Świeżo Palona

FAQ: Z kawiarki wychodzi mi lura, a nie porządne espresso, co robię źle?

Ważna jest tutaj konstrukcja kawiarki. Nalezy pamiętać, że każda została zaprojektowana w ten sposób, żeby ciśnienie było odpowiednie do przeciśnięcia wody z donej części kawiarki, przez sitko pełne kawy, do górnego zbiorniczka. Musimy zatem zawsze wlewać odpowiednią ilość wody do zaworka i wsypywać pełne (z czubkiem, ale bez ubijania) sitko kawy. Jeśli wsypiemy mniej kawy, to woda zbyt szybko przepłynie przez kawę i nie zdąży jej odpowiednio zaparzyć. Dostaniemy wtedy tak zwaną lurę.

Jeśli chcemy zaparzyć mniej kawy mamy dwie możliwości:

- możemy przerwać proces parzenia wcześniej, wtedy będziemy mieć mniej kawy;

- możemy zastosować reduktor w sitku, który pozwala na wsypanie połowy kawy i wlanie połowy wody do dolnego zbiornika.

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi: kawa, moka, kawiarka, faq, espresso,

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

6 powodów, dla których warto u nas kupować
Dopisz się do newslettera i zgarnij 20zł na zakupy!