Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Dość popularne w Polsce drzewo może być wykorzystane do leczenia przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Herbatka z igieł sosny działa przede wszystkim dzięki olejkom eterycznym i ogromnej zawartości witaminy C. Sprawdź, gdzie kupić igły sosnowe i jaki jest przepis na...
Five o’clock to jedna z najbardziej rozpoznawalnych tradycji picia herbaty na świecie, choć nie liczy sobie nawet 200 lat. Herbatę po angielsku, podawaną po południu, przygotowuje się według konkretnych zasad. Sprawdź, skąd wzięła się angielska tradycja picia herbatki, jak ją...
Odwiedziliśmy już Brazylię , przyjrzeliśmy się bliżej produkcji kawy w Kolumbii , aż wreszcie dotarliśmy do Peru. To bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej...
Dlaczego herbata jest gorzka, choć sporo kosztowała? Przyczyn gorzkiego smaku herbaty zielonej czy czarnej może być kilka, ale najważniejsza z nich to nieodpowiedni sposób parzenia. Najlepsza rada to czytanie wskazówek producenta odnośnie czasu i temperatury parzenia herbaty. A dlaczego...
Pozostajemy w Etiopii, ale tym razem przenosimy się do rejonu Guji. Odwiedzimy Sasaba washing station – farmę, z które ziarna b ardzo przypadły wam do gustu. Wiedzie tu autostrada Addis Abeba-Moyale, którą jedziemy na południe, mijamy rejon Yirgacheffe, aż docieramy do...
Historie miejsc, z których pozyskujemy dla was ziarna bywają naprawdę ciekawe. Dlatego rozpoczynamy nowy cykl opowiadania o farmach, z którymi współpracujemy. Wszystko po to, żebyście wiedzieli jak najwięcej o kawie, którą pijecie. Jedną z farm, z których ziarna ostatnio...
Bakalie, czyli suszone owoce i orzechy, znane są ludzkości co najmniej od kilku tysięcy lat. Niewielkie, a dostarczają mnóstwo energii, witamin i mikroelementów. Skąd pochodzą poszczególne bakalie? Czy są zdrowe i zalecane dla każdego? Na co uważać, sięgając po suszone czy...
Choć herbata w Wietnamie rośnie naturalnie od kilku tysięcy lat, to pierwsze plantacje zostały założone dopiero pod koniec XIX wieku przez Francuzów. Zobacz, gdzie uprawia się herbatę w Wietnamie, jakie są jej najpopularniejsze rodzaje, skąd wzięła się dzika herbata z drzew i...
Historia masowej uprawy herbaty na Tajwanie jest dość krótka, ale smak tutejszych oolongów uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie. Tajwańskie herbaty, często ze słowem formosa w nazwie, to głównie herbaty wysokogórskie. Poznaj historię herbaty na Tajwanie, skalę i sposób...
Cejlońska herbata, czyli uprawiana na Sri Lance, uważana jest za najlepsza na świecie. Na wyspie nadal liście zbiera się tradycyjnie, wyłącznie ręcznie, a proces ich obróbki jest ściśle przestrzegany. Wszystko, by herbata z Cejlonu była zawsze najlepszej jakości. Poznaj historię...
Rodzaje cukrów i syropy różnią się od siebie nie tylko pochodzeniem, ale także składem. Który cukier jest najzdrowszy? Czym zastąpić biały cukier w wypiekach, by miały więcej wartości odżywczych? Po które zamienniki warto sięgnąć? Rodzaje cukrów do słodzenia Cukier...
Kolumbia to kraj, w którym znajduje się najwięcej szmaragdów na świecie. Wydobywa się tu także ropę naftową i złoto. To także trzeci pod względem wielkości (po Brazylii i Wietnamie) producent kawy na świecie. I to właśnie o kolumbijskiej kawie dziś będzie mowa. Kolumbia...
Choć herbata produkowana jest w Indiach od niecałych 200 lat, to nazwy takie jak Assam, Dardżyling czy Nilgiri są znane nawet amatorom złotego trunku. Jak to się stało, że Wielka Brytania zajęła się uprawą herbaty w indyjskiej kolonii? W których regionach jest dzisiaj produkowana...
Kakaowce pochodzą z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, ale dobrze przyjęły się również w innych częściach świata. Sprawdź, jakie właściwości ma kakao oraz gdzie uprawia się kakaowce, z których następnie pozyskuje się pyszne kakao. Czym jest kakaowiec? Kakaowce...
Kiper herbaciany to bardzo niszowa profesja, ale wysoko ceniona w świecie plantatorów i producentów herbaty. Czym zajmuje się kiper herbaciany i na czym dokładnie polega jego praca? Kto może zostać degustatorem herbaty i jakich słów warto się nauczyć, by umiejętnie opisywać...
Jedną z alternatywnych metod parzenia kawy, które w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność i wciąż zdobywają kolejnych wielbicieli jest drip, czyli, innymi słowy, metoda przelewowa. Drip (lub dripper) ma wiele zalet - nie dość, że jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego...
Jeśli uważnie studiujecie etykiety kawy, które trafia do waszych kubków, pewnie zwróciliście uwagę, że często pojawiają się tam daty zbiorów, obejmujące dwa lata, np. 2018/19 czy 2019/20. To kiedy zbiera się kawę? Sezon na zbiór owoców kawowca trwa zazwyczaj od...
Herbata na nadciśnienie tętnicze pomaga. Choć przez lata twierdzono inaczej, wiele badań obala ten mit i wręcz wskazuje herbatę jako naturalny, łagodny lek na obniżenie ciśnienia krwi i zapobieganie poważnym problemom z układem krążenia. Sprawdź, jaką herbatę można pić przy...
Herbata w Chinach może być uprawiana od 4,5 tysiąca lat. Początek jej historii jest mglisty, ale z każdą chińską dynastią pozycja złotego naparu umacniała się. Przekonaj się, jaka jest historia herbaty w Chinach, jakie obecnie produkuje się tu rodzaje herbaty i które zalicza się...
Brazylia to jeden z największych producentów kawy na świecie, którego udział w rynku sięga nawet 35%. Nic dziwnego, skoro każdego roku wytwarza się tu około 35 milionów worków ziaren kawowca! Legenda głosi, że pierwszy krzew kawowca przywiózł do Brazylii pułkownik...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.