Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Herbata zostawia osad na filiżance nie dlatego, że jest złej jakość czy przyrządzasz ją w zły sposób. Wszystkiemu winna jest woda. Problem można jednak dość łatwo rozwiązać. Sprawdź, jak nie dopuścić do powstawania osadu z herbaty i jak wyczyścić ulubioną filiżankę.
Jeśli nie wypijemy od razu całego naparu, po kilku chwilach na filiżance może zacząć odkładać się brązowy osad z herbaty. Lustro napoju przykrywa coś w rodzaju cienkiego, błyszczącego filmu, który przy ruchu filiżanką “przykleja się” do ścianek. Nie wygląda to estetycznie, a ubrudzone naczynie odbiera przyjemność z picia naparu.
Osad z herbaty nie jest jednak w żaden sposób niebezpieczny czy szkodliwy. Nie świadczy również o jakości herbaty. Taki osad powstaje w wyniku zupełnie naturalnej reakcji chemicznej, która zachodzi pomiędzy znajdującymi się w herbacie szczawianami a wapniem, który obecny jest w wodzie.
Woda bogata w wapń to tzw. twarda woda o odczynie ph powyżej 7. Twardość wody określa się w pięciostopniowej skali. I tak poniżej 2 ph mówimy o wodzie bardzo miękkiej, pomiędzy 2 i 4 ph - o wodzie miękkiej. Woda średnio-twarda ma ph pomiędzy 4 i 7, a woda twarda - do 11 ph. Powyżej tej granicy mówimy o wodzie bardzo twardej.
W domowych kranach zazwyczaj mamy do dyspozycji wodę o ph pomiędzy 4 i 11, najczęściej jest to ok. 7. Ale już samo zagotowanie wody podnosi ten poziom o ok. 1,2 ph. Są to dość wysokie wartości, jeśli mamy w planach zaparzenie dobrej herbaty. Co ważne, wiele wód mineralnych również ma wysokie ph. Z kolei wody źródlane różnią się od siebie i za każdym razem trzeba sprawdzić, jak zachowuje się w kontakcie z herbatą.
Najprostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie dzbanka z filtrem, który oczyści wodę z nadmiaru wapnia. Podobne działanie będzie mieć specjalny filtr montowany bezpośrednio na baterii zlewowej lub pod nim, na wcześniejszym odcinku.
Jeśli mamy twardą wodę, wcześniej lub później osad zacznie zostawiać wyraźne ślady na naczyniach. Często z brązowymi plamami po herbacie, które dosłownie wżerają się w ścianki naczynia, nie radzą sobie zmywarki. Mycie ręczne jest uciążliwe i często wymaga namaczania, dlatego wiele osób ignoruje zabrudzenia na filiżankach, szklankach czy kubkach.
W takiej sytuacji warto raz na jakiś czas odświeżyć filiżanki i kubki, by podawanie herbaty było samą przyjemnością. Nie polecamy używać do naczyń żrącego wybielacza, ale jest kilka bezpiecznych, naturalnych metod radzenia sobie z osadem z herbaty.
Jednym z nich jest naturalny wybielacz, czyli sok z cytryny. Można wykorzystać go nawet w ręcznie malowanych, delikatniejszych filiżankach. Wlewamy trochę soku do filiżanki, uzupełniamy ciepłą wodą i odstawiamy nawet na całą noc, jeśli to konieczne.
Skuteczna będzie również soda oczyszczona lub zwykła sól kuchenna. Wystarczy wsypać łyżeczkę proszku do naczynia, dodać pół łyżeczki wody i natrzeć zabrudzenia. Jeśli nie znikną od razu, również można odstawić naczynie na kilka godzin. Uwaga, soda i sól mają właściwości ścierające, mogą uszkodzić delikatniejsze zdobienia.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.