Przegląd metod alternatywnych parzenia kawy koniecznie należy rozpocząć od narzędzia, które zrewolucjonizowało cały rynek, zapoczątkowało tzw. trzecią falę kawową i otworzyło podniebienia smakoszy na nowe doznania.
Rewolucja kawowa - drip
Drip, bo o nim mowa, pozwala na wydobycie z kawy smaków i aromatów dystynktywnych dla danego kraju, regionu czy nawet konkretnej plantacji, co rzadko udaje się w przypadku klasycznego espresso. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu metody przelewowej, która w połączeniu ze stosunkowo długim czasem parzenia, umożliwia uwolnienie do naparu solidnej porcji substancji tworzących profil smakowy kawy. Jest to więc znakomita metoda dla osób zainteresowanych odkrywaniem mniej oczywistych, często bardziej wyrafinowanych nut smakowych ukrytych w filiżance czarnego naparu.
Drippery wykonywane są z różnorakich materiałów, a ich wybór uzależniony jest zarówno od zasobności naszego portfela, względów estetycznych, jak i preferowanej retencji ciepła. Nasz sklep posiada w ofercie budżetowe dripy plastikowe, stylowe drippery ceramiczne i szklane oraz odporne i wytrzymałe dripy stalowe.
Jeśli chodzi o sposób parzenia kawy, drip nie wymaga od użytkownika specjalistycznych umiejętności, choć doprowadzenie do perfekcji techniki przygotowywania Twojego idealnego kubka kawy, będzie wymagać zapewne odrobiny precyzji w dopasowywaniu proporcji, temperatury i czasu przygotowywania. W dużym skrócie całość procesu można przedstawić jako przelewanie wody przez stosunkowo grubo zmielone ziarna umieszczone w czymś w rodzaju lejka wyłożonego filtrem w kształcie stożka. W rezultacie otrzymujemy kawę o lekkim body, czystą i klarowną w smaku; w przypadku lekko palonych kaw o nutach kwiatowych lub owocowych, zbliżającą się w doznaniach smakowych wręcz do herbaty.
Król designu - Chemex
Prawdopodobnie zdarzyło Ci się widzieć Chemex niejednokrotnie, choć pewnie o tym nie wiesz. Króluje on niepodzielnie na blatach amerykańskich kuchni w serialach i filmach – pojawia się w Mad Menie, Przyjaciołach, używa go nawet James Bond. To zaprojektowane w 1941 roku przez Schlumbohma, a dostępne również dla naszych klientów, arcydzieło sztuki użytkowej szturmem podbiło serca miłośników kawy przede wszystkim ze względu na swój ponadczasowy, minimalistyczny design, pasujący zarówno do kuchni na przedmieściach, jak i nowoczesnego apartamentu – swoim wyglądem przypomina klepsydrę z charakterystyczną drewnianą opaską łączącą obie części naczynia.
Pod względem metody parzenia kawy Chemex nie różni się znacznie od omawianego wcześniej dripa, warto zauważyć jednak, iż otrzymany dzięki niemu napar będzie jeszcze lżejszy, czystszy i klarowniejszy. Dzieje się tak za sprawą przeznaczonych do Chemexa filtrów, które, dzięki temu, iż są zauważalnie grubsze, zatrzymują zdecydowaną większość oleju i nawet niewielkie drobiny, pozbawiając napój gorzkawych nut. Jeśli istotna jest dla Ciebie kwestia sposobu parzenia kawy, a zawartości kofeiny, spieszymy poinformować, iż metody przelewowe, a więc Chemex i drip, zapewniają skuteczniejszą ekstrakcję tego składnika do kawy niż metody ciśnieniowe, ze względu na dłuższy kontakt ziaren z wodą.
Wszechstronny Aeropress
Na rynku jednak wciąż pojawiają się narzędzia udoskonalające alternatywne metody parzenia kawy. Najmłodszym urządzeniem na liście, dostępnym również w naszym sklepie, jest Aeropress zaprojektowany w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera. W tak krótkim czasie zdążył zyskać już jednak miano kultowego i niezastąpionego, a o jego popularności świadczą najlepiej odbywające się rokrocznie na różnych szczeblach mistrzostwa w przygotowywaniu kawy za jego pomocą.
Co sprawiło, że w tak krótkim czasie, Aeropress zyskał tak wielu zwolenników? By zrozumieć ten fenomen, musimy przyjrzeć się jego, w gruncie rzeczy prostej, konstrukcji. Zbudowany jest niczym wielka strzykawka składająca się z cylindra, tłoka zakończonego gumową uszczelką i sitka. Parzenie kawy w Aeropressie polega na zalaniu wodą zmielonej kawy w cylindrze, a następnym przeciśnięciu jej przez umieszczony w sitku filtr, co z kolei pozwala na wytworzenie ciśnienia i wpływa na sposób ekstrakcji. W zależności od grubości mielenia, ilości użytej wody i długości parzenia, możemy uzyskać napar zbliżony zarówno do espresso, jak i kawy z dripa. Aeropress, dzięki prostej obsłudze, skłania użytkowników do poszukiwania kreatywnych metod parzenia, z których najbardziej rozpowszechniona jest zapewne tzw. metoda odwrócona, zapobiegająca przedwczesnemu wydostawaniu się płynu z cylindra.
Możliwość eksperymentowania z tak wieloma zmiennymi ma niebagatelne znaczenie dla smakoszy kawy, spragnionych poszukiwania idealnej filiżanki naparu. To także znakomity towarzysz podróży - jego kompaktowe rozmiary i materiał wykonania ułatwiają jego transport nawet w najodleglejsze zakątki świata.
[data] => 2020-11-10 14:30:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => alternatywne-metody-parzenia-kawy
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 14689
[opis] => Tymczasem warto pamiętać, że kawa niejedno ma oblicze, a od metody jej przyrządzenia zależy
w dużej mierze, jakie doświadczenia smakowe otrzymamy. Techniki parzenia kawy, które nie
wymagają użycia ekspresów ciśnieniowych, nazywane są alternatywnymi i obecnie szturmem
zdobywają rynek speciality coffee. To znakomite rozwiązanie dla tych, którzy rozpoczynają swoją
przygodę z kawą i nie są gotowi na inwestycje w drogi sprzęt.
[keywords] => alternatywne, metody, parzenia, kawy, alternatywne parzenie kawy, parzenie kawy, metody parzenia, kawa
[title] => Alternatywne metody parzenia kawy
[desc] => Nie ma co ukrywać - espresso zdominowało świat kawy, odsuwając na dobre kilkadziesiąt lat
inne metody parzenia na dalszy plan. Wciąż zdarza się, że myśląc o dobrej kawie, mamy na
myśli jedynie ten gęsty, niemal zawiesisty, aromatyczny napar, możliwy do wytworzenia jedynie w
specjalistycznym sprzęcie pod wysokim ciśnieniem.
[powiazane] => 655,865,598
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => alternatywne
[nazwa_url] => alternatywne
)
[1] => Array
(
[nazwa] => alternatywne parzenie kawy
[nazwa_url] => alternatywne-parzenie-kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[4] => Array
(
[nazwa] => metody
[nazwa_url] => metody
)
[5] => Array
(
[nazwa] => metody parzenia
[nazwa_url] => metody-parzenia
)
[6] => Array
(
[nazwa] => parzenia
[nazwa_url] => parzenia
)
[7] => Array
(
[nazwa] => parzenie kawy
[nazwa_url] => parzenie-kawy
)
)
)
1
2020-11-10 14:30:00
Alternatywne metody parzenia kawy
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Przegląd metod alternatywnych parzenia kawy koniecznie należy rozpocząć od narzędzia, które zrewolucjonizowało cały rynek, zapoczątkowało tzw. trzecią falę kawową i otworzyło podniebienia smakoszy na nowe doznania.
Rewolucja kawowa - drip
Drip, bo o nim mowa, pozwala na wydobycie z kawy smaków i aromatów dystynktywnych dla danego kraju, regionu czy nawet konkretnej plantacji, co rzadko udaje się w przypadku klasycznego espresso. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu metody przelewowej, która w połączeniu ze stosunkowo długim czasem parzenia, umożliwia uwolnienie do naparu solidnej porcji substancji tworzących profil smakowy kawy. Jest to więc znakomita metoda dla osób zainteresowanych odkrywaniem mniej oczywistych, często bardziej wyrafinowanych nut smakowych ukrytych w filiżance czarnego naparu.
Drippery wykonywane są z różnorakich materiałów, a ich wybór uzależniony jest zarówno od zasobności naszego portfela, względów estetycznych, jak i preferowanej retencji ciepła. Nasz sklep posiada w ofercie budżetowe dripy plastikowe, stylowe drippery ceramiczne i szklane oraz odporne i wytrzymałe dripy stalowe.
Jeśli chodzi o sposób parzenia kawy, drip nie wymaga od użytkownika specjalistycznych umiejętności, choć doprowadzenie do perfekcji techniki przygotowywania Twojego idealnego kubka kawy, będzie wymagać zapewne odrobiny precyzji w dopasowywaniu proporcji, temperatury i czasu przygotowywania. W dużym skrócie całość procesu można przedstawić jako przelewanie wody przez stosunkowo grubo zmielone ziarna umieszczone w czymś w rodzaju lejka wyłożonego filtrem w kształcie stożka. W rezultacie otrzymujemy kawę o lekkim body, czystą i klarowną w smaku; w przypadku lekko palonych kaw o nutach kwiatowych lub owocowych, zbliżającą się w doznaniach smakowych wręcz do herbaty.
Król designu - Chemex
Prawdopodobnie zdarzyło Ci się widzieć Chemex niejednokrotnie, choć pewnie o tym nie wiesz. Króluje on niepodzielnie na blatach amerykańskich kuchni w serialach i filmach – pojawia się w Mad Menie, Przyjaciołach, używa go nawet James Bond. To zaprojektowane w 1941 roku przez Schlumbohma, a dostępne również dla naszych klientów, arcydzieło sztuki użytkowej szturmem podbiło serca miłośników kawy przede wszystkim ze względu na swój ponadczasowy, minimalistyczny design, pasujący zarówno do kuchni na przedmieściach, jak i nowoczesnego apartamentu – swoim wyglądem przypomina klepsydrę z charakterystyczną drewnianą opaską łączącą obie części naczynia.
Pod względem metody parzenia kawy Chemex nie różni się znacznie od omawianego wcześniej dripa, warto zauważyć jednak, iż otrzymany dzięki niemu napar będzie jeszcze lżejszy, czystszy i klarowniejszy. Dzieje się tak za sprawą przeznaczonych do Chemexa filtrów, które, dzięki temu, iż są zauważalnie grubsze, zatrzymują zdecydowaną większość oleju i nawet niewielkie drobiny, pozbawiając napój gorzkawych nut. Jeśli istotna jest dla Ciebie kwestia sposobu parzenia kawy, a zawartości kofeiny, spieszymy poinformować, iż metody przelewowe, a więc Chemex i drip, zapewniają skuteczniejszą ekstrakcję tego składnika do kawy niż metody ciśnieniowe, ze względu na dłuższy kontakt ziaren z wodą.
Wszechstronny Aeropress
Na rynku jednak wciąż pojawiają się narzędzia udoskonalające alternatywne metody parzenia kawy. Najmłodszym urządzeniem na liście, dostępnym również w naszym sklepie, jest Aeropress zaprojektowany w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera. W tak krótkim czasie zdążył zyskać już jednak miano kultowego i niezastąpionego, a o jego popularności świadczą najlepiej odbywające się rokrocznie na różnych szczeblach mistrzostwa w przygotowywaniu kawy za jego pomocą.
Co sprawiło, że w tak krótkim czasie, Aeropress zyskał tak wielu zwolenników? By zrozumieć ten fenomen, musimy przyjrzeć się jego, w gruncie rzeczy prostej, konstrukcji. Zbudowany jest niczym wielka strzykawka składająca się z cylindra, tłoka zakończonego gumową uszczelką i sitka. Parzenie kawy w Aeropressie polega na zalaniu wodą zmielonej kawy w cylindrze, a następnym przeciśnięciu jej przez umieszczony w sitku filtr, co z kolei pozwala na wytworzenie ciśnienia i wpływa na sposób ekstrakcji. W zależności od grubości mielenia, ilości użytej wody i długości parzenia, możemy uzyskać napar zbliżony zarówno do espresso, jak i kawy z dripa. Aeropress, dzięki prostej obsłudze, skłania użytkowników do poszukiwania kreatywnych metod parzenia, z których najbardziej rozpowszechniona jest zapewne tzw. metoda odwrócona, zapobiegająca przedwczesnemu wydostawaniu się płynu z cylindra.
Możliwość eksperymentowania z tak wieloma zmiennymi ma niebagatelne znaczenie dla smakoszy kawy, spragnionych poszukiwania idealnej filiżanki naparu. To także znakomity towarzysz podróży - jego kompaktowe rozmiary i materiał wykonania ułatwiają jego transport nawet w najodleglejsze zakątki świata.