Suszenie cytrusów, jabłek, malin, truskawek czy mięty pozwoli skomponować ulubioną herbatę z naturalnymi dodatkami o każdej porze roku. Jeśli lubimy herbatę z sezonowymi owocami, jak jagody czy maliny, warto pomyśleć o ususzeniu ich, gdy tylko pojawią się w sprzedaży. Przez cały rok za to suszyć można jabłka, pomarańcze, cytryny, miętę…
Na rynku dostępnych jest sporo mieszanek herbat z owocami. Wzbogacają je o ciekawy smak i aromat, niekiedy nadając naparowi zupełnie nowego charakteru. Jeśli szczególnie upodobaliśmy sobie czarną herbatę z suszoną pomarańczą czy jagodami albo zieloną z liśćmi mięty, ciekawym pomysłem jest samodzielne przygotowanie suszonych owoców czy ziół, aby skomponować ulubioną herbatę.
Ze względu na wysoką zawartość wody suszenie cytrusów musi odbywać się przy pomocy źródła ciepła - nawet najcieńsze plastry nie ususzą się bez pomocy. Najpierw dokładnie myjemy skórkę, najlepiej szczotką do warzyw i przelewając wrzątkiem. Następnie kroimy owoc na plastry o grubości ok. 5 mm. Identycznie postępujemy w przypadku suszenia cytryny, limonki, pomarańczy, grejpfruta czy pomelo.
Najprostszym rozwiązaniem jest użycie suszarki do owoców. Czas, jaki potrzebuje urządzenie na wysuszenie plastrów to ok. 4 godziny. Jeśli nie mamy w domu takiego sprzętu, nic straconego.
Alternatywne rozwiązanie to wykorzystanie piekarnika - plastry wykładamy na papierze do pieczenia i wkładamy blachy do piekarnika z termoobiegiem i temperaturą ustawioną na 80 stopni Celsjusza. Suszenie cytrusów w piekarniku również trwa ok. 4 godzin. W międzyczasie należy kilkakrotnie obrócić plastry.
Trzeba jednak przyznać, że rozwiązania te nie należą do najbardziej ekologicznych. Jesienią i zimą można jednak i temu zaradzić, wykorzystując ciepło z kaloryferów. Układamy na nich papier, a na nim kładziemy nasze plastry. Zależnie od temperatury, suszenie owoców może potrwać nawet do tygodnia. A przez ten czas w mieszkaniu będzie unosił się przyjemny zapach cytrusów.
Jabłka zawierają znacznie mniej wody, dzięki czemu dawniej wystarczyło je pokroić na plastry, wyciąć gniazda nasienne i nawlec na sznur, który wieszało się nad piecem. W sezonie grzewczym nadal można spróbować tej metody, wieszając pokrojone owoce blisko kaloryfera.
Sprawdzi się tu także suszarka do owoców czy suszenie jabłek na kaloryferze, podobnie jak w przypadku cytrusów. Szybciej jednak uporamy się z plastrami, korzystając z piekarnika. Po umyciu wystarczy jabłka pokroić w plastry, usunąć gniazda z pestkami i ułożyć je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce powinny być gotowe po ok. 2-3 godzinach w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 80 stopni Celsjusza.
Sezonowe owoce są doskonałe, ale niestety dostępne przez bardzo krótki czas. Aby cieszyć się ich smakiem w herbacie przez cały rok, warto w środku lata pomyśleć o suszeniu. Małe owoce, jak truskawki, maliny czy jeżyny nadal wymagają pokrojenia. W całości można suszyć jedynie najmniejsze jagody i poziomki.
Owoce najpierw dokładnie myjemy, usuwamy szypułki, listki, gałązki i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie kroimy na plasterki lub małe kawałki. Postępujemy podobnie jak z innymi owocami - suszymy je w suszarce zgodnie z zaleceniami producenta lub wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 70 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Zależnie od wielkości i soczystości owoców suszenie może potrwać nawet do 5 godzin.
Suszenie liści jest najłatwiejsze i nie wymaga korzystania z żadnych urządzeń. Możemy obrywać listki z ziół i suszyć je w mniejszych ilościach lub za jednym razem zasuszyć cały pęczek.
Jeśli mamy kilka listków, odrywamy je od gałązek. Wystarczy wyłożyć je na papierze, uważając, by się na siebie nie nakładały i zostawić je w suchym i przewiewnym miejscu na kilka dni. Warto codziennie wstrząsnąć liśćmi, delikatnie je obracając. Po wysuszeniu przechowujemy liście mięty, melisy czy innych ziół w słoiku.
Można też zasuszyć cały pęczek. W tym przypadku związujemy gałązki i wieszamy w przewiewnym miejscu liśćmi do dołu. Po zasuszeniu łamiemy lub siekamy roślinę i przekładamy ją do słoika.
Suszone owoce to ciekawy dodatek do herbaty, który nie wymaga specjalnego przygotowania. Gdy dysponujemy ulubionymi suszonymi owocami, wystarczy po prostu dodać je do dzbanka razem z herbacianym suszem.
Proporcje owoców czy ziół do herbaty zależą oczywiście od upodobań. Warto również pamiętać, że mocniejsze herbaty będą wymagały więcej dodatków, by ich smak był zauważalny. Uśredniając, na 1 łyżeczkę suszu czarnej herbaty stosuje się 1 plaster pomarańczy, pół łyżeczki suszonych jagód lub łyżeczkę truskawek.
Mieszankę zalewamy wodą odpowiednią dla rodzaju herbaty. O ile liście herbaty zazwyczaj można zalać ponownie, to wykorzystanie po raz drugi tych samych owoców może nie przynieść zamierzonego efektu.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.