Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Jesienią, kiedy liście zaczynają spadać z drzew, na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać dynię. Warzywo to, nie bez przyczyny nazywane królową jesieni, zawiera wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Można z niej przygotowywać wiele smacznych oraz...
Kawa przygotowywana może być na różne sposoby. Dzisiaj, z okazji Tygodnia Espresso, przygotowaliśmy dla Was ciekawe informacje oraz przepisy na przygotowanie idealnej kawy pod espresso! Dowiedz się z nami więcej o ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, Aeropresie i phinie! Ekspres...
Utarło się przekonanie, że herbata mocna to herbata ciemna. A biała herbata nie zawiera kofeiny, ponieważ jest bardzo jasna. Nic bardziej mylnego. Teiny w herbacie nie wyczujemy w smaku czy w kolorze. Za nie odpowiada proces utleniania, jakiemu mogą być poddane liście. W niektórych...
Ten miesiąc nieco różni się od kilku ostatnich pod względem czekających na Was rabatów. Zamiast kawy i herbaty przygotowaliśmy dla Was nie byle jaką promocję na herbatę! We wrześniu miano herbaty miesiąca otrzymują WSZYSTKIE HERBATY ! Zatem bez względu na to czy wolisz...
Domowa maseczka z zielonej herbaty matcha oczyści, odżywi i nawilży twarz. Ma banalnie prosty skład i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Warto postawić na składniki wysokiej jakości, by zaobserwować lepszy efekt na skórze. Sprawdź, jak łatwo przygotować domową maseczkę z matchy....
Mleko czy nawet masło dodawane do herbaty to częsta praktyka w trudnym klimacie. Tłuszcz i białko wzbogacają napój i dodają siły. Herbata z mlekiem pozwala świetnie oszukać głód. Sprawdź, w jaki spośób na świecie pija się herbatę z mlekiem i z czego to wynika. ...
Żeliwne czajniczki do herbaty wymagają nieco zabiegów, by długo nam służyły i były ozdobą. Warto poświęcić chwilę na właściwą pielęgnację, dzięki czemu napar nie będzie miał posmaku detergentów ani żelaza. Pochodzące z Chin, ale rozpowszechnione w Japonii żeliwne...
Elektryczny młynek do kawy jest urządzeniem, które w prosty i szybki sposób pozwala na przyrządzenie idealnej kawy. Niestety nawet najdroższy młynek nie dostarczy nam pysznego naparu, jeśli odpowiednio nie zatroszczymy się o jego czyszczenie. Zastanawiasz się, dlaczego młynek do...
Kawiarka jest urządzeniem, które za niewielką cenę pozwala na przygotowanie prawdziwego włoskiego espresso. Chyba żadnemu z posiadaczy makinetki nie należy przypominać o tym, że czyste urządzenie do parzenia kawy to podstawa. Aby każdego dnia móc cieszyć się pyszną i aromatyczną...
Kawiarka, często nazywana również moką, kafetierą bądź makinetką to obowiązkowy element każdego włoskiego domu. Stworzona w latach 30. XX wieku przez Alfonsa Bialettiego od ponad 90 lat pozwala w warunkach domowych parzyć przepyszną włoską kawę. Dzięki swojej prostej obsłudze...
Kawiarka zaprojektowana została w latach 30. XX wieku przez Włocha Antoniego Bialettiego. Jej konstrukcja przez prawie 100 lat nie uległa zmianie a powstała z jej pomocą aromatyczna kawa każdego ranka ożywia i dodaje energii jej licznym zwolennikom. Kawiarka ciśnieniowa zwana...
W kodzie kreskowym na opakowaniu herbaty widnieje informacja o kraju pochodzenia suszu. To najprostszy sposób na stwierdzenie, czy japońska matcha faktycznie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, a herbata Assam - z Indii. Zobacz, jak czytać kody kreskowe na opakowaniach i nie daj się...
Badania konsumenckie związane z piciem herbaty nie należą w Polsce do najpopularniejszych, dlatego też wyniki pomniejszych ankiet nie powinny być traktowane jak pełny obraz preferencji Polek i Polaków. Mimo to z raportów można wyciągnąć kilka wniosków. Kto bada herbaciane...
Zastanawialiście się kiedyś czy woda, której używacie do zaparzenia kawy, jest aby na pewno tą najlepszą? Zaraz przedstawimy Wam te rodzaje, które sprawią, że uzyskacie pełnię smaku. Jaka powinna być woda? Zacznijmy od tego jakie parametry powinna mieć woda, do uzyskania...
Mogłoby się wydawać, że mielenie kawy nie jest czynnością wielce istotną. Jest wręcz przeciwnie! Rozdrobnione ziarna kawy można przechowywać przez kilka dni, jednak już po godzinie kawa zaczyna wietrzeć. Zmielona chwilę przed zaparzeniem zyskuje na jakości, przez co wydobyty smak...
Tradycja produkcji chińskiej czarnej herbaty Keemun tea liczy niecałe 150 lat. Niemal od razu podbiła podniebienia zachodnich klientów i sprawiła, że okoliczni producenci w większości porzucili wytwarzanie tradycyjnej zielonej herbaty na rzecz czarnej. Jak powstała...
Wybieranie najlepszej zielonej herbaty liściastej może przypominać poszukiwanie złotego graala. Dopiero z czasem orientujemy się, że dla każdego najlepsza herbata oznacza inny smak, a żaden z nich nie jest zły. Warto poznać różne rodzaje zielonej herbaty i wracać do nich co jakiś...
Cupping ma wiele różnych zastosowań. Jest to specjalna technika degustacji, pozwalająca określić właściwości naparu, przygotowanego z palonych ziaren kawowca. Może także służyć do wykrywania defektów w ziarnach, albo tworzenia mieszanek, czyli blendów. Jest również...
W sierpniu miano kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Summer Coffee. Jej ziarna to rzadka odmiana Pacamara, czyli hybryda słodkiej Pacas i dużego Maragogype, wywodząca się z Salwadoru. Napar charakteryzuje się owocową słodyczą malin, kakao oraz karmelu. Na...
Najzdrowsza herbatka owocowa to ta z owoców zebranych we własnym ogródku. Mało kto jednak taki ogródek posiada, a jeszcze mniej osób decyduje się na suszenie zbiorów. Na szczęście w sklepach nie brakuje mieszanek owocowych. Warto jednak wybierać je świadomie. Jakie herbaty...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.