Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Na przestrzeni wieków wypracowano różne metody zbierania i przygotowywania liści herbaty. Na smak naparu wpływ ma wiele czynników, również pora zbiorów oraz część rośliny, która przeznaczana jest na susz. Dla ułatwienia ustandaryzowano nazewnictwo herbat pochodzących z Indii i Cejlonu. Każdą odmianę, oprócz nazwy, określa również ciąg liter, z których każda jest skrótem od angielskich słów:
Najwyżej cenione są herbaty z całych liści, ręcznie zbierane, o najwyższej jakości. To zaledwie ułamek światowej produkcji herbat. Największa grupa herbat liściastych dostępnych w sprzedaży to herbaty z liści łamanych mechanicznie. Różnica w smaku dostrzegana jest tylko przez najbardziej doświadczonych smakoszy herbaty. I wreszcie trzeci, najtańszy typ - pył herbaciany, powstający w wyniku produkcji herbat łamanych. Są to drobinki liści lub wręcz pył, z którego mimo wszystko można uzyskać napar, choć o zauważalnie płytszym smaku i aromacie. Ponieważ wyrzucenie tak dużej ilości produktu byłoby marnotrawstwem, wymyślono torebki na herbaty. Pyłu herbacianego używa się dziś do produkcji herbat ekspresowych.
Herbata z całych liści
Najszlachetniejsze herbaty z całych liści mogą być oznaczone tylko jedną literą, najczęściej P lub S lub kilkoma. W przypadku herbat z całych liści litera F zawsze oznaczać będzie herbatę kwiatową, nie pochodzącą z miału.
Herbata łamana
Herbaty łamane stanowią największą część przemysłu. Liście cięte są mechanicznie dla uzyskania w miarę jednakowych rozmiarów. Stosuje się tu identyczne nazewnictwo jak w przypadku herbat z całych liści, dodając B (z ang. broken), czyli łamany.
Herbata z miału
Pozostałości z produkcji herbaty łamanej również wykorzystywane są do sprzedaży. Ponieważ jest to drobny miał, lub wręcz pył, jedyną formą, w jakiej można go wykorzystać, jest herbata ekspresowa. Susz zamknięty w torebkach szybko zaparza się, dając mniej intensywny smak i aromat niż herbaty łamane czy z całych liści, niemniej nie brakuje chętnych na zakup takich herbat. W przypadku tych mieszanek stosuje się oznaczenie F (z ang. fannings lub fines) oznaczające odsiew lub miał albo D (z ang. dust) oznaczające pył. W przypadku herbat ekspresowych nie występują mieszanki z pączkami kwiatowymi. Pozostałe oznaczenia pozostają bez zmian.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.