Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Na początek : czym jest dripper? Dripper do kawy to niewielkie akcesorium, kształtem przypominające stożkową filiżankę z otworem na dole. Zadaniem drippera (oczywiście wyposażonego w odpowiedni filtr) jest przetrzymanie zmielonej kawy w ten sposób, aby po zapareniu uwolniła ona...
Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i...
COLD BREW Kawa parzona na zimno, czyli cold brew coffee to nic innego jak kawa trzymana przez dłuższy czas w wodzie i podawana na zimno. 1. Przygotuj naczynie. 2. Grubo lub średnio zmiel ziarna kawy i wsyp do naczynia. 3. Zmieloną kawę zalej zimną wodą. 4. Odłóż...
Kawa to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych napoi ciepłych. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy, która dodaje energii na cały dzień oraz pozwala delektować się chwilą. Łyk ulubionego napoju o poranku niejednokrotnie poprawia...
Dojrzewająca herbata czerwona pu-erh latami leżakuje w chińskich piwnicach prowincji Yunnan, zanim trafi do imbryków. Im dłużej trwa proces obróbki liści, tym herbata jest szlachetniejsza, a jej cena - wyższa. Które herbaty mogą być dojrzewające? Jako herbatę...
Kawa jest niezwykłym napojem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie udanego poranka. Jej aromatyczny zapach i doskonały smak dodają nam energii na cały dzień oraz sprawiają, że w cudowny sposób możemy delektować się chwilą. Jednak niewielu z nas zastanawia się, od czego...
Aby zadbać o swoją sylwetkę i kondycję, nie wystarczy tylko wykonywanie treningów, ale należy również pilnować swojej diety. Wiele osób sądzi, że najlepszym wyborem jest dieta niskokaloryczna, dzięki której można szybko spalić tkankę tłuszczową. Należy jednak pamiętać, że...
Witajcie miłośnicy kawy! Tu Karolina ze Świeżo Palonej. Dzisiejszy wpis poświęcę swojemu ulubionemu napojowi, który ostatnio odkryłam na nowo. A wszystko dzięki fali upałów, które nas zalały w czerwcowy długi weekend. Taak! To właśnie słońce natchnęło mnie, żeby...
Herbata z Gruzji, którą produkuje się dzisiaj, nie ma nic wspólnego z suszem, który eksportowano w czasach Związku Radzieckiego. Dawne uprawy powoli odradzają się i uprawiane są w sposób ekologiczny, bez użycia maszyn i niepotrzebnej chemii. Aż trudno uwierzyć, że herbata trafiła...
W lipcu wyróżnienie kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Columbia Finca El Mirador. Gospodarstwo jest położone w regionie Hulia - legendarnym kolumbijskim pasie kawowym słynącym z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca. Ziarna należą do odmiany Stripped Bourbon...
Filiżanka pysznej i aromatycznej kawy jest bardzo często pierwszą myślą, jaka pojawia się w głowach wielu osób tuż po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego, gdyż przygotowana w odpowiedni sposób charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, pożądanym przez wielu. Osoby, które nie posiadają...
Kawa - ukochany napój milionów osób na całym świecie. Ogrom ludzi nie wyobraża sobie bez niej poranka, inni spotkania ze znajomymi czy chwili relaksu w towarzystwie książki. Jednak istnieje grupa osób, które z jakiegoś powodu nie chcą bądź nie mogą przyjmować kofeiny. To...
Czy to prawda, że herbata z cytryną jest szkodliwa? Czy przy przeziębieniu nie powinno się pić herbaty z cytryną? To ogromne uproszczenie wynikające z nieznajomości procesów chemicznych, jakie zachodzą w naparze. Jest jeden bardzo prosty sposób na to, by herbata z cytryną nie...
Perfekcyjny poranek? Tylko z filiżanką kawy - rodzaj nie ma znaczenia. Może, to być porządne ristretto, espresso lub zastępujące śniadanie cappuccino , czy też po prostu flat white. Ważne jest to niezastąpione uczucie, kiedy pijesz swój ulubiony napój. Dodatkowo poranna kawa...
Słodka, miodowa herbata honeybush powstaje z afrykańskiego miodokrzewu, rośliny spokrewnionej z rooibos . Ma podobny smak, ale uważana jest za delikatniejszą. Nie zawiera kofeiny, dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Pomaga w leczeniu przeziębień i ma wiele cennych właściwości....
Ekspres kolbowy do kawy kupiony, podstawy baristyczne w małym palcu, ale stworzenie powtarzalnie dobrego espresso stanowi dla Ciebie wyzwanie? Poniżej przedstawiamy tajemnicze akcesoria baristy, które pozwolą Ci podnieść swoje espresso na wyższy poziom! Odkryj sekret dobrego...
Japońska herbata z patyczków, kukicha, choć powstaje jako efekt uboczny szlachetnych zielonych herbat, również ma swoich zwolenników. Ponieważ jest znacznie słodsza niż klasyczne herbaty i właściwie nie zawiera kofeiny, z powodzeniem można podawać ją dzieciom. Japońska...
Głęboko nawadniający napar z aloesem dobrze sprawdzi się w upalny dzień. Nie trzeba sięgać po sklepowe napoje pełne konserwantów, ponieważ przepis na herbatę z aloesem jest bardzo prosty. Wystarczy kupić świeży liść aloesu, a niewykorzystaną część zamrozić na kolejny raz...
Czerwiec rozpoczynamy razem z naszą kultową kawą - Ethiopią Yirgacheffe Aricha Washing Station. Zachwyca świeżością owoców - limonki i brzoskwini przełamaną delikatnymi nutami karmelu, wanilii oraz słodyczą miodu. Całość tworzy bogaty aromat z dość wysoką kwasowością....
Kofeina pobudza człowieka już od epoki kamiennej. Dawniej żuto ziarna czy liście, dzisiaj kofeinę przyjmujemy najczęściej w formie napojów i naparów. Dziennie zdrowy człowiek nie powinien wypijać więcej niż 3-4 filiżanki kawy lub herbaty. Jak długo działa kofeina w organizmie?...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.