkrótce doczekamy się w pełni recyklingowanych opakowań? Pewnie tak.
Na razie aby zwiększyć ekologiczność takiego zakupu, można wybierać opakowanie, które zawierają jak największy procent papieru. I sklepy, które dbają o środowisko także podczas pakowania swoich produktów przed wysyłką (ale o tym opowiem szerzej w kolejnym tekście).
A co z herbatą?
Wydawać by się mogło, że herbaciane torebki są biodegradowalne, jednak nie jest to prawda. Nie wszystkie opakowania herbaty nadają się do tego, by wrzucić je do kosza z odpadami bio albo do kompostu. Koniecznie trzeba sprawdzić, z czego torebki są produkowane.
Nowoczesne materiały dają dużo możliwości, by stworzyć produkt w pełni biodegradowalny i kompostowalny. Najprościej jest z etykietką dołączaną do torebki, gdyż rzadko kiedy wykonana jest z czegoś innego niż papier. Mało tego, niektórzy producenci w ogóle z niej rezygnują – przecież torebki i tak pakowane są w kartonik, na którymi widnieje informacja co to za herbata. Ważne jest natomiast, aby nadruk na etykietce torebki wykonany był z pomocą tuszów naturalnych, na przykład produkowanych na bazie warzyw.
Sama torebka może być wyprodukowana z przetworzonej skrobi kukurydzianej oraz biodegradowalnej celulozy. Całość (torebka, sznureczek, etykietka) powinny być połączone za pomocą ciepła a nie kleju.
Zanim więc wrzucimy wykorzystaną torebkę herbaty do kompostu, musimy mieć pewność, że wykonana została ona w całości z materiałów biodegradowalnych. Jeśli wyrzucimy torebkę z zawartością np. PET, zanieczyścimy cały kompost.
Zawsze można też zdać pytanie producentowi, czy jego produkt jest w pełni biodegradowalny. A jeśli nie dostaniemy odpowiedzi (albo będzie ona niesatysfakcjonująca), pozostaje tylko wyrzucić torebkę do odpadów organicznych.
[data] => 2019-11-14 09:29:05
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => tajemnica-torebek-do-kawy-i-herbaty-2019-11-14
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 12490
[opis] => Zastanawialiście się kiedyś, z czego wykonana jest klasyczna torebka do kawy, którą wykorzystuje ogromna większość producentów i palarni? Albo czy torebki po herbacie można kompostować? Postaramy się to wyjaśnić.
[desc] => Zastanawialiście się kiedyś, z czego wykonana jest klasyczna torebka do kawy, którą wykorzystuje ogromna większość producentów i palarni? Albo czy torebki po herbacie można kompostować? Postaramy się to wyjaśnić.
[title] => Tajemnica torebek do kawy i herbaty
[keywords] => herbata, torebki, saszetki, tajemnica, właściwości, kawa
[kategorie] => 194
[powiazane] => 573,828,831,859
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => właściwości
[nazwa_url] => wlasciwosci
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => torebki
[nazwa_url] => torebki
)
[4] => Array
(
[nazwa] => saszetki
[nazwa_url] => saszetki
)
[5] => Array
(
[nazwa] => tajemnica
[nazwa_url] => tajemnica
)
[6] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
)
)
1
2019-11-14 09:29:05
Tajemnica torebek do kawy i herbaty
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Zastanawialiście się kiedyś, z czego wykonana jest klasyczna torebka do kawy, którą wykorzystuje ogromna większość producentów i palarni? Albo czy torebki po herbacie można kompostować? Postaramy się to wyjaśnić.
Nie zawsze bowiem da się osiągnąć 100% ekologiczności podczas produkowania opakowań. Można jednak stopniowo zwiększać ten procent, by w przyszłości jak najmniej szkodzić środowisku.
Zacznijmy od kawy.
Niedawno zapytaliśmy was w ankiecie, czy wiecie, z czego produkowane są torebki do kawy. Większość z was uznała, że ziarenka pakowane są w opakowania z aluminium (53,1%), papieru (40,6%), plastiku PE (32,5%) oraz plastiku PET (26,3%). Nie byliście daleko od prawdy.
Niestety, ze względu na specyfikę produktu torebki do kawy produkuje się w taki sposób, że łączy się różne materiały, a ich późniejsze rozłączenie najczęściej jest niemożliwe. Co to oznacza? To, że takich produktów nie można poddać recyclingowi.
Najczęściej torebki, w które zapakowane są ziarna, produkowane są z połączenia różnych materiałów biodegradowalnych, które w środowisku naturalnym rozkładają się do 10 miesięcy. I tutaj trzeba przyznać, że coraz większa liczba producentów i palarni bardzo świadomie poprawia skład swoich opakowań, by nadążyć za swoimi coraz bardziej świadomymi klientami. Czy wkrótce doczekamy się w pełni recyklingowanych opakowań? Pewnie tak.
Na razie aby zwiększyć ekologiczność takiego zakupu, można wybierać opakowanie, które zawierają jak największy procent papieru. I sklepy, które dbają o środowisko także podczas pakowania swoich produktów przed wysyłką (ale o tym opowiem szerzej w kolejnym tekście).
A co z herbatą?
Wydawać by się mogło, że herbaciane torebki są biodegradowalne, jednak nie jest to prawda. Nie wszystkie opakowania herbaty nadają się do tego, by wrzucić je do kosza z odpadami bio albo do kompostu. Koniecznie trzeba sprawdzić, z czego torebki są produkowane.
Nowoczesne materiały dają dużo możliwości, by stworzyć produkt w pełni biodegradowalny i kompostowalny. Najprościej jest z etykietką dołączaną do torebki, gdyż rzadko kiedy wykonana jest z czegoś innego niż papier. Mało tego, niektórzy producenci w ogóle z niej rezygnują – przecież torebki i tak pakowane są w kartonik, na którymi widnieje informacja co to za herbata. Ważne jest natomiast, aby nadruk na etykietce torebki wykonany był z pomocą tuszów naturalnych, na przykład produkowanych na bazie warzyw.
Sama torebka może być wyprodukowana z przetworzonej skrobi kukurydzianej oraz biodegradowalnej celulozy. Całość (torebka, sznureczek, etykietka) powinny być połączone za pomocą ciepła a nie kleju.
Zanim więc wrzucimy wykorzystaną torebkę herbaty do kompostu, musimy mieć pewność, że wykonana została ona w całości z materiałów biodegradowalnych. Jeśli wyrzucimy torebkę z zawartością np. PET, zanieczyścimy cały kompost.
Zawsze można też zdać pytanie producentowi, czy jego produkt jest w pełni biodegradowalny. A jeśli nie dostaniemy odpowiedzi (albo będzie ona niesatysfakcjonująca), pozostaje tylko wyrzucić torebkę do odpadów organicznych.