Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Najłatwiej dostępnym, najpowszechniejszym i chyba najprostszym w obsłudze przyrządem do parzenia kawy jest French Press, zwany też: praska francuska, czy zaparzacz tłokowy. Powstał prawdopodobnie we Francji w XIX wieku, jednak dopiero Włoch Atillo Calimani opatentował go w 1929r. Jest to niesamowicie uniwersalne akcesorium, ponieważ oprócz kawy, świetnie nadaje się do parzenia herbaty i cascary. Co ciekawe jest też bardzo prosty w konstrukcji - French Press składa się z dwóch części: dzbanka i tłoczka, za pomocą którego oddziela się fusy.
Co nam potrzebne do zaparzenia idealnego naparu?
Co z ziarnem?
Polecamy świeżo wypaloną, dobrej jakości kawę, w tym speciality coffee. W tej metodzie sprawdzi się, każdy profil wypalenia ziaren: od jasnych, przez średnie, do tych ciemnych - w zależności od tego, jakie napary lubimy najbardziej. Tutaj przypomnę to, co pisałam w poprzednich tekstach: Jeśli posiadamy młynek w domu, nie kupujmy zmielonej kawy. Jeśli jednak go nie mamy, zadbajmy o to, by odpowiednio ją przechowywać. Najlepiej w oryginalnym opakowaniu, nigdy w lodowce, ani wystawioną na działanie światła. Unikajmy też półek z przyprawami, bo ziarno wchłania aromaty z otoczenia. Mielenie uzależnione jest od receptury, według której będziemy parzyć kawę. Z reguły kierujemy się zasadą: "Im dłuższy kontakt z wodą tym grubiej zmielone ziarno". Oczywiście niektóre receptury mają nieco anarchistyczne podejście do tej zasady. Do French Pressu nie mielimy kawy drobno, ponieważ drobiny i pył zapchałyby filtr w tłoczku. Poza tym napar mógłby nabrać niepożądanej goryczy i nieprzyjemnie kwaśnego smaku.
Jeśli chodzi o wodę, której użyjemy do przygotowania naparu, to powinna być: świeża, czysta i najlepiej filtrowana. Można też eksperymentować z różnego rodzaju wodami mineralnymi, czy źródlanymi. Temperatura powinna wynosić 88-96 stopni, w zależności od rodzaju ziarna, jego pochodzenia i tego co chcemy wyciągnąć z kawy. Warto pamiętać, by woda nie była twarda i zbyt mocno zmineralizowana, ponieważ kawa nie będzie mogła oddać pełni swojego smaku i aromatu. Waga potrzebna jest do odmierzenia gramów ziarna i wody. Jak odmierzyć wodę na wadze? Wystarczy zapamiętać, że 100 ml = +/- 100 g. Stoper natomiast przyda się do pilnowania czasu parzenia. Ekstrakcja we French Pressie powinna trwać od 4 do 8 minut. Im dłuższy będzie czas, tym intensywniejszy napar uzyskamy.
Receptura podstawowa:
Receptura anarchistyczna:
Receptura dodatkowa:
Receptura na cascarę:
Receptura na herbatę:
Warto eksperymentować i szukać idealnego naparu dla siebie. Powyższe receptury mogę być świetnym wstępem do niesamowitej przygody, pełnej poszukiwań i smakowych odkryć. Po użyciu French Press'a należy pamiętać o dokładnym umyciu całego sprzętu, każdej jego części. Najlepiej zrobić to zaraz po przelaniu naparu do dzbanka, czy filiżanek. Zapobiegnie to gromadzeniu się trudnego do usunięcia osadu z kawy. Poza starannym umyciem dzbanka, powinno się zadbać o czystość tłoka. Jest to część, którą można rozkręcić na drobniejsze elementy. Na filtrze od sitka często odkłada się osad, który łatwo usunąć za pomocą gąbki i płynu do naczyń. Nie doczyszczony French Press, szczególnie tłoczek, może przenosić do kolejnych naparów niepożądane zapachy i smaki. Jest to bardzo nieprzyjemne doświadczenie, szczególnie gdy używamy zaparzacza nie tylko do kawy, ale też do cascary, czy herbaty. Zadbany French Press będzie bardzo uniwersalnym sprzętem, służącym nam przez długi czas.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.