Aby zaparzyć wyśmienitą kawę, należy drobno zmielić ziarna w celu uwolnienia pełnego potencjału smaku. Wybór właściwego typu mielenia może przyprawić o zawrót głowy. Jak zatem określić, jakie ustawienia są najlepsze? Odpowiedź na to pytanie można odnaleźć biorąc pod uwagę cztery czynniki, przedstawione poniżej:
1 - Prędkość wydzielania smaku
Większe, tj. grubsze mielenie wymaga dłuższego czasu zaparzania (4-8 min) aby można było wydobyć z kawy najbardziej optymalny smak. Mniejsze, bardziej rozdrobnione rozmiary mielenia, oznaczają krótszy czas oczekiwania (1-4 min) na kawę o równie dobrze zbalansowanym smaku.
2 - Przepływ wody
Grubsze mielenie pozwala na to, by woda szybko przepływała przez kawę. Dokładniejsze mielenie z kolei spowalnia przepływ wody.
3 - Jaka jest w dotyku?
Jednym z najskuteczniejszych sposobów oszacowania rozmiaru mielenia jest to, jakie wrażenie kawa sprawia w dotyku. Spróbuj wziąć odrobinę kawy i potrzeć ją palcami. Rozmiar zmielonych cząstek można porównać do np. soli morskiej przy grubszym mieleniu, piasku dla zwykłego mielenia oraz cukru-pudru w przypadku drobno zmielonej kawy.
4 - Jak smakuje?
Ostatecznie, wszystko sprowadza się do smaku. Zmysł ten jest wyjątkowo subiektywny. Zakładając, iż pozostałe cechy są zgodne, zadaj sobie pytanie: czy napar wydaje się być gorzki, cierpki czy też być może zbyt mocny? Następnym razem ustaw typ mielenia na grubszy. Czy napar ma słaby, wodnisty smak bez wyrazu lub jest kwaśny? Za drugim razem ustaw tryb mielenia na dokładny. Niewielkie zmiany w ustawieniu wbrew pozorom mają duży wpływ na smak. Nie stosuj zbyt wielu ustawień na samym początku - dobieraj je stopniowo, aby uzyskać idealną kompozycję smaku.
Podsumowując:należy sugerować się tabelą rekomendowanych typów mielenia na początku swoich poszukiwań idealnego sposobu zaparzania. Od tego momentu można cieszyć się dobrze ustawionym młynkiem oraz wyśmienicie zaparzoną kawą. Smacznego!
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Aby zaparzyć wyśmienitą kawę, należy drobno zmielić ziarna w celu uwolnienia pełnego potencjału smaku. Wybór właściwego typu mielenia może przyprawić o zawrót głowy. Jak zatem określić, jakie ustawienia są najlepsze? Odpowiedź na to pytanie można odnaleźć biorąc pod uwagę cztery czynniki, przedstawione poniżej:
1 - Prędkość wydzielania smaku
Większe, tj. grubsze mielenie wymaga dłuższego czasu zaparzania (4-8 min) aby można było wydobyć z kawy najbardziej optymalny smak. Mniejsze, bardziej rozdrobnione rozmiary mielenia, oznaczają krótszy czas oczekiwania (1-4 min) na kawę o równie dobrze zbalansowanym smaku.
2 - Przepływ wody
Grubsze mielenie pozwala na to, by woda szybko przepływała przez kawę. Dokładniejsze mielenie z kolei spowalnia przepływ wody.
3 - Jaka jest w dotyku?
Jednym z najskuteczniejszych sposobów oszacowania rozmiaru mielenia jest to, jakie wrażenie kawa sprawia w dotyku. Spróbuj wziąć odrobinę kawy i potrzeć ją palcami. Rozmiar zmielonych cząstek można porównać do np. soli morskiej przy grubszym mieleniu, piasku dla zwykłego mielenia oraz cukru-pudru w przypadku drobno zmielonej kawy.
4 - Jak smakuje?
Ostatecznie, wszystko sprowadza się do smaku. Zmysł ten jest wyjątkowo subiektywny. Zakładając, iż pozostałe cechy są zgodne, zadaj sobie pytanie: czy napar wydaje się być gorzki, cierpki czy też być może zbyt mocny? Następnym razem ustaw typ mielenia na grubszy. Czy napar ma słaby, wodnisty smak bez wyrazu lub jest kwaśny? Za drugim razem ustaw tryb mielenia na dokładny. Niewielkie zmiany w ustawieniu wbrew pozorom mają duży wpływ na smak. Nie stosuj zbyt wielu ustawień na samym początku - dobieraj je stopniowo, aby uzyskać idealną kompozycję smaku.
Podsumowując:należy sugerować się tabelą rekomendowanych typów mielenia na początku swoich poszukiwań idealnego sposobu zaparzania. Od tego momentu można cieszyć się dobrze ustawionym młynkiem oraz wyśmienicie zaparzoną kawą. Smacznego!